Joris de Groot – update 5/5

Welkom bij helaas alweer mijn laatste blogpost!

De afgelopen maand

Zoals je waarschijnlijk al gelezen had in mijn vorige blog teksten over Workmates naar Milaan is de expositie tijdens deze designweek fantastisch verlopen! De tekst die ik daarvoor had geschreven is twee dagen nadat we terug zijn gekomen uit Milaan. Het was toen nog erg moeilijk te zeggen wat ik precies allemaal uit deze expositie heb gehaald. We zijn nu alweer iets langer dan een maandje verder en ik heb al het een en ander uit de beurs weten te halen. Afgelopen maand ben ik eigenlijk vooral bezig geweest met het terug contacten van de mensen die mij in Milaan hebben gezien. Ik heb veel persaanvragen voor publicaties in boeken, tijdschriften, blog artikels, interviews en fotoshoots gekregen en daarnaast nog aanvragen voor designwinkels en webshops gehad. Er zijn ook een aantal bedrijven langs gekomen die graag een zelfde soort product in hun collectie zouden zien. Omdat al deze dingen tegelijkertijd op mij af kwamen ben ik selectiever geworden door mijzelf telkens af te vragen wat ik er nou precies aan heb en welke opdracht ik voor moet laten gaan ten opzichten van de ander. Ik ben ook sneller vergoedingen gaan vragen voor opdrachten. Ik vind bijna alle opdrachten heel vet om te doen en het liefst grijp ik alles met beide handen aan. Maar dit is helaas niet mogelijk. Door niet alleen royalty’s te vragen maar ook een vergoeding voor de uren die je vooraf ergens in steekt merk je al snel hoe serieus bedrijven jou opdracht nemen. Mijn vertrouwen gaat eerder naar bedrijven die ook daadwerkelijk vooraf in je willen investeren en niet alleen afwachten tot dat het product begint te lopen.

Workmates_EigenHuis&Interieur1

Alweer een jaartje geleden

Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik ben afgestudeerd maar zo voelt het eigenlijk niet. Voor mijn gevoel is het minder lang geleden dat ik nog onbezorgd op school aan het werk was. Maar als ik terug kijk naar wat ik al allemaal heb gedaan dit afgelopen jaar, had ik van tevoren nooit kunnen bedenken dat dit nu al op mijn pad terecht zou zijn gekomen.
De vele beurzen expo’s en contact met winkels en de verschillende mensen van over de hele wereld hebben mij nog het meest geleerd over het leven van een ontwerper. De opleiding  geeft les over hoe je naar vormen en beeldentaal moet kijken en hoe er uiteindelijk een verantwoord product ontstaat met een bijpassend verhaal. Ik ben er ondertussen achter gekomen dat het in werkelijkheid wel iets anders is dan dit. Uiteindelijk draait het voor de meeste mensen om een interessant product dat ook betaalbaar moet zijn, dus produceerbaar. Ik wil hiermee niet zeggen dat ik iets tegen deze academische werkwijze heb, eigenlijk juist helemaal niet! Doordat je op de academie hier nog zo vrij in wordt gelaten krijg je de kans jezelf helemaal te ontwikkelen zonder dat je nog hoeft te denken aan geld verdienen en producten maken in series. Na de opleiding is het zo ongeveer andersom. Veel mensen die je spreekt tijdens exposities of in winkels boeit het verhaal achter het product vrij weinig. Ze vinden het interessant maar het is niet de reden dat ze het kopen. Het belangrijkste is dat het product ze al op het eerste gezicht aanspreekt. Ik zeg ook altijd je moet er geen boek voor hoeven lezen om het product mooi te vinden, het product moet voor zichzelf spreken en op zichzelf interessant zijn. Je kan het verhaal wel gebruiken om geïnteresseerde nog geïnteresseerder te maken. Het verhaal achter mijn producten dat vooral bestaat uit mijn werkwijze, is met name  interessant voor het bedrijfsleven en om hier nieuwe samenwerkingen uit te halen, dan dat het direct interessant is voor de koper van mijn product.

Workmates_EigenHuis&Interieur2
Workmates_EigenHuis&Interieur2
Workmates_EigenHuis&Interieur3
Workmates_EigenHuis&Interieur3

Hoe verder!

In mijn vorige blogpost vertelde ik al iets over een nieuw project dat ik ga starten bij een bedrijf in Arnhem. Door de mail drukte van afgelopen maand ben ik helaas nog niet verder gekomen dan wat nieuwe vormproeven. Wel ben ik van plan dit weer zo snel mogelijk op te pakken en daadwerkelijk weer aan de slag te gaan bij dit bedrijf.
Hopelijk kan ik dit nog een keer verwerken in een extra blogspot zodat jullie ook kunnen zien en lezen hoe dit is gegaan!

Ik wil alle aankomende alumni heel veel succes wensen met de laatste weken opleiding en ik ben erg benieuwd naar hun teksten van aankomend jaar!

Tot snel!

Joris de Groot

 

 

More from Joris de Groot

WORKMATES – M I L A A N

Hieronder een verslag van de voorbereidingen. Workmates is een open collectief, dit...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *