Mirjam van Dijk update 2

de innovatie zelfst.naamw. (v.) Uitspraak:   [ɪnoˈva(t)si] Verbuigingen:   innovatie|s (meerv.) ontwikkeling van nieuwe ideeën en dingen Voorbeeld:   `Innovatie wordt belangrijk gevonden voor de economie.`Synoniem:   vernieuwing

Dag Lezer!

Deze tweede blog gaat over mijn visie op innovatie als theatermaker en in hoeverre ik dat wel of niet bewust inzet.

Wat betekend innovatie voor mij?
Innovatie binnen het theatervak heeft voor mij heel veel te maken met nieuwe samenwerkingen. Het mooiste van theater vind ik persoonlijk dat het oneindig is. Er is voor mij geen enkele discipline die niet een rol zou kunnen spelen binnen theater. Zelf werk ik al 2 jaar samen met een student Creative Technology van de Universiteit Twente die zelf geen enkele ervaring met theater had voor hij met mij ging werken. Toch zijn de producten die hij maakt en de programma’s die hij schrijft weer verrijkend voor mij als theatermaker. Want hoe tof is het als iemand een installatie maakt die allemaal sexpoppen in je ruimte van afstand op kan laten blazen (Ok dit klinkt echt raar, maar dit heeft hij gedaan voor mijn laatste voorstelling). Maar dat is wel wat het is. Ik werk nu voornamelijk nog met dansers, acteurs, muzikanten, filmmakers en techneuten, maar de mogelijkheden zijn oneindig. Ik zal niet snel een voorstelling alleen maken. Want waarom niet een team vormen met mensen die allemaal het beste van het beste kunnen op hun eigen vakgebied om vervolgens samen te werken voor een fantastisch eindresultaat? Of dat nou een installatie is waar theater aan te pas komt of een theatervoorstelling is waar technologie in gebruikt wordt, zolang we samen een product neer kunnen zetten waarmee we mensen een ervaring meegeven en een boodschap over kunnen brengen mogen mensen het voor mij noemen wat ze willen, maar is mijn doel bereikt.

8119384608_597fff7f31_c 8119384856_3fa9acba5f_c 8119388482_b83cce228b_cIMG_9810 8103238378_d6f5e4c8a7_c

De beste manier hoeft niet de meest innovatieve te zijn
Op de vraag of ik zelf bewust met innovatie bezig ben zal ik nee moeten antwoorden. Ik ben wel bezig met innovatie voor mijzelf, in hoeverre ik het dan nog innovatie mag noemen. Want ik hou me weinig bezig met het economische aspect daarvan. Natuurlijk speelt dit automatisch een rol omdat ik de samenwerking aan ga met veel verschillende disciplines en kunstenaars, maar het is nooit mijn doel op zich geweest om dit vanuit een economisch standpunt te benaderen. Wel ben ik als theatermaker altijd op zoek naar nieuwe vormen op het gebied van zowel theater als technologie om in te zetten binnen mijn voorstellingen. Dat wil niet zeggen dat het vanuit mij een eis is dat er allemaal nieuwe spannende technologieën aan te pas komen (al vind ik dat stiekem rete interessant). De beste manier hoeft niet altijd de meest innovatieve te zijn.

Modewoorden en gebakken lucht
Toch wordt het vaak wel zo gebracht. Als het innovatief is zal het wel heel goed zijn. Hier zijn veel verschillende opvattingen over.
In Juni 2013 schreef Jasper van Kuijk een artikel in het NRC met als kop:

Innovatie is een modewoord voor iets dat vaak mislukt”

Innovatie is niet het antwoord op elk probleem. In beanbags brainstormen vinden we leuk, maar de uitwerking niet, schrijft Jasper van Kuijk.

Innovatie is het nieuwe duurzaam, het nieuwe maatschappelijk verantwoord ondernemen, het nieuwe Nieuwe Werken en hoe we ons moeten onderscheiden van de Chinezen. Maar bovenal is innovatie verworden tot een modewoord dat te pas en te onpas wordt ingezet door beleidsmakers en om offerte- en subsidietrajecten te winnen. Het is een bezweringsformule geworden. Innovatie is geen panacee. Innoveren is moeilijk, bloedlink en daarom zo aantrekkelijk.

Voor mij als theatermaker is het woord innovatie niet erg gebruikelijk om te benoemen binnen bijv. subsidietrajecten, maar als ik het los hiervan bekijk ben ik het eens met van Kuijk over dat er te snel en te makkelijk met de term gesmeten wordt. Het is nogal een aanname die je doet als je beweert innovatief bezig te zijn. Ik heb veel respect voor mensen die innovatieve projecten opzetten en hiermee zowel een bijdrage aan de samenleving als de economie kunnen leveren, maar door het veelvoudig en te pas en te onpas gebruiken van dit woord verminderd de eigenlijke waarde en zullen daadwerkelijk innovatieve projecten wellicht verdwijnen in de grote bak met gebakken lucht.

Zoals hij aan het einde van het artikel goed beschrijft;
Alle aandacht voor het fenomeen innovatie is te prijzen. Het kan ons als land veel opleveren. Maar niet als we er te naïef in stappen. Innovatie is niet makkelijk, lang niet altijd leuk en gaat ons niet onderscheiden van de Chinezen. Want de Chinezen innoveren ook. En steeds beter en steeds sneller. De uitdaging is niet om altijd innovatief te zijn. De uitdaging is om altijd beter te zijn. Soms hoort daarbij dat je een keer niet innoveert. En altijd hoort daarbij dat áls je innoveert, dat je dan weet wat je doet terwijl je nog niet precies weet wat je gaat doen.

De conclusie voor mijzelf is dat ik eigenlijk mijn eigen definitie van innovatie heb gecreëerd binnen het werk wat ik maak, maar dit is eerder voor mijzelf en zal je behalve in deze blog niet snel terugvinden op mijn site of subsidieaanvragen 😉

Update
Mocht je benieuwd zijn waar ik op dit moment druk mee bezig ben dan kan je alvast een kijkje nemen op de site van mijn nieuwe muziektheater collectief AFGEFACKT op www.afgefackt.com
Wij maken i.s.m. East74 een nieuwe voorstelling over Andrea Feldman.
In de volgende blog zal ik hier meer over vertellen, maar houdt de site in de gaten voor meer info!

IMG_0648

More from Mirjam van Dijk

Mirjam van Dijk – laatste blogpost

TERUG EN VOORUIT BLIKKEN De laatste blog alweer! Times flies when you...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *