Joris de Groot – huisblogger

Ambachtelijke ontwerper innoveert industrie

Als ambachtelijk opgeleide productontwerper vind ik mijn passie in het zoeken naar vernieuwing binnen de industrie. Veel bedrijven hebben nu te kampen met de crisis, krijgen minder opdrachten en dus minder inkomsten. Innovatie op het gebied van machinegebruik en productontwikkeling blijft daardoor achter, wat mij de kans biedt hier op in te spelen en een tijdelijke samenwerking aan te gaan met een bedrijf.

Doordat bedrijven het minder druk hebben, staan ze meer open voor samenwerking, ze zijn tenslotte op zoek naar overleving via vernieuwing. Ik zie een bedrijf dan ook vooral als mijn speelveld, waarbij ik als ontwerper aan de slag ga met de aanwezige tools. De eenvoud van produceren speelt hierbij een grote rol, evenals de herkenbaarheid van het materiaal en de techniek die dit bedrijf gebruikt. Uiteindelijk ontwikkel ik via deze ontwerpaspecten een nieuw product voor dit bedrijf dat voor een nieuwe of bredere doelgroep geschikt is.

fabriek          onderzoek fabriek

lasvormen          proefversie_mal

Voor mijn afstudeerproject heb ik samengewerkt met Dolfing in Druten dit is een bedrijf dat normaal gesproken werkkleding, regenkleding en waterbedden produceert. Er wordt gewerkt met allerlei soorten PVC dat wordt samengevoegd met een hoogfrequente lastechniek. Deze lastechniek bestaat uit een aluminium of messing laskop die tegen een metalen ondergrond aan wordt geperst waarna stroom doorheen wordt geleid. Zowel de laskop als de metalen onderplaat worden hierdoor erg heet. Door hier verschillende lagen pvc tussen te leggen worden deze versmolten met elkaar en ontstaat er een stevige waterdichte verbinding. Deze manier van construeren leent zich erg goed voor het produceren van grote hoeveelheden omdat  de laskop of de onderplaat niet alleen een rechte lijn of een rondje hoeft te zijn maar ook kan bestaan  uit een geheel patroondeel. Ik heb voor deze lastechniek een serie tassen ontwikkeld. Mijn collectie bestaat o.a. uit een basic shopper, een sporttas, een strandtas en een laptop koffer.

Bij het ontwerpen van deze serie tassen heb ik vanuit deze platte verbindingstechniek volume  en stevigheid weten te creëren.

basic shopper  sporttas beachbag

laptoptas laptoptas detail

Het basic shopper model is ontstaan vanuit een vouwtechniek die normaal ook wordt gebruikt bij het produceren van eenvoudige plastic boodschappentassen. Door hier een eigen draai aan te geven en de technieken van het bedrijf optimaal te gebruiken in mijn ontwerp, is hier een heel degelijk, maar beeldend vernieuwende tas uit voort gekomen. De tas bestaat uit een binnen- en buitendoek waartussen in de bodem een stuk schuim wordt mee gelast voor de stevigheid. Dit schuim wordt normaal gebruikt in kniestukken van werkbroeken. Ook de hengsels van de tas zijn verstevigd met dit schuim.

inspiratieproductie_product proeven

Ik vind het belangrijk dat mensen zien hoe ik de techniek heb gebruikt om vorm te geven, waardoor er een eerlijk en begrijpelijk product ontstaat. Ik heb alle verbindingspunten zoveel mogelijk op laten vallen door te spelen met dikteverschillen, naden naar buiten te laten staan, te spelen met transparantie door naden dicht te laten smelten en naden zo te laten versmelten dat er een andere kleur aan het oppervlak verschijnt. Decoratie en constructie vallen samen.

Doordat ik bij het ontwerpen van de tassen ook rekening houd met het vereenvoudigen van het productieproces blijven de productiekosten van de tassen zo laag mogelijk. Hierdoor zijn ze voor een grote doelgroep beschikbaar. Mijn tassen zijn zowel voor mannen als vrouwen geschikt. Het ontwerp ontstaat vanuit de techniek en zowel het model tas als de uitstraling ervan is niet bij iedere serie tassen van tevoren te bepalen.

Ik wil mijn tassen graag zelf en/of onder een label verkopen. Wel wil ik eindverantwoordelijk blijven voor de levering en het contact met het productiebedrijf. Hierdoor blijf ik eigenaar van het ontwerp en kan ik nog verder experimenteren bij het productiebedrijf en vernieuwing aanbrengen in het ontwerp. Het productiebedrijf verdient aan de arbeidsuren en de materiaalkosten.

Stay tuned en tot de volgende blogpost !
Joris de Groot

lasmal_logo

 

 

More from Joris de Groot

Joris de Groot update 4

De vorige blogpost vertelde ik over de moeizame verspreiding van mijn tassen...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *