JORIS DE GROOT & de industrie

Zoals ik in mijn 4e blogtekst al aankondigde ben ik begonnen aan een nieuwe samenwerking met een bedrijf. Dit project loopt nu bijna ten einden. Voordat ik dit nieuwe product, dat hier uit is ontstaan, introduceer tijdens de Dutch Design Week vertel ik jullie al graag meer over het verloop van het project en het product dat hieruit is ontstaan.

De manier van samenwerken met de industrie is nog steeds iets dat mij erg veel inspiratie geeft voor het ontwerpen van een product. Het verkennen van nieuwe technieken en materialen en telkens geïntroduceerd worden in een nieuwe werkplaats met nieuwe machines en nieuwe collega’s heeft iets avontuurlijks en uitdagends. Ik merk dat de bedrijven waarmee ik samenwerk dit zelfde gevoel hebben en dat het echt een samenwerking is naar een eindproduct. Voor hun is deze manier van werken ook nieuw en ze gebruiken de technieken en materialen op een manier die ze zelf ook nog niet kenden.

WELD BAG
De nieuwe samenwerking is eigenlijk ontstaan vanuit de serie WELD BAG. Tijdens een expositie spreek je een hoop mensen en de vraag die ik iedere expositie wel een aantal keer gesteld kreeg is:’Zijn je tassen ook recyclebaar ?, of; is het van recyclebaar kunststof ?’ Dit was voorheen niet echt iets waarmee ik mij als ontwerper met mijn manier van werken mee bezig hield. Ik deed wel aan hergebruik maar dan gaat het mij vooral om het hergebruiken, het op een nieuwe manier inzetten van bestaande productie processen en machines. Door deze vragen ben ik mij meer gaan verdiepen in het recyclen van de kunststoffen. Ik ben er achter gekomen dat het meeste flexibele kunststof materiaal later wordt verwerkt tot hard plaatmateriaal.
Mooi dat wordt mijn nieuwe samenwerking! Een bedrijf dat met dit harde kunststof een product produceert.

Screen Shot 2014-10-11 at 20.41.16

Screen Shot 2014-10-11 at 18.28.59 Screen Shot 2014-10-11 at 18.29.04 Screen Shot 2014-10-11 at 18.29.43Screen Shot 2014-10-11 at 18.29.10

DE INDUSTRIE
Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij Lever Kunststoftechniek. Een redelijk klein bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van installaties voor de chemische industrie. Denk hierbij aan het maken van filterinstallaties, vloeistof reservoirs en het aanleggen van kunststofleidingsystemen. Ze werken met een lastechniek. Dit keer niet hoogfrequent maar doormiddel van hitte en een lasdraad.
Het is een redelijk handzame techniek en de uitvoerders zijn gespecialiseerde vakmannen op het gebied van kunststof bewerkingen. Voor mij dus een grote uitdaging om deze skills ook onder controle te krijgen. Na een paar dagen geëxperimenteerd te hebben met de techniek, was de manier van werken voor mij wel duidelijk. Wat mij opviel is dat er vooral werd gewerkt met recht toe recht aan verbindingen om vierkanten en ronde pijpleidingen met elkaar te verbinden. Voor mij de uitdaging om met deze manier van werken toch tot een spannende vorm te komen. Het interessante vond ik dat zowel de lasnaad als het plaatmateriaal in verschillende kleuren te verkrijgen is. Ook is het materiaal in verschillende gerecyclede types te krijgen waarbij je daadwerkelijk door de structuur ziet dat de plaat uit verschillende restplaten is gemaakt.

CHARLES EAMES
Omdat ik niet alleen buizen met rechte vlakken wilde gaan gebruiken in mijn ontwerp ben ik verschillende vouwtechnieken gaan bestuderen om vanuit dit platte plaatmateriaal spannendere volumes te creëren. Ik ben uiteindelijk op de vouwtechniek uitgekomen die Charles Eames in 1946 gebruikten voor zijn plywood experiment. Waarbij hij uit het buigen van een plaat multiplex erg dynamische vormen wist te creëren. Dit leidde uiteindelijk tot een serie stoelen waarbij het zitvlak en de rugleuning uit een vlak ontstonden. Met deze vouwtechniek ben ik in kunstsof gaan experimenteren.
Omdat dit vouwprincipe zo belangrijk onderdeel is in het product ben ik dit gaan herhalen in plaats van één vouwnaad als rugleuning te gebruiken ben ik gaan kijken waar ik het nog meer op toe zou kunnen passen.
Uiteindelijk heeft dit onderzoek geleid naar een serie krukken waarbij deze manier van vouwen terugkomt in de manier waarop het zitvlak overloopt in de poten. Hierdoor laat ik duidelijk zien dat de techniek naast het zorgen voor de vorm en een goed detail ook daadwerkelijk stevigheid biedt binnen het ontwerp.

Screen Shot 2014-10-11 at 18.30.26 Screen Shot 2014-10-11 at 18.29.49 Screen Shot 2014-10-11 at 18.29.25

INDUSTRIE < JORIS DE GROOT > INDUSTRIE 
In de tussentijd ben ik benaderd door Hubbers BV. een interieurbouw bedrijf dat graag een samenwerking met mij aan wilde gaan. Ze nodigde mij uit om een kijkje te komen nemen in hun werkplaats, in de hoop dat ik meteen ideeën zou krijgen voor een nieuw product. Dit heb ik gedaan en wat ik daar tegen kwam was een enorme werkplaats waar ze geautomatiseerde machines gebruiken om ieder gewenste interieur te kunnen bouwen voor hun klant.
In de eerste instantie wist ik niet direct hoe ik hier mijn werkwijze kon benutten. Het is niet direct zoals mijn voorgaande samenwerkingen een bedrijf waar ik inspiratie op doe vanwege vernieuwende technieken uit de industrie, maar het is een bedrijf dat de technieken die normaal al binnen de design wereld worden gebruikt inzet voor het maken van interieur op maat.
Uiteindelijk na dit aanbod heel even te hebben laten liggen ben ik er toch mee aan de slag gegaan. Het bedrijf heeft namelijk precies dat wat de WELD STOOL collectie nog miste. Namelijk de mogelijkheid om precisie maatwerk uit te voeren op redelijk grote schaal waardoor ik vorm kon aanbrengen aan de vierkante platen waar het kunststoflasbedrijf mee werkt. De verschillende patroondelen die nodig waren voor het vouwprincipe konden zij verwerken uit het plaatmateriaal.

WELDSTOOL
Ook leek het mij erg interessant om nog een stap verder te gaan en de materialen van beide partijen te gebruiken in één product. Het is mij uiteindelijk gelukt hout en kunststof met elkaar te verbinden doormiddel van de kunststof lastechniek. Dit was niet alleen voor mijzelf een hele nieuwe manier van verbinden maar ook voor beide bedrijven.
Uiteindelijk heeft deze nieuwe manier van samenwerken gezorgd dat twee totaal verschillende bedrijven samenwerken voor de productie van één collectie producten. Hierbij zorgt Hubbers BV voor het maatwerk en de houten onderdelen, Lever kunststof techniek voor de constructie en de uiteindelijke montage van de krukken.

De serie WELD STOOL is te zien tijdens Dutch Design Week van 18 oktober tot en met 26 oktober in het TAC gebouw in Eindhoven. (Vonderweg 1)

Hopelijk zie ik jullie daar!

WELDSTOOL Joris de Groot

More from Joris de Groot

WORKMATES terug uit M I L A A N

Op naar Milaan Een tijdje geleden schreef ik hier over de voorbereidingen...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *