WORKMATES terug uit M I L A A N

Op naar Milaan
Een tijdje geleden schreef ik hier over de voorbereidingen van Workmates voor Milaan. Inmiddels is de expositie geweest en zijn we al weer een week terug uit Milaan. In deze blog wil ik jullie dan ook graag vertellen over de laatste voorbereidingen, onze expositie in Milaan en de nieuwe plannen van Workmates.

IMG_4600 IMG_3731 FB IMG_3717

De generale repetitie
Nadat wij alle meubels voor de expositie in elkaar hadden gezet zijn we begonnen met het opbouwen van een proefopstelling. Dit hebben wij gedaan in het atelier van Rick. Het oppervlak van onze expositieruimte in Milaan hebben wij op de grond afgetapet, binnen de opgezette kaders hebben wij de opstelling neergezet. De kisten die wij hadden gemaakt vielen in het echt toch wat groter uit in de ruimte dan op papier. Er bleven nog maar kleine looppaden tussen de producten over en het geheel werd onoverzichtelijk en vol.

Na het maken van de kisten hadden we alle kisten op elkaar gestapeld wat een soort van kast vormde en minder ruimte in beslag nam. Het leek ons daarom een goede oplossing om dit ook voor de expo te doen. Hierdoor stonden de producten afwisselend in of op een kist en zo konden we ook de hoogte van de ruimte benutten. Na wat gepuzzel en gestapel met de kisten stond er uiteindelijk een goed en dynamisch presentatiemeubel waar onze gehele collectie in en op gepresenteerd kon worden. Door deze “kast” in het midden van de ruimte te plaatsen en de proeven aan de zijkant te presenteren ontstond er een goede groepspresentatie met een doorloopruimte om al onze producten heen.

FB IMG_3913 FB IMG_3760

Opening_Workmates_depicted IMAG2109

Tijd om te gaan
Na een middagje puzzelen om alle producten in de kisten te verpakken en in het busje te laden was het tijd om te gaan. Met een ‘overvol’ geladen busje zijn Casper en ik richting Milaan vertrokken. De reis is goed verlopen en alle spullen zijn heel aangekomen in Milaan. Het eerste dat we bij aankomst hebben gedaan was het opzoeken van de expositielocatie, een ruimte die we tot dan toe alleen nog maar op foto hadden gezien.

Eenmaal aangekomen op de plek viel het ons alles mee. De plek was erg ruim, hoog en daarnaast ook nog goed opgeknapt (misschien zelfs iets te opgeknapt voor een rauwe werkplaats).

Het was tijd om de spullen uit te laden en de expositie op te bouwen. Omdat we een paar dagen eerder waren gekomen dan de designweek zou beginnen, hebben we op ons gemak en met kritische zelfreflectie de expositie opgebouwd. We zijn ongeveer twee dagen bezig geweest met het opzetten van de expositie. Uiteindelijk stond er een dynamische presentatie met in het middelpunt de producten en daar om heen veel aandacht voor het proces in de vorm van proefjes, filmpjes van het productieproces, procesboeken en materiaal stalen.

IMAG2134 IMAG2118 IMAG2122 IMAG2060     IMAG2117

De Expo
Onze locatie stond aan het begin van de route op de plattegrond. Bij de aankomst van de eerste Metro druppelde de locatie vol met mensen, vanaf dat moment begon het aardig vol te raken en uiteindelijk stond er zelfs een rij voor onze expositie. Mensen waren enthousiast en kwamen zelfs vaker terug om nog een rondje te lopen opzoek naar dingen die ze daarvoor door de drukte niet hadden kunnen zien. Hoe verder de week vorderde hoe drukker het werd. We hebben veel contact gehad met pers zoals The New York Times, filmploegen, bloggers, bedrijven die willen samenwerken, collega ontwerpers zoals Maarten Baas die er al het een en ander over had gehoord en het nu eens zelf wilde zien, kopers, winkeliers en curatoren. Kortom aandacht genoeg!

Naast het exposeren waren er iedere avond op verschillende plekken in Milaan “netwerk”borrels te vinden. Het interessante aan deze borrels is dat hier voornamelijk de ontwerpers zelf aanwezig zijn waardoor er veel over werk wordt gesproken en je meer contacten opbouwt binnen de ontwerpscène. Hierdoor weet je wat er bij andere ontwerpers speelt en kan je je kennis op dit gebied met elkaar delen.

En nu?
Uiteindelijk is het nu nog niet concreet te zeggen wat er allemaal uit deze expositie voort zal komen. We hebben veel contact gehad met mensen die geïnteresseerd zijn in een samenwerking, product of de verkoop van onze producten maar we weten nu nog niet wat daar daadwerkelijk van zal komen. Wel gaan wij zelf hard achter de contacten aan en houden ze op de hoogte van alle stappen die wij nemen. Wat in ieder geval is gelukt is dat wij onszelf als ontwerpers en collectief op de kaart hebben gezet en dat we een grote ervaring rijker zijn.

Lees hier ook een verslag over ons op As We Speak

Workmates Depicted is mogelijk gemaakt door_
Gelderland Valoriseert, Stimulerings Fonds Creatieve Industrie, Made in Arnhem, OPA, Autorent

– Workmates –
http://www.workmatespresents.com

IMAG2139 IMAG2116

More from Joris de Groot

INNOVATIE VOUCHERS IN BEELD…JORIS DE GROOT

Het Art Business Centre stelt vanuit Gelderland valoriseert gelden beschikbaar voor Technische...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *