Juliette Huygen – huisblogger

design antropoloog

Ik ben Juliette Huygen, vers afgestudeerd product designer vanuit ArtEZ, Arnhem. Ik ben niet een standaard ontwerper. Ik maak geen strikt functionele producten, noch voert esthetiek of techniek bij mij de boventoon. In mijn eindexamenjaar gaf ik mijzelf daarom de titel ‘design-antropoloog’. Dit staat voor mij voor een sociale en geëngageerde benadering van design, waarin de mens en zijn rituelen centraal staan.

Het komende jaar zal ik via deze blog mijn eerste stappen als designer beschrijven.
Om het beruchte ‘zwarte gat’ te vermijden ben ik voor het komende jaar vol plannen.
Deze plannen kan ik ongeveer opdelen in vier pijlers: de Onderzoeker, de Alumnus, de Ondernemer, de Student

De onderzoeker

Tijdens mijn eindexamen nam ik deel aan een wedstrijd voor een stipendiumprijs. De Groote sociëteit Arnhem wilde één eindexamenstudent product design de kans geven een nieuw project op te zetten. Met mijn projectplan: Het onbezorgde kind, heb ik deze prijs gewonnen zodat ik dit jaar vanuit mijn standpunt als design-antropoloog een nieuw onderwerp kan aangaan.

meterstollen

De alumnus

De eindexamenexpositie in juli betekende natuurlijk niet het einde van mijn project. Ik ben afgestudeerd met een collectie van 4 objecten en een sprookjesboek met als thema: Euthanasia. Tales of happily ever after? Hier onderzocht ik hoe wij op dit moment omgaan met euthanasie en op welke vlakken we daar misschien anders mee om zouden kunnen gaan. De bevindingen van dat onderzoek heb ik vertaald naar 4 objecten en 4 ‘sprookjes’ die op een symbolische en ironische manier de discussie aangaan. Juist omdat ik voor deze collectie een sterk maatschappelijk doel voor ogen had, hoop ik dit jaar kansen te krijgen om nog verder te exposeren. Zo was mijn werk onder andere te zien zijn op de Dutch Design Week in Eindhoven. Ook hoop ik mijn boek in oplage uit te geven, zodat dit een groter publiek zal bereiken.

lotsmunt mechanische affectie
tranenmeter moreel kompas

De ondernemer

Vorig jaar ben ik begonnen met het opzetten van een klein bedrijfje. Hiervoor maak ik nu nog voornamelijk illustratiewerk. Op dit moment ligt mijn werk in drie winkeltjes, maar dit zou ik graag willen uitbreiden. Overigens lijkt het nu alsof de alumnus en de ondernemer volledig gescheiden zijn, maar dat is allerminst het geval. Dit jaar hoop ik deze twee meer en meer te versmelten en mijn werk zo breder in de markt te zetten.

boek2

illustraties  work in progress

De student

Dit jaar volg ik een pre-master aan de VU zodat ik volgend jaar kan beginnen aan de master Comparative arts and media studies. Deze keuze om door te studeren heb ik gemaakt omdat in mijn werk altijd een sterke theoretische component (verborgen) zit en ik de kans wou nemen om me hier nog verder in te verdiepen.

Een zeer gevarieerd jaar dus!
Ik hoop dat ik je interesse heb gewekt. Tot de volgende blog.
Juliette Huygen 

Juliette Huygen

More from Juliette Huygen

JULIETTE HUYGEN – update 5/5

4 Blogs en 8 maanden verder is hier mijn laatste update. Een...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *