Juliette Huygen update 3

Juliette Huygen Collectie Arnhem Product Wilma Sommers_DSC0503a

‘I work in whatever medium likes me at the moment.’

Marc Chagall

De kerstvakantie voorbij. Een nieuw jaar aangebroken en nu verschuift de focus naar nieuwe projecten.
Nu ook (bijna) als officieel ingeschreven zelfstandige/freelancer. In de vorige blog  sprak ik over innovatie en over (al dan niet) vernieuwende werkwijzen. Over sociaal design. Intussen zit ook al de helft van mijn premaster ‘Comparative arts and media’ traject erop en ben ik voluit begonnen met een nieuw project. In dit project met de werktitel Het ‘onbezorgde’ kind onderzoek ik hoe we lastige onderwerpen met kinderen kunnen bespreken, onder andere naar aanleiding van kinderliteratuur en illustraties. Dit project ben ik gestart dankzij de Groote sociëteit Arnhem en de stipendiumprijs die zij mij gaven na een uitgebreide wedstrijd met projectplannen, presentaties en mijn medestudenten als gewaagde concurrenten. Nu kan ik dit project dankzij hen onbevangen in stappen. Onbevangen genoeg om ook stil te kunnen staan bij het medium waarin ik wil werken. Ik ben dan opgeleid als product designer, maar wat betekent dat eigenlijk?

Juliette Huygen Juliette Huygen collage

Wat is een product?

Volgens de Van Dale:
pro·duct (het; o; meervoud: producten)

  1. hetgeen is voortgebracht door landbouw, industrie, kunst enz.; voortbrengsel
  2. opbrengst: het bruto binnenlands product de waarde van de totale productie in een land
  3. uitkomst van een vermenigvuldiging.

Betekent dat niet dat een product eigenlijk bijna alles kan zijn? In mijn eindexamenproject ontdekte ik al dat het verhaal dat ik wil vertellen lang niet altijd alleen tot uiting kan komen in een tastbaar praktisch ‘product’. Deze ontdekking resulteerde in een collectie waar fotografie, 2D, illustraties, grafisch ontwerp, 3d, taal en zelfs eenvoudige animaties op min of meer gelijke voet stonden. Misschien dat ik daarmee mensen op een ander spoor zette of ze minstens uitnodigde om hun notie van ‘product design’ nogmaals onder de loep te nemen. Het product kan bijna iedere functie dragen, zoals ik vorige blog argumenteerde. Het product kan voor mij daarnaast ook bijna iedere vorm aannemen. Een muziekstuk is in mijn ogen evengoed een product als bijvoorbeeld een tandenborstel. Dus met mijn titel als ‘product designer’ kan ik nog alle kanten op.  Enerzijds een heerlijke vrijheid, anderzijds loert het gevaar van een ‘designersblock’.  Een state of mind waar ik zeker december nogal in vast heb gezeten, want hoe begin je aan een project dat bijna alles mag en kan worden? 

Juliette Huygen

Leve de branchevervaging!

Uiteindelijk ga ik liever de breedte in. Met branchevervaging als motto heb ik er bij mijn vervolgstudiekeuze bewust voor gekozen om mij niet nog verder in Design te verdiepen maar mijn vak open te gooien. Zoals de koffietentjes nu ook kunst verkopen, de bibliotheek tevens letterlijk speelplaats wordt, Bol.com intussen naast boeken even gemakkelijk hondenvoer verkoopt en de NS ontwerper is van dienblaadjes.

“ L’uomo può fare ciò che vuole, purchè lo voglia” Leon Battista Alberti.

(De mens kan doen wat hij wil, zolang hij het wil) Een Italiaanse schilder, dichter, taalkundige, filosoof, cryptograaf, musicus en architect uit de Italiaanse renaissance en tevens grondlegger van de Uomo Universale.

Voor mij kan de designer een duizendpoot zijn. Het gevaar is dat ik nooit ergens echt een expert in zal zijn, maar misschien zijn de experts verleden tijd. Niet voor niets ben ik altijd gefascineerd geweest van het Renaissance concept van de Uomo Universale. Dat ideaal van de alleskunner lijkt weer een nieuwe invulling te hebben gekregen in deze tijd waarin de maakbaarheid, diversiteit en multitasking hoog in het vaandel staan. Is dit de hedendaagse Renaissance voor de Uomo Universale?

Het liefste zou ik een filosoof zijn, een spreker, een illustrator, een maker, een denker, een ambachtsvrouw, een visuele poëet, een verbale poëet. Een vermenigvuldiging van rollen die tot één uitkomst leiden = een product.

Tot de volgende blog!
Juliette Huygen

Juliette Huygen

More from Juliette Huygen

Juliette Huygen – huisblogger

Ik ben Juliette Huygen, vers afgestudeerd product designer vanuit ArtEZ, Arnhem. Ik...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *