Roos Meerman update 2

innovatie vanuit nieuwsgierigheid

Met de Hendrik Valk prijs op zak, een publicatie in Elle Decoration en het Dutch Design Yearbook 2014 en een hoop exposities voor de boeg, ben ik met goede moed aan het werkende ontwerpers leven begonnen.

Zoals ik in de vorige blogpost al aankondigde, zou de Dutch Design Week een hoofdrol gaan spelen. Eind oktober stelde ik op drie plekken in Eindhoven mijn werk tentoon, de expositie Uncertainty Studios van ArtEZ Product Design en Interaction Design in TAC, Dreamland in Area51 op Strijp S en een ABN AMRO Hotspot, door Van Eijk & van der Lubbe, waar mijn film Momentum werd getoond.

In de tentoonstelling Dreamland stelde ik mijn grote Canorgraaf en een nieuwe, kleinere canorgraaf tentoon in een indoor skatebaan in Strijp S. Op deze tentoonstelling zette ik de geluiden van 6 verschillende skateboarders om naar ritmes, die ik vervolgens omzette naar tekeningen door middel van de machine. De zes skaters hadden duidelijk hun eigen geluid of ritme tijdens het skaten. Een jongetje van zes, heeft een veel lichter geluid dan bijvoorbeeld een jongen van 30. De ene skater springt meer, de ander is meer een grinder. Het resultaat waren 6 verschillende “portretten” per skater. Op de DDW heb ik deze tekeningen verkocht en sindsdien krijg ik opdrachten om tekeningen te maken van geluidsopnames die mensen willen omzetten naar een print. Zo kreeg ik een paar weken geleden een e-mail van een jongen uit San-Fransisco die een sjaal wilde laten maken voor zijn vriendin, waarbij hij zijn ingesproken tekst “Katie, I love you” om wilde zetten naar een print. Het is erg leuk om op deze manier te werken, het project is nooit af en steeds ontdek ik weer nieuwe patronen, vormen of mogelijkheden.

1 2 34

Innovatie
Naast de tijd die ik kwijt ben met het voorbereiden en opbouwen van exposities, wil ik me het grootste deel van mijn tijd bezig zijn met experimenteren en onderzoeken. Ik vind het belangrijk om op zoek te blijven gaan naar nieuwe manieren om materiaal of techniek te benaderen. De nieuwste technieken, zoals 3D-printing, lasersnijden en digitale technologie, trekken mijn aandacht omdat we steeds slimmer worden in het maken van dingen en het bewerken van materiaal. Ik vind het niet zo zeer interessant om deze technieken te gaan gebruiken om producten te maken, maar ik wil ze verbouwen of zo veranderen, zodat er nog meer mogelijkheden ontstaan dan er al waren.
Al maak ik gebruik van elementen in mijn omgeving die niet nieuw zijn, ik ga er mee aan de slag en zorg dat wat ik maak, nieuwe mogelijkheden creëer. Dat zoeken naar iets nieuws is iets wat mij boeit en interesseert. Ik ga niet bewust op zoek naar innovatie, maar er ontstaat iets vanuit een nieuwsgierigheid naar verassingen en andere mogelijkheden.

Mijn twee afstudeerprojecten zijn onderzoeken, en nog lang niet af. Met het project Canorgraphy ben ik vooral op zoek naar hoe ik de machine heel stabiel kan maken, zodat ik van elk geluidsfragment een visueel beeld kan maken en met het project Aera Fabrica ben ik op zoek naar het beste materiaal, de meest geschikte machine en een geschikte toepassing.
Maar hoe begin je nu zo’n onderzoek? Net afgestudeerd en geen geld. Ik heb contact op genomen met Jan van de Weerd, de innovatiemakelaar en Cily Smulders, van het Art Business Center. Zij hebben me in contact gebracht met verschillende mensen in Gelderland die interessant kunnen zijn voor mijn onderzoek en hebben mij verteld over de mogelijkheden van beurzen en fondsen. En gelukkig heb ik voor beide projecten hulp en budget gekregen voor het vervolgonderzoek!

Technische Haalbaarheid Studie (THS)
Voor het uitvoeren van een technisch onderzoek voor Canorgraphy, heb ik bij het Art Business Center een THS aangevraagd. Hoewel toeval een grote en belangrijke rol speelt in mijn ontwerpen, wil ik meer grip hebben op het proces van het maken van tekeningen door middel van geluidstrillingen. Ik wil gaan samenwerken met natuur- en werktuigbouwkundigen. Een natuurkundige kan inzicht geven in de krachten die invloed hebben op het proces. Zo kan ik door middel van een computer simulatie van de machine, waar alle natuurkundige formules ingevoerd worden en een beeld van de tekening ontstaat, veel meer grip krijgen op de mogelijkheden van de machine door te spelen met de variabelen in de computer. Daarnaast ga ik op zoek naar een student werktuigbouwkunde of mechatronica, die mij advies kan geven over materialen en technieken die ik kan gebruiken om de machine heel stabiel te laten functioneren, zodat de tekening echt gestuurd kan worden door de trillingen, en niet beïnvloed wordt door andere variabelen.

New Material Fellowship
Op 20 november werd de New Material Award uitgereikt in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De prijs daagt beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten uit om nieuwe materialen en innovatieve technieken toe te passen. Er zijn twee prijzen: de New Material Award ten bedrage van € 15.000 voor een eindontwerp en de New Material Fellow voor een uitgewerkt idee waaraan een onderzoeksvraag is gekoppeld. Ik ben de gelukkige winnaar geworden van de New Material Fellow. Dit geeft mij de kans om met 5.000 euro, in samenwerking met het Nieuwe Instituut, het Materiaalfonds en Stichting DOEN, mijn onderzoek Aera Fabrica voort te zetten. Door contact te leggen met 3D printer bedrijven, filament fabrikanten, blow-moulding bedrijven en te blijven zoeken naar de beste manier om mijn 3D geprinte vormen op te blazen, ga ik het komende half jaar aan de slag. Ik vind het fantastisch dat ik op deze manier de kans krijg om mijn onderzoeken voort te zetten.

Lees meer over de New Material Award 2014 op:
http://newmaterialaward.nl/content/uploads/2014/Juryverslag-New-Material-Award-ED.pdf

5

Na een stukje in de Volkskrant, de Telegraaf, Kunstbeeld en blogs, ben ik ook gevraagd om een item te maken voor RTL Z Toekomstmakers.

Screen Shot 2014-12-22 at 14.11.14

Written By
More from Roos Meerman

INNOVATIE VOUCHERS IN BEELD…Roos Meerman

Het Art Business Centre stelt vanuit Gelderland valoriseert gelden beschikbaar voor Technische...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *