WORKMATES – M I L A A N

Workmates =

collectief van vier Arnhemse ontwerpers die hun werk en werkwijze in Milaan zullen presenteren tijdens de Salone del Mobile 2014.

Hieronder een verslag van de voorbereidingen.
Workmates is een open collectief, dit wil zeggen dat het collectief de ambitie heeft om de aankomende jaren organisch te groeien, door het collectief uit te breiden met ontwerpers die op een vergelijkbare manier werken of binnen een overkoepelend thema werk maken. 
Het overkoepelende thema van het werk, is een hands-on werkwijze waarbij alle ontwerpers werken vanuit onderzoek naar techniek en machines. Alle producten laten zien dat kennis en betrokkenheid bij het productieproces leidt tot een vernieuwende esthetiek en constructie. Deze werkwijze brengt met zich mee dat ontwerpers zichzelf een plek geven binnen de industrie. Dit bevordert de commerciële haalbaarheid van de producten en maakt gelijktijdig de ontwerpers tot een interessante partner van de industrie.
Tijdens Salone del Mobile 2014 bestaat Workmates uit: Atelier Rick Tegelaar, Studio Casper Tolhuisen, Studio Joris de Groot en Klaas Kuiken. De organisatie wordt gedaan door Studio Anne-Marie Geurink.

photoshoot_JWKaldenbach

Wat hopen we te bereiken in Milaan
Salone del Mobile is een van de grootste internationale design evenementen dat ieder jaar plaats vindt in Milaan. Door hier als collectief aan deel te nemen hopen we dat de producten en de werkwijzen van de ontwerpers meer internationale aandacht zullen krijgen. Op deze manier verbreden wij onze contacten en klanten kring en kunnen er mogelijk ook nieuwe samenwerkingen ontstaan.

werkoverleg_indelingexpositie

De weg er naar toe
Iedere ontwerper zal tijdens de expositie zijn eigen werk exposeren. Dit wordt gedaan in een setting die aansluit bij het thema van het collectief. Daarom is het belangrijk dat we regelmatig samenkomen om te vergaderen over de onderwerpen die nog moeten worden geregeld voor de expositie. We doen dit door iedere week minstens één werkoverleg in te plannen, tijdens  zo’n werkoverleg hebben we het over onderwerpen zoals het transport van onze spullen naar Milaan, de taakverdeling, het regelen van een expositie plek, de manier van exposeren en de setting waarin dit gebeurt.

Expositie_ruimtes

De locatie
Allereerst zijn we begonnen met het zoeken naar een goede expositie plek. Wij hebben verschillende designplatforms benaderd die onze expositie wilden presenteren tijdens de Salone del Mobile. Uiteindelijk hebben we alle voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen en gekozen voor het platform dat ons het meest te bieden heeft. Dit is Organisation in design.
Via Organisation in design zijn wij aan een grote centraal gelegen plek gekomen midden in Lambrate. De plek is een autogarage die qua sfeer erg goed bij ons collectief past. Het is namelijk een rauwe werkplaats omgeving waar zelfs nog hier en daar een oude machine te vinden is. 

expositie indeling expositiemeubels 

 

De Expo inrichting
De expositie zal bestaan uit de eindproducten van de ontwerpers, proeven en onderzoeken. Het proces willen wij net zo duidelijk presenteren als het uiteindelijke product.

Nadat de locatie was bepaald zijn we aan de slag gegaan met het ontwerpen van de inrichting. Omdat het al een rauwe expositieplek is vinden we het wel belangrijk dat de producten er op een cleane manier uitspringen. Er moet een duidelijke scheiding zitten tussen wat proeven zijn en wat het uiteindelijke product is.
Met de expositie willen we de bezoekers een kijkje laten nemen in onze werkplaats. Een deel van de expositie zal dan ook bestaan uit materiaalproeven, prototypes, beeldmateriaal van onze werkplaats of machines, filmpjes over het maakproces en gereedschap dat we hebben gebruikt voor het realiseren van het product.
Het andere deel bestaat uit de eindproducten. We gaan deze presenteren in een fotostudio setting met een witte achtergrond . Hierdoor valt het duidelijk op dat het gaat om het uiteindelijke product en is het meteen een goede setting voor het maken van een foto. Op deze manier hopen we mensen uit te nodigen om foto’s te maken met hun mobiel en deze dan direct te delen via de Social Media.
Als expositiemeubels gebruiken we de kisten die we ook gebruiken om ons werk te vervoeren. Dit past erg goed bij onze werkplaatssfeer en het scheelt ons weer veel ruimte bij het vervoer.

photoshoot

Pers materiaal/fotoshoot
Naast het maken van de producten, het regelen van een plek, meubels om op te exposeren wordt er uiteraard ook hard gewerkt aan de communicatie. Wij hebben een nieuwe website gebouwd voor ons collectief: www.workmatespresents.com, een uitgebreide perslijst opgesteld, uitnodigingen verstuurd, perspakketten gemaakt, nieuwe foto’s laten maken van ons werk door JW Kaldenbach en persberichten geschreven. Hiermee hopen wij dat Workmates niet alleen wordt gezien in Milaan, maar ook daar buiten.

Hulp
Als jong collectief weet je soms niet waar je moet beginnen. Wij zijn ooit uit enthousiasme begonnen bij Inside Design Amsterdam en hadden niet verwacht een aantal maanden later al in Milaan te staan. Daarom zijn wij de afgelopen weken ook met een aantal mensen gaan praten, die ons goed op weg hebben geholpen met informatie en tips. Naast een aantal ‘adviseurs’ zijn wij ook druk geweest om sponsoring te zoeken. Wij zijn erg blij dat het is gelukt om uiteindelijk het plan met behulp van vele mensen om te zetten in een expositie.

3 April zullen Casper en Joris met de bus naar Milaan rijden. De designweek is van 8 tot en met 13 april, hierdoor hebben wij voldoende tijd de expositie op te bouwen en alvast de omgeving te verkennen. Na deze week brengen wij jullie graag op de hoogte van onze ervaringen in Milaan. Tot eind april!

Workmates Depicted is mogelijk gemaakt door_
Gelderland Valoriseert, Stimulerings Fonds Creatieve Industrie, Made in Arnhem, OPA, Autorent

– Workmates –
http://www.workmatespresents.com

Workmates Milaan

More from Joris de Groot

Joris de Groot update 4

De vorige blogpost vertelde ik over de moeizame verspreiding van mijn tassen...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *