KARIN VLUG – HUISBLOGGER

Hallo lezers 🙂

Ik ben Karin Vlug, zojuist afgestudeerd aan ArtEZ Fashion Design.

Voordat ik wat over mijn afstudeercollectie en mijn toekomstplannen zal schrijven wil ik eerst de aandacht op bovenstaand plaatje vestigen, de Erasmusbrug in Rotterdam. Dit was het uitzicht vanuit mijn kinderkamer, ik had een heel groot raam waar mijn bed voor stond, ’s avonds een sprookjesachtig verlichtte brug. Overdag een koude, lichtblauwe, betonnen, esthetisch vormgegeven zwaan.

Dit is het beeld van Rotterdam en hier is mijn fascinatie voor moderne architectuur en vooral constructie ontstaan. Want bij de Erasmusbrug is de constructie duidelijk zichtbaar en vanaf toen ben ik om me heen gaan kijken, wat voor constructies zijn er nog meer ? Deze manier van kijken vormt de basis van mijzelf als ontwerper. Een onderzoek hiernaar vormde de essentie van mijn afstudeercollectie.

Mijn afstudeercollectie: ONE SQUARE FITS ALL (credits photography: Team Peter Stigter)

3.3.2-one-square-fits-all-aw-2015 3.3.3-one-square-fits-all-aw-2015 3.3.4-one-square-fits-all-aw-2015 3.3.5-one-square-fits-all-aw-2015 3.3.6-one-square-fits-all-aw-2015 3.3.7-one-square-fits-all-aw-2015 3.3.8-one-square-fits-all-aw-2015 3.3.9-one-square-fits-all-aw-2015

Mijn eindexamen collectie “one square fits all” bestaat uit lappen met hoeken van 90 graden, de T-vorm en de rechthoek. Naaien gebeurt niet meer, mijn lappen bevatten tunnels en insneden. Door het rijgen met een lint ontstaan de ontwerpen. Voor een broek zijn twee lappen nodig, voor een shirt, jurk, rok, trui of jas één of meer. Een komplete garderobe heeft niet meer dan tien lappen nodig. De plaatsing van insneden en tunnels, en de eigen ontwikkelde stoffen vormen de essentie van het ontwerp.

Het Ikea-concept was de inspiratiebron. Na het afrekenen bij Ikea ga je met een stapel platte dozen naar huis.  Thuis aangekomen zet je de platte onderdelen met enkele simpele handeling in elkaar. Alles past en sluit naadloos aan, maar daarna is nog van alles te veranderen, te variëren en uit te bouwen.

Ik maak couture door lappen als het ware van de rol af te scheuren. Naast een beetje zijde en mohair gebruik ik materialen die niet als luxe ervaren worden zoals verschillende soorten synthetische stoffen en badmatten. Deze materialen geven oneindig veel mogelijkheden door het smeltbare karakter. Door de behandeling met een laser of warmte-stans versmelten de materialen tot een nieuw materiaal en ontstaan de insneden en tunnels.

Ik zie voor me dat binnen afzienbare tijd mijn ontwerpen made-to-measure te downloaden zijn, en de lappen met voorgeprogrammeerde insneden en tunnels door de drager thuis door een laser of stans kunnen worden gehaald en in elkaar kunnen worden geregen.

Plannen

Met mijn afstudeercollectie heb ik de Frans Molenaar Couture Award gewonnen. Hiermee heb ik €10.000 gewonnen, te besteden aan mijn ontwikkeling als ontwerper en hiermee een nieuwe collectie te ontwikkelen die ik in Juni 2015 bij Frans Molenaar zal presenteren.

Er zijn veel leuke dingen gebeurd sinds ik de prijs heb gewonnen; expo op de modebelofte in RAI, een nieuwe opdracht (vertel ik zo meer over), expo op de Dutch Design Week (modebelofte), deze blog :),  publicaties in Vogue/Glamour/FRAMEMAGAZINE/Europe Rising Fashion Designers (boek in UK) / benoemd tot Arnhemse Nieuwe 2014 (daar was het filmpje van) etc.

Naast het ontwikkelen van mijn eigen collectie werk ik als freelance ontwerper voor het project: “kleren maken zonder patronen”. Een samenwerking tussen ArtEZ, AMFI, Saxion, Maan R&D, Sizing science en nog meer bedrijven.
Waarbij het doel is “made to measure” kleding voor iedereen toegankelijk te maken. Dit gaan we doen door van een 3d bodyscan naar een 3d kledingstuk te gaan, het 2d aspect overgeslagen en zonder te naaien. Een erg interessant project, hoogstwaarschijnlijk zal ik het koppelen aan mijn eigen collectie die ik zal showen bij Frans Molenaar.

Ik heb onlangs samen met Lisa Konno en Jacob Kok (twee modeontwerpers) een atelier ruimte gehuurd op het KNSM eiland in Loods 6 in Amsterdam.
Op dit moment gaan beide projecten (eigen collectie en project “kleren maken zonder patronen”) voor mij hand in hand. Ik ben vooral veel research aan het doen, door me te verdiepen in verschillende materialen en technieken. Ik bezoek verschillende fabrieken, regenkleding fabrikanten, afvalverwerkingsbedrijven en bijvoorbeeld verpakkingsbeurzen. Het is een heel onderzoekende periode naar materiaal en techniek. Ik weet zeker dat ik met mijn huidige concept verder wil gaan, maar ik wil wel de volgende stap maken en me gaan focussen op de industrie.

Wie weet… en bestaat de volgende collectie wel geheel uit synthetische (afval)materialen.. Melted couture perhaps ??

Tot de volgende blogpost – STAY TUNED!

Written By
More from Karin Vlug

KARIN VLUG update 2

Research Beste lezers, Het is nu twee maanden geleden sinds mijn laatste...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *