JULIETTE HUYGEN – update 5/5

design antropoloog

4 Blogs en 8 maanden verder is hier mijn laatste update. Een moment om even terug te kijken en daarna met een blik op oneindig weer nieuwe projecten aan te nemen. De afgelopen maanden zijn heel leuk en verrassend geweest. Toen ik net was afgestudeerd had ik een heleboel plannen, maar wat er allemaal op mijn pad is gekomen had ik niet kunnen bedenken.
Ik begon deze reeks met vier pijlers: de student, de alumnus, de ondernemer en de onderzoeker. Alle vier zijn nog steeds aanwezig en ontwikkelen zich vrolijk voort.

De student

De student heeft zich dit hele jaar door alles heen geweven. Ik ontwikkelde dankzij mijn studie een dieper gaande interesse in intermedialiteit: over de kruisbestuivingen tussen verschillende media. Dit resulteerde onder andere in een scriptieonderzoek naar de remediatietheorie van Bolter en Grusin met als case-study remediaties van Alice in Wonderland.
Ik heb me verbaasd over de verschillen tussen de kunstacademie en de universiteit. Kunstacademie studenten staan bij sommigen bekend als feestende vaaghoofden die af en toe een beetje knippen, plakken en kleien. Toch merk ik nu dat wij op de academie juist hebben geleerd keihard en gefocust te werken het hele jaar door. Misschien heb ik daardoor nooit een typisch studentenleven gehad maar ik pluk daar nu de vruchten van. Ik kan in ieder geval multitasken als geen ander. Tegelijkertijd een scriptie schrijven, mailtjes sturen, eten en het nieuws kijken? Geen probleem! De overstap was groot. Ik zat nu opeens weer in de banken met tweedejaars studenten die hun facebook en festivalletjes (Amsterdams hipsteronderwerp numero uno) iets belangrijker vonden dan de colleges. Na zo lang in een tunnel te leven was dat bijna een verademing. En de tentamens.. heerlijk objectief!

De onderzoeker

Wellicht is de onderzoeker nog het meest verweven met de student. Door de focus op intermedialiteit in de studie kreeg mijn onderzoek voor het stipendium ook een nieuwe boost en invalshoek. Ik ben mij nu namelijk aan het verdiepen in de invloed van het medium op de manier waarop een kind de boodschap van een (moeilijk) verhaal verwerkt. Eindelijk heb ik daarmee ook een goed excuus gevonden om mij te verdiepen in animatie. Stiekem één van mijn grote liefdes, maar in mijn handen nog een onderontwikkeld medium.

De alumnus

De alumnus bleek tevens een reiziger. Ze kwam in Londen, Eindhoven, Arnhem en zelfs in Tokyo en stond in blogjes, online magazines en de NAK.

ultrasupernew gallery exposition juxtapose

En toch heb ik nog niet het gevoel dat ik helemaal klaar ben met mijn collectie over euthanasie. Regelmatig zie ik discussies langskomen over het onderwerp en ik denk nog steeds dat design daar een nieuwe invalshoek kan bieden. Mijn boek zou ik bijvoorbeeld graag nog verder ontwikkelen zodat het eventueel in oplage uitgegeven kan worden. Hoe ik dit zou kunnen doen is tevens een sub onderwerp van mijn stipendiumproject geworden.

Juliette Huygen Euthanasia. Fairytales of happily ever after

De ondernemer

De ondernemer heeft ook een aantal mijlpalen behaald deze maanden. Allereerst ben ik eindelijk ingeschreven bij de kvk en de belastingdienst en is de eerste aangifte al gedaan. Een heel gedoe en ik blijf het onmogelijk onduidelijk vinden allemaal, maar het voelt toch goed om nu officieel freelancer te zijn. Hoe hard ze me ook tegen probeerden te houden bij de Kvk: ‘nee, jij bent geen ondernemer’. Het blijft lastig om uit te leggen wat ik doe. Kunstenaars blijven een raadsel voor de gemiddelde ambtenaar…

Ik haalde ook een opdracht binnen bij Rijnstate, waar ze me vroegen voor een aankleding van de stilteruimte naar aanleiding van mijn eindexamenwerk. Waarschijnlijk is mijn ontwerp rond de nazomer daar in rust te bekijken (hier alvast een kleine teaser). Verder illustreer ik inmiddels receptjes voor online magazine F.A.L.L. Deze maand sta ik ook nog op drie markten met mijn werk. De eerste, de smaakmarkt in Nijmegen, was alvast een groot succes! Ik startte verder een webshop en vond een reeks nieuwe winkeltjes die mijn werk willen verkopen. ‘Ik’ lig binnenkort in Arnhem, Nijmegen, Breda, Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

vlucht a6 72 dpi smaakmarkt nijmegen

Kortom, ik heb nu al een prachtig en bijna ongelofelijk succesvol jaar gehad. Maar mijn hoofd en hart zijn nog steeds vol nieuwe plannen. Ik heb jullie het afgelopen jaar meegenomen in mijn denk- en werkwijzen, er op los gebabbeld en gefilosofeerd en ik heb daar veel plezier aan beleefd. Nog leuker zou ik het vinden om te weten wie mijn lezers zijn geweest. Stuur me eens een mailtje (info@juliettehuygen.com) of volg me op facebook.

What is important is to spread confusion, not eliminate it.’ Salvador Dali.

Mijn begeleider op de VU vroeg wat ik hoopte voor de master volgend jaar. ‘De breedte in’ was mijn antwoord. Dat zag hij -geloof ik- niet helemaal aankomen, het koste hem namelijk een paar minuutjes om te verwerken. De gangbare masterstudent zoekt blijkbaar diepgang. Dit antwoord had hij in ieder geval nog nooit gehoord.
Ik zaai wel vaker verwarring bij mensen. Ik ben een beetje van een boel en een boel van weinig. Ik noem mezelf een design-antropoloog zonder een diploma antropologie. In mijn design ben ik in eenvoud conceptueel, in mijn illustraties vervreemdend en gematigd commercieel. Ik ben een theoreticus en een maker. Denk in­ woorden en in beelden. Ik weet het, ik vind het ook verwarrend, verschrikkelijk.
In een eerdere blog schreef ik een lofzang over de branchevervaging en de uomo universale. Wellicht gaan die idealen altijd gepaard met een beetje verwarring.

Misschien moeten we allemaal af en toe van ons stuk gebracht worden om ennui te voorkomen en zijn we allemaal die kat die voor zich uit zit te staren op het gras:

Ik kan dus alleen hopen dat ik jullie ook in verwarring achterlaat..

Juliette Huygen

booksmart

More from Juliette Huygen

Juliette Huygen update 4

Van hier tot Tokyo Je bent net afgestudeerd. Staat met je collectie...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *