HOW <> WHY in Japan

Japan 2014

Toen in augustus vorig jaar Louise te Poele, Peet Dullaert en ik gevraagd werden door Lenn Cox om als onderdeel van een Innovation Lab voor een expositie geïnitieerd door de Nederlandse Ambassade in Tokio een werk te ontwikkelen, met 14 Akoya parels van de prestige parelproducent Mikimoto, zei ik meteen ja. Dat de winnaar van ons drieën als onderdeel van dit Innovation Lab een vliegticket naar Japan kreeg aangeboden van de Nederlandse Ambassade te Tokio om de opening van de expositie Tradition and Innovation of Dutch Design bij te wonen, had daar natuurlijk niets mee te maken.
Toen ik hoorde dat ik met mijn werk Overgrown had gewonnen besloot ik meteen om er een paar weken Japan aan vast te plakken. De opening van deze expositie, gecureerd door Lenn Cox, was enorm vruchtbaar voor het leggen van nieuwe contacten en zowaar waren er nog een aantal bekende gezichten uit NL. Ondanks dat mijn werk voor de Japanners wat progressief was werd het erg goed ontvangen.

0327_090 0327_171

Onder de belangstellenden op de opening was o.a. ook Hiroshi Sako, hoofd van de afdeling van de Hiko Mizuno academie in Japan. Samen met wat andere NL ontwerpers hebben wij een rondleiding door de academie gehad, erg mooi om te zien! Ze hebben daar naast een o.a. een sieradenafdeling ook een zeer uitgebreide fietsontwerp afdeling. Erg indrukwekkend. Jaloers op hun mooie (zelfontworpen) zwart leren werkschorten. Daar moet ik me er nog één van zien te bemachtigen.

Samen met Manami Saito (alumni ArtEZ PD, heeft oa haar label PROEF) heb ik een traditionele touwproducent bezocht in Osaka. Het viel me op dat Japanners in veel gevallen zitten te wachten op een creatieve input in hun bedrijf. De kennis, traditie en werkethiek hebben ze, maar een conceptuele aanpak die kan leiden tot een vernieuwing binnen hun bedrijf is meer dan welkom. De mogelijkheid tot samenwerken is er zeker, het eerste contact is in ieder geval gelegd.

IMG_8427  IMG_8397
IMG_8409
IMG_0521 IMG_0508
IMG_8681

Dat je, als je de eerste keer een bedrijf bezoekt, iets van cake mee moet nemen wist ik niet, dus toen Manami mij last-minute een tasje in m’n handen duwde en me vriendelijk vertelde; ‘Give him the cake’ was ik erg blij dat ik vergezeld was van een Japanse! Ik snapte toen iets meer dat beleefdheidsetiketten hier hand in hand gaan met het kweken van een vertrouwensrelatie. Zaken doen in Japan kan dan ook een langdurig proces zijn zo heb ik me laten vertellen.

Ik had het geluk om een lezing bij te wonen op de -allemachtig mooie- Nederlandse Ambassade waar o.a. Pauline van Dongen vertelde over haar Solar project. Ook deze avond heb ik leuke en inspirerende mensen ontmoet.

Nu ben ik een week terug en iets meer aan het aarden in NL. Ga deze week m’n visitekaartjes ordenen en wat bedankmails schrijven. Hopelijk is dit het begin van een nieuw netwerk en van nieuwe contacten.
Het waren drie onvergetelijke weken, dat ik Japan vaker ga bezoeken is niet misschien!

Als je me vraagt wat ik de grootste verschillen vind tussen Japanners en Nederlanders zijn er zoveel. Maar toen bedacht ik me een avond met Manami en haar vriendin in een restaurant in Osaka. We hadden het over de gereserveerdheid van Japanners en het brutale en het directe van de Nederlanders. Het is altijd mooi om jezelf te leren kennen door te spreken met een ander;)
Eén constatering blijft me bij; Toen mij verteld werd door mijn Japanse tafelgenoten dat ik steeds zoveel vraag en altijd wil weten waarom, zei ik dat het waarom voor mij het belangrijkste is. Ik bedacht me op hetzelfde moment dat een Japanner mij daar voornamelijk vroeg: ‘Hoe? Hoe heb je dat gemaakt?’ of ‘Hoe heb je dat bedacht..?’ Maar nooit waarom. Misschien is dat het verschil wat me het meest bijgebleven is. Zoals mijn tafelgenoot beaamde: ‘Yes, I think that is correct. We always ask ourselves how? and Dutch people always want to know why. For us the why is less important.’ Ik denk dat je in het midden van dat verschil innovatie zou kunnen vinden.

PastedGraphic-1PastedGraphic-1
IMG_0529

 

 

Written By
More from Lenn Cox

CONTEST: emerging knitwear fashion talents

Fondazione Lineapiù Italia presents the second edition of a projet designed to support...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *