verslag netwerkbijeenkomst Shape & Share

Het onderwerp van deze middag was het – autonome podium – en ging over het fenomeen exposeren en alternatieve mogelijkheden hiervan.

Svenja Arends en Gerda van de Glind, oprichters van Platform Springplank gaven een erg aanstekelijke en humoristische presentatie over het leven op & het leven na de academie. Platform Springplank is opgericht voor kunstacademie studenten door heel Nederland, dat zich richt op de wereld buiten de academie. Daarnaast organiseren zij tentoonstellingen op unieke locaties. Springplank wil graag studenten de kans geven om hun werk in de publieke ruimte tentoon te stellen en de obstakels en mogelijkheden van bepaalde plaatsen als een uitdaging te zien. Momenteel wordt gewerkt aan de eerste tentoonstelling op de IJssel, op 11 veerponten zal werk getoond worden.

SHAPE&SHARE 021 SHAPE&SHARE 009  SHAPE&SHARE 005    SHAPE&SHARE 022
SHAPE&SHARE 013  SHAPE&SHARE 012

Hoe zorg je dat je werk zichtbaar wordt en kies je daarin de geijkte weg of kan het ook anders? Het uiteindelijke doel als kunstenaar is je publiek bereiken. Dat dit ook op meerdere manieren georganiseerd kan worden werd duidelijk door de sprekers Niels Post en Jonathan den Breejen.
Jonathan den Breejen vertelde o.a. over het oprichten van TUPAJUMI en de FITAX. Deze laatste is een kunstbeurs waarbij alle deelnemende kunstenaars en verzamelaars een werk met een waarde van € 500 ter ruil aanbieden.
Niels Post is beeldend kunstenaar en oprichter van het internettijdschrift TRENDBEHEER.
Hoewel sommige kunstenaars de experimentele onderlaag verkiezen boven de museale bevestiging gaf Niels aan dat er niet zo nodig een scheidslijn hoeft te bestaan tussen het meer traditioneel exposeren en de experimentele mogelijkheden.

Pop-up galeries, kunstwerken die geveild worden tegen de meest innovatieve tegenprestatie, internetkunst in een ‘online speedshow’ en nog vele andere voorbeelden kwamen voorbij. Al met al werd het duidelijk dat je jezelf niet afhankelijk op hoeft te stellen ten opzichte van de gevestigde orde. Het is lang niet altijd zo dat elke talentvolle kunstenaar na afstuderen doorstroom naar een top galerie. En waar er deuren gesloten lijken kan je met elkaar wellicht vernieuwende deuren openen. Het creëren van een interessant netwerk, nieuwsgierigheid en een ondernemende houding hebben in ieder geval invloed op het zichtbaar maken van je werk.

SHAPE & SHARE

whathasart.williampowhida
whathasart by William Powhida
Written By
More from Eefje Bouwkamp

Meld je aan voor de BOOTCAMP ‘HEALTHY CITY CHALLENGE’ Donderdag 5 maart van 13-21h

Een crossover van techniek, vormgeving & innovatie Tijdens de Healthy City Challenge...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *