Joris de Groot update 4

De vorige blogpost vertelde ik over de moeizame verspreiding van mijn tassen over de designwinkels. Nu een maand later heeft deze zoektocht dan eindelijk zijn vruchten afgeworpen.
De tassen zijn ondertussen verspreid over wat winkels en af en toe komt er hier en daar nog een bestelling bij. Voor mijn gevoel is er weer iets behaald en kan ik door met iets nieuws.

laptop_sleeve laptop_sleeve1                    winkel

De laatste weken zijn wij met workmates druk met vergaderen en de voorbereidingen voor Milaan. Hierover meer in de aparte blogtekst ‘Workmates naar Milaan’.
Zelf heb ik voor Milaan nog een nieuwe variant op de briefcase ontworpen. Dit in de vorm van een laptop sleeve. Omdat ik ondertussen een Pro in het HF lasser ben weet ik precies bij het ontwerpen van het product waar ik rekening mee moet houden. Hierdoor kwam ik bij het maakproces niet voor bepaalde verassingen te staan. Door rekening te houden met alle lastige punten in het productie proces en de kracht echt te halen uit het materiaal en de techniek is er een eenvoudig maar toch spannend product ontstaan.

Een eigen plekje

In de tussentijd werk ik af en toe voor beeldend kunstenaar Levi van Veluw. Ik help hem bij het maken van zijn stellages die hij gebruikt voor zijn films. Levi zit gevestigd in een mooie grote ruimte op het industrieterrein in Arnhem. Voorheen deelde hij deze ruimte met meerdere mensen maar de afgelopen tijd was het iets rustiger en had hij nog ruimte over. Hij bood mij aan om er bij in te trekken. Dit aanbod heb ik natuurlijke niet geweigerd en ik zit nu met mijn eigen kantoortje en een werkplaats met machines waar ik gebruik van kan maken gevestigd in Arnhem. Dit is een prima begin!

En weer door

Omdat het uitwerken van mijn tassen toch nog redelijk veel tijd in beslag had genomen was er minder tijd voor dat geen wat ik eigenlijk het liefst doe, ontwerpen. Nu mijn tassen dan uiteindelijk uitgewerkt zijn en in de winkel liggen vind ik het tijd om mij weer te storten in een nieuw project. Ik ben mij daarom gaan oriënteren op nieuwe bedrijven om een samenwerking mee aan te gaan, op dezelfde manier als hoe dat met de regenkleding fabrikant is verlopen.

product_nieuwbedrijf

Eigenlijk ben ik weer van vooraf aan begonnen. Ik ben net als bij mijn afstuderen internet af gaan zoeken en heb afspraken gemaakt met adviseurs op dit gebied om te kijken wat er allemaal voor productiemethodes en technieken te vinden zijn. Ook heb ik voor mijzelf op een rijtje gezet wat mij eigenlijk zo aanspreekt bij de regenkledingfabrikant en wat de reden is dat dit zo goed werkt.
Het moet een techniek/productieproces zijn die hanteerbaar is en waar je makkelijk een verandering bij kan aanbrengen zonder dat hier een hele machine of computerprogramma voor moet worden omgebouwd. Het moet dus geen geheel geautomatiseerd proces zijn maar een proces waar je als mens zelf nog ingrepen in kan brengen.
Uiteindelijk heb ik een aantal bedrijven op een rijtje gezet en contact opgenomen met het bedrijf dat mij zelf het interessants leek om een samenwerking mee te starten . Bam, het was meteen raak. Eerste telefoontje en ik kreeg al meteen een enthousiaste eigenaar aan de telefoon die graag kennis wilde maken. De week daarop ben ik langs gegaan om mijzelf als ontwerper te presenteren en kennis te maken met het bedrijf en de techniek. Het is een redelijk klein bedrijf dat gevestigd zit in Arnhem. Ze werken alleen in opdracht en leveren voor de klant op maat gemaakte producten. Dit zien zij liever veranderen en ze zouden erg graag een product in serie willen produceren.
Voor mij als ontwerper de uitdaging om met deze techniek waarmee zij normaal producten op maat maken een product te ontwerpen dat ook in grotere hoeveelheid gemaakt kan worden voor de verkoop aan de consumentenmarkt. Zo kunnen zij naast hun maatwerk een productie op gang zetten.
Ik ben er nu twee keer geweest om het bedrijf en de techniek te leren kennen en ben van plan mij hier verder op te storten na de designweek in Milaan. Hierover meer bij mijn volgende blogpost!

Stay Tuned!
Joris de Groot

(Joris zit ‘as we speak’ in Milaan met het collectief WORKMATES, volg ze hier)

More from Joris de Groot

Joris de Groot update 2

Het uiterste uit mijn product zien te halen op zowel het duurzame...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *