Robbin Baas update 3

afgestudeerd zijn

het 'zwarte gat' syndroom

Een half jaar verstreken… In de voorgaande blogpost heb ik gesproken over wat ik aan het doen ben en nog wil gaan doen. Daarom lijkt het mij interessant om deze zending meer te wijden aan wat het begrip “afgestudeerd zijn” met mij als persoon doet, hoe ik mijn leven nu inricht en of ik nog steeds dezelfde plannen heb als een half jaar geleden.

de tweestrijd
Tijdens de opleiding ging alle aandacht naar de studie, geld kwam voor een groot deel binnen via de studiefinanciering en daarnaast werkte ik er een beetje bij. Sinds ik ben afgestudeerd is dat precies andersom, alle aandacht gaat naar geld verdienen en ontwerpen is verschoven naar de tweede plaats. De onzekerheid van geen vast inkomen hebben knaagt voordurend en geeft me gedachten als: moet ik nu niet gewoon een baan gaan zoeken waar ik goed mee verdien? Of moet ik juist doorgaan met bijbaantjes en kleine projecten?

de plannen
Wat betreft mijn plannen voor dit jaar; de bijenkast zit nog steeds in een testfase, en ik ben nog druk bezig met proeven voor een tweede model (waarschijnlijk in de loop van de lente). Op 22 Februari was ik aanwezig bij de Startdag voor de imkerij 2014 (www.dewerkbij.nl ) waar geïnteresseerden vragen konden stellen over mijn bijenkast. Het nieuwe model hoop ik af te hebben voor de zomer want het zou geweldig zijn om voor het tweede jaar op RoofGarden te staan met een bewoonde kast. Wat betreft het vogelhuisje; daarvoor heb ik net een kleine cirkelzaag aangeschaft, zodat ik daar ook mee aan de slag kan. Net als ik in de vorige blogpost schreef ben ik ook nog steeds bezig met het ontwerpen van een voederplank voor een particulier en ben momenteel aan een eerste model begonnen.

schetsen voederplank voederplank 3d schetsvoederplank eerste model

vogelhuisje bij Winter Roof Garden                                                                          Robbin Baas, klein huis voor een vogel

rust – ritme – regelmaat …
Naast het overdenken van mijn plannen, was er de laatste maanden ook enorme behoefte aan rust, even niet hoeven na te denken, gewoon s‘ochtends opstaan, ontbijten, werken, eten en weer gaan slapen. Dat heb ik dan ook even geprobeerd, maar al snel merkte ik dat ik dat niet zo lang vol hield, mijn handen jeuken en willen weer iets maken. Dit merk ik met voorral bij mijn huidige baan als huishoudelijke hulp bij de thuiszorg (wat ondanks de vele contacten toch heel eentonig kan zijn). En zo gebeurt het dan ook af en toe, zo als enkele weken geleden dat ik met een kopje thee en een biscuitjes in de hand samen met een 79 jarige mevrouw zit te brainstormen over een paraplu houder op haar rollator. En een andere keer heb ik een mevrouw weer op de been geholpen door haar rollator te repareren. Het zijn niet de handelingen die ik eigenlijk hoor te doen als huishoudelijke hulp, maar zowel voor mij als de gene waar ik op dat moment voor werkte, werden er heel gelukkig van.

de samenwerking
Iets wat ik het afgelopen half jaar ook merk is dat ik het een beetje kaal vind zo zonder school. En wanneer ik na het werk thuis zit te ontwerpen en uit te pluizen hoe het allemaal moet mis ik de studie. Je stapt niet even naar de gene naast je met een vraag, zo als dat zo makkelijk was tijdens de opleiding. Nu moet je echt even bellen, mailen of even bij elkaar langs gaan. Ik merk dat ik die gezelligheid steeds meer begin te missen.
Maar voor dit probleem heb ik nu een oplossing: Maaike Fecken liet het in haar laatste blogpost al even doorschemeren, dat wij een samenwerkingsproject zijn gestart. Misschien ook niet verrassend want al tijdens ons afstuderen grensde niet alleen onze bureaus maar ook het gebied waar wij qua afstudeer thema’s in zaten. Maaike weliswaar meer richting eten en ik meer met planten en dieren. Maar beiden proberen we een product beleving mee te geven, staat het ambacht boven aan de lijst en streven we beiden naar ontwerpen met een heldere vormen taal. Een samenwerking was dan ook een logische stap, ook al duurde het ruim een half jaar voordat we dat zelf ook zagen. Vol enthousiasme zijn we inmiddels gestart en in de aankomende periode staan onze ons schijnwerpers op dit project.

Nieuwsgierig? Volgende blogpost volgt meer informatie.

Tot de volgende blogpost!

http://www.robbinbaas.com
http://natura-culta.tumblr.com

Written By
More from Robbin Baas

Robbin Baas update 4

Waarbij ik in de vorige blog nog voornamelijk sprak over het begrip...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *