ROOS MEERMAN – HUISBLOGGER

Ik ben Roos Meerman, vers afgestudeerd van de afdeling Product Design. Als ontwerper ben ik vooral gericht op materiaal- en techniek ontwikkeling. In mijn laboratorium maak ik machines waarmee ik onderzoek hoe door middel van natuurlijke, voor het oog onzichtbare krachten, productie technieken kunnen worden ontwikkeld. Ontwerpen begint bij mij met allerlei materiaalproeven: dippen, verwarmen, versmelten, uitrekken, breken of bevriezen van een materiaal. Hierbij probeer ik de karakteristieken en de eigen neiging van het materiaal te transformeren en te sturen in de richting van een bepaalde vorm. Mijn doel is om het materiaal te controleren, maar op zo’n manier dat het zijn bewegingsvrijheid behoudt zodat het eindresultaat altijd uniek is.

Physica Manufactura
Voor mijn eindexamen ben ik me gaan verdiepen in de natuurkunde. Door het bekijken van filmpjes met natuurkundige experimenten, ben ik enthousiast geworden over de manier waarop materiaal op een magische wijze kan transformeren. Verschillende experimenten met bijvoorbeeld luchtdruk en geluidstrillingen ben ik uit gaan voeren met materialen waarmee je een proces kan fixeren. Hierdoor ontstaat er een momentopname in een proces, een resultaat van het spel tussen de regels van natuurkundige wetten en de vrijheid waarmee het materiaal zich kan bewegen.

Na een paar maanden van onderzoek ben ik met twee experimenten aan de slag gegaan en heb ik twee productietechnieken ontwikkeld: Canorgraphy en Aera Fabrica.

dataBLOGGIF

Canography
Doormiddel van de geluidsgolven die geproduceerd worden door speakers, maak ik in het project Canorgraphy het onzichtbare fenomeen geluid visueel door op verschillende manieren patronen te maken op textiel. Door middel van speakers wordt een membraan in beweging gebracht. De code, of het geluid, die de machine in gaat, wordt op een analoge manier omgezet naar een patroon. De pen die met behulp van een draad en tolletjes over het materiaal danst, laat zich leiden door de verschillende trillingen van het membraan. Het doek is het resultaat van het spel tussen een ritme, vibraties en zwaartekracht.

Canorgraphy by Roos Meerman from roos meerman on Vimeo.

Canorgraphy

Aera Fabrica
Met het project Aera Fabrica heb ik een techniek ontwikkeld die een combinatie is van blow moulding, glasblazen en 3D-printen. Door gebruik te maken van de 3D-print techniek, is het mogelijk om vrijwel alle vormen te printen en daarnaast ook vormen die verborgen liggen in andere vormen. Hierdoor kunnen er hele complexe structuren ontstaan. Vanuit een experiment van het uitrekken van 3D-geprinte vormen, ben ik uiteindelijk de plastic vorm gaan zien als een ballon die je op zou kunnen blazen. Omdat plastic snel van hoedanigheid kan veranderen, is het mogelijk om de vorm flexibel te maken door het plastic bij een bepaalde temperatuur te verwarmen, vervolgens te vervormen en te laten afkoelen totdat je de vorm weer fixeert.

Aera Fabrica
Aera Fabrica 1

Multidisciplinaire werkvelden
Tijdens mijn onderzoek ben in contact gekomen met Fluids Lab op de UTwente. Hier heb ik een rondleiding gekregen in het laboratorium en heb ik kennis gemaakt met een voor mij nieuwe wereld.
Voor 30 wetenschappers heb ik een presentatie gegeven over de manier waarop ik natuurkunde wilde gebruiken om producten te maken. Er zit niet elke dag een ontwerper bij hen aan tafel, dus het was een beetje wennen, maar al gauw waren ze geïnteresseerd in de manier waarop ik hun formules en theorieën op een heel esthetische manier bekeek. We hebben een middag gebrainstormd over de mogelijkheden en gepraat over experimenten en materialen met absurde eigenschappen. Ook al is het een heel ander vak, ik merkte dat de wetenschappers en ik de liefde voor het zoeken naar iets nieuws en onbekends, en het simpelweg kijken hoe het een op het ander reageert, deel. En dat deze manier van het zoeken naar het onbekende door middel van experiment kan leiden tot zeer interessante, innovatieve resultaten.

Tijdens mijn stage bij Glithero in Londen en mijn afstudeerproject ben ik er achter gekomen dat het zoeken naar samenwerkingen met mensen van een heel ander kennisveld, iets is wat ik erg interessant vind. De manier waarop ik tijdens mijn afstudeerproject heb gewerkt met een volledig ander discipline, past bij mij en wil ik erg graag voortzetten.
Mijn afstudeerproject is nog lang niet af. Sterker nog, het afgelopen half jaar is pas een start geweest van nieuwe mogelijkheden en nieuwe samenwerkingen. Ik ben mijn eigen studio gestart en werk sinds september in mijn studioruimte in het centrum van Arnhem.

De ArtEZ Finals expositie heeft voor mij geleid tot publiciteit en een aantal exposities. Zo heb ik op de Big Draw in Nijmegen in galerie Het Eerste Uur geëxposeerd, op het MAFF festival in Almelo, het Fablab in Enschede. Ik ben uitgenodigd mijn werk te presenteren bij De Nieuwe Lichting in ontwerperscafé Stroom in Den Haag. Om tijdens de Dutch Design week op drie locaties te exposeren, waaronder de expositie Uncertainty Studios van ArtEZ Product Design en Interaction Design en staan er nog vier andere exposities op de planning. Ook ben ik genomineerd voor de Stipendium prijs van de Groote Societeit in Arnhem, de Hendrik Valk prijs 2014 en de New Material Award 2014. Met de Hendrik Valk prijs, de prijs voor eindexamenstudenten van ArtEZ Arnhem, ben ik erg blij. Het geldbedrag dat ik heb gewonnen geeft me de kans om investeringen te doen om mijn projecten voort te zetten. Hierover zal ik in de volgende blogposts ook schrijven.

De komende maanden gaat er veel gebeuren en het is een eer om jullie via deze weg op de hoogte te houden van de plannen voor het ontwikkelen van mijn projecten. Tot de volgende post!

 

Written By
More from Roos Meerman

Roos Meerman update 4

Workmates in Milaan In pakken gemaakt door Sjaak Hullekes bezorgden de Workmates,...
Read More

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *