Robbin Baas update 2

Robbin Baas, Roofgarden Arnhem

Bij mijn producten is de tijdgeest van invloed op de innovatie van het product.

Met mijn producten wil ik niet alleen dat ze kwaliteit leveren, maar vooral dat zij de kwaliteit van leven verhogen, zowel voor mens als dier. Dat stukje kwaliteit is de innovatie binnen mijn producten.

Terugblik op de afgelopen maanden

Wanneer ik terugblik op de maanden na mijn afstuderen, dan zijn er diverse projecten van de grond gekomen:
Als eerste was er de eindexpositie vanuit ArtEZ Product Design waar ik bijvoorbeeld in contact kwam met enkele mensen van Roofgarden. Vervolgens werd ik door Roofgarden uitgenodigd om de bijenkast bij hun te komen exposeren. Het eerste project na mijn afstuderen was dus de uitleen van mijn bijenkast aan Roofgarden Arnhem. Daar hij gepresenteerd werd op het dak van de parkeergarage Rozet aan de Langstraat en waar hij de laatste twee weken van juli te zien was. Het was niet alleen geweldig om hem daar te hebben hangen, maar ik leerde ook na te denken over het opstellen van een uitleencontract, met als bijkomstigheid dat ik ook de waarde ervan moest bepalen.

Niet veel later werd ik benaderd door de Nieuwe Arnhemse Krant (NAK)of zij mijn producten mochten publiceren en ik heb toen toegezegd. Op 16 augustus werden mijn producten gepresenteerd in de Nieuwe Arnhemse Krant (NAK). Naast de NAK werd ik ook gemaild door Frame magazine om Foto’s op te sturen, maar tot een publicatie is het blijkbaar niet gekomen.

Na Roofgarden startte ik met het zoeken van een geschikte imker die mijn bijenkast zou kunnen testen. Aangezien de herfst al aardig dicht bij kwam, en ik de bijenkast toch graag getest wilde hebben, werd dit prioriteit nummer één. Na een halve maand vond ik een imker die bereid was hem dit jaar nog te testen. Maar voor mijn kast eenmaal hing moest er nog hier en daar wat aanpast worden: het versmallen van de toplatten, het toevoegen van een suikerwater flacon. Ook op de locatie in Rhenen bij Imkerij “de Werkbij” moest een constructie gemaakt worden om de kast aan op te hangen. In de week van 23 september werd het bijenvolk van de oude kast in mijn kast gezet en in de weken die daar op volgden werd het volk bijgevoerd om zo voldoende voorraad te hebben om de winter door te komen. Inmiddels heeft het volk voldoende suikerwater opgenomen en blijven ze op een enkele bij na in de kast. Het wachten is nu tot half april, vanaf die datum kan hij weer geopend worden en kunnen we zien hoe de bijen de kast hebben ingericht.
In de tussen tijd ben ik begonnen met het uitdenken en uitwerken van een isolatielaag aan de binnenzijde van de kast, evenals aanpassingen bij de toplatten. Niet alleen de wanden van de kast waren iets te dun, ook liet een stuk honingraad los bij controle, doordat deze niet genoeg steun kreeg.
Op deze punten moet er dus wat nieuws komen; en kunnen we hier al spreken van kleine innovaties.

Robbin Baas, Roofgarden Arnhem  bijenkast bij de imker
plaatsing van het bijenvolk  aanpassingen

De volgende exposities waarvoor ik werd uitgenodigd. waren die van “Geslaagd Ontwerp 2013” door het Architectuurcentrum Twente in Enschede en “D-day” in Maastricht. Van deze twee heb ik alleen in Enschede gestaan, de ander vond ik te duur. In de tijd tot de opening op 9 november van “Geslaagd Ontwerp”, ben ik bezig geweest met een extra boekje voor de Wormfabriek en het maken van een presentatie meubel. En op dat soort momenten wanneer een meubel gemaakt moest worden of geprint merk je pas echt goed dat je bent afgestudeerd, de lintzaag is niet meer dan een decoupeerzaagje en de handzaag doet dienst als cirkelzaag.

De derde expositie bij Gelderland Valoriseert- netwerkbijeenkomst ‘Treasure Island  was gekoppeld aan een presentatie, waarbij wij vragen konden stellen aan een geselecteerde groep bedrijven. Hierbij merkte ik hoe belangrijk het is om voor honderd procent achter het product te staan en vooral niet te twijfelen aan je eigen passie. Na de presentatie merkte ik dat de cursus Personal branding die ik op dat moment was gestart bij Michiel Timpers niet voor niets zou zijn. De cursus werd mij door het Art Business Centre aangereikt en ik ben blijk dat ik deze kans gegrepen heb. Inmiddels heb ik twee sessies gevolgd en merk dat mijn persoonlijke verhaal als ontwerper net zo belangrijk moet zijn als de producten die ik maak. Ik heb gemerkt dat alleen leunen op het succes van mijn producten mij niet verder brengt en dat een “uitbouw” van mijn verhaal nu dan ook echt noodzakelijk is.

Buiten het presenteren, publiceren en werken houd ik mij ook bezig met het ontwerpen van een voederplank voor een particulier, het is een project dat financieel niet veel oplevert, maar wel doe ik dat wat ik wil en is het prettig om even niet groot maar juist klein te denken. Het grootste deel van mijn tijd besteed ik aan werken als hulp bij de Thuiszorg. En in de avonduren zoek ik naar een baan die qua inhoud toch iets beter bij mij past dan schoonmaken. Tijdens het zoeken naar werk heb ik o.a contact gehad met oude stage plekken, ontwerpbureaus en bedrijven. Hierbij heb ik ook gekeken naar freelance werk, maar daarbij liep ik snel tegen het probleem aan dat ik vaak eerst moet laten zien wat ik kan om vervolgens pas een opdracht te krijgen.

expo Enschede  wormfabriek

  test in Frankrijk                        expo Enschede

Wat innovatie voor mij betekend

Ik noemde het woord innovaties net al, maar wat is voor mij nou innovatie? Wanneer ik de Vandalen opensla bij het woord innovatie dan verteld deze het volgende: in·no·va·tie (de; v; meervoud: innovaties) 1 invoering van een nieuwigheid.
Als ik dan kijk naar wat ik maak en of dat een vorm van nieuwigheid in zich heeft, dan is het niet vernieuwend in de zin van (dat ik de eerste ben die een bijenkast heeft ontworpen). De Bijenkasten, het vogelhuisje, de voederplankje voor vlinders en de compostfabriek  met wormen zijn producten die al decennia bekend zijn en dus totaal niet vernieuwend zijn. Het innovatieve zit hem dus niet in dat het een nieuw product is maar meer in de tijdsgeest. 10 jaar geleden zou er waarschijnlijk veel minder aandacht zijn voor bijen en 40 jaar geleden misschien nog wel veel minder. Bijenkasten waren toen nog puur gericht op honingproductie, maar nu is een verschuiving gaande, het is niet alleen meer kwantiteit maar juist meer kwaliteit. Die verschuiving zie ik ook waneer ik naar mezelf kijk. Ik haal steeds vaker vlees bij de slager, het groentepakket heeft mijn supermarkt groente en fruit vervangen en staan er meer biologische producten in mijn keukenkastje. Het gaat daarnaast natuurlijk ook niet zo goed met de Honingbij, ze hebben last van gifstoffen uit de landbouw en terugloop van variatijd in bloemen en de Varoamijt helpt ook niet echt mee.

Nu we meer letten op de kwaliteit van een product  draait het niet meer in de eerste plaats om honing maar om de bij, met die insteek heb ik mijn bijenkast dan ook ontworpen, hierdoor is hij niet gebouwd voor grote producties honing, maar meer een natuurlijk onderkomen voor bijen waar eventueel honing uit geoogst kan worden.
Als we nu kijken naar de behoefte vanuit de Bij dan is hij in dat opzicht innovatief.

Dat zelfde geld ook voor het compostvat, deze is innovatief in zijn eigen tijd, een compostvat bestaat al jaren, en het gebruik van wormen hierbij denk ik zelfs eeuwen. Maar juist nu we willen weten waar ons eten vandaan komt, waar het heen gaat en ontstaat er behoefte aan het zelf verbouwen en dus ook zelf composteren.

Het vogelhuisje is daarentegen anders en niet direct gebonden aan een bewuster leven met natuur. Hier zit het vernieuwende niet alleen in het bewust zijn van de natuur, maar meer in de distributie van het huisje. Doordat hij plat vervoerd kan worden neemt hij niet zo veel ruimte in als een standaard huisje. Verder is de manier van bevestiging ook vernieuwend.

De voederplank voor vlinders is een niet alledaags product en we komen het voornamelijk tegen in vlindertuinen waar het de bezoeker van dichtbij met drinkende vlinders in contact brengt. In die zin is mijn vlinderpaviljoen niet vernieuwend. Maar wanneer we het in eigen tuin plaatsen en de gebruiker zelf laten experimenteren met wat hij er op legt, dan word dat vrijwel nog niet gedaan en kunnen we  wel spreken van een vernieuwing binnen voederplanken voor vlinders.

Bij mijn producten is de tijdgeest van invloed op de innovatie van het product. Door dat ik deze heb “aangepast” onderscheiden zij zich van het bestaande. We leven in een tijd waarbij we een stuk bewuster zijn gaan kijken naar alles om ons heen, we hebben bijvoorbeeld minder geld te besteden, waardoor we beter kijken naar wat we kopen. We kijken eerder of het dier een gelukkig leven heeft gehad. Kwaliteit is hoger komen te staan dan kwantiteit. Met mijn producten wil ik niet alleen dat ze kwaliteit leveren, maar vooral dat zij de kwaliteit van leven verhogen, zowel voor mens als dier. En dat stukje kwaliteit is de innovatie binnen mijn producten.

Wanneer ik terugblik met deze blog op wat ik gedaan heb en vooral wat ik geleerd heb kan ik alleen maar uitkijken naar morgen en wat mij nog meer te wachten staat. Daarom kijk ik uit naar de volgende blogpost, waarin ik meer tijd wil gaan besteden aan het kleine huis voor de vogel en het vlinderpaviljoen. Hoe ik deze twee producten kan gaan produceren, het zij door mij zelf of wellicht met samenwerking van een bedrijf.

Tot de volgende blogpost!
http://www.robbinbaas.com
http://natura-culta.tumblr.com

Written By
More from Robbin Baas

ROBBIN BAAS – update 5/5

Een klein jaar later Het is in middels bijna een jaar geleden...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *