Karin Vlug update 3

slimme productie…

Beste lezers,
De laatste blogpost, 11 december, voelt alweer als heel lang geleden, er is veel gebeurd.

foto frans molenaar

Op 9 Januari 2015 kregen wij erg treurig nieuws: Frans Molenaar is op 74 jarige leeftijd overleden. Een heel belangrijke en vernieuwende Nederlandse couturier. 2015 zou het jaar zijn waarin de 100ste couture show gepresenteerd zou worden. Het afscheid vond plaats in het Amstel Hotel in Amsterdam, dat 20 jaar lang het toneel was voor zijn shows.
Dit maakt mij ook de laatste Frans Molenaar Award winnaar die uit handen van de couturier zelf de prijs in ontvangst mocht nemen. Frans Molenaar was zelf geen lid van de jury.
Het mooie vind ik dat de Award blijft doorgaan, het ondersteunen van jong couture talent was voor meneer Molenaar heel erg belangrijk. En ik geloof ook dat het een bijzonder belangrijke prijs is, het heeft mij nu al zoveel kansen gegeven, daar ben ik hem heel erg dankbaar voor. Velen zijn mij voorgegaan en hebben allemaal hun kansen op hun eigen manier benut.

Op dit moment focus ik mij op 2 projecten.

Slimme productie
Het KIEM project, waarbij ik samen met mijn collega’s nadenk over de toekomst van de productie van kleding. Perfecte fit, zonder patronen en zonder te naaien. Wij hebben een concept bedacht over hoe we in de toekomst slim kunnen produceren. Waarbij we direct in het 3d vlak werken en 2d skippen. Ik kan niet in detail treden over het exacte idee. Maar hopelijk gaan jullie er nog heel erg veel van horen 🙂
In april gaan we het KIEM voorstel indienen bij de Call Research Trough Design, en hopelijk kunnen mijn collega Laura Duncker (almumni MA Industrial Design Eindhoven) en ik hier ons volledig op storten de komende twee jaar.
Met het KIEM project denk ik dus na over de toekomst van de kledingproductie, ofwel slimme productie, over 5 jaar.

One square fits all
Mijn eigen collectie ligt goed in deze lijn, alleen is het wat toepasbaarder en op dit moment al mogelijk, ik wil namelijk in juni een collectie showen. Ben dus doorgegaan op het idee van mijn vorige collectie “One square fits all” waarbij een gehele garderobe uit niet meer dan 10 lappen hoeft te bestaan, omdat alles uit te bouwen en te veranderen valt. Dit idee werk ik nu uit, het wordt puurder, en gaat steeds beter werken. De collectie lappen bestaat nu nog maar uit een drietal stroken.
Sinds 1,5 maand ben ik bezig met het daadwerkelijk uitvoeren van de ontwerpen, dit is echt zo heerlijk !! Nadenken en research is super natuurlijk maar als je eenmaal aan het maken bent en er ontstaat datgene wat je in je hoofd hebt, dan wil je niet meer stoppen 🙂

Beide projecten hebben met elkaar gemeen dat we slimmer moeten gaan produceren, de toekomst ligt in minder materiaal en slimme productie en ontwerp methoden.

Half juli geef ik een presentatie tijdens de Frans Molenaar Couture Award. Daarnaast organiseer ik zelf ook een show waarbij ik de nieuwe collectie toon en een presentatie van het KIEM project zal geven.
– smart production –

Hierover later meer 🙂 Het event zal plaatsvinden in Loods 6 op het KNSM-eiland in Amsterdam. MEGA veel zin in !!

foto WOW expo foto custom made skirt

foto jet bussemaker foto hetty vlug

Naast deze twee hoofdprojecten komen er altijd leuke dingen tussendoor. Zo stond er afgelopen maanden een expo in WOW Amsterdam, curated by Aziz Bekkaoui. Over een paar weken zullen er een aantal sets in de etalage van Coming Soon in Arnhem komen te staan.

Ook heb ik tijdens de show van mijn goede vriendin/ontwerpster Lisa Konno de choreografie/productie gedaan van haar debuut show op de Amsterdam Fashion Week. Een fantastisch modieuze, jonge en vrolijke collectie met een kritische boodschap over de manier waarop de kledingindustrie massa produceert. De collectie was bijna geheel geproduceerd uit textiele afval en gerecyclede materialen.
Daarnaast heb ik heel veel andere mooie dingen gezien tijdens de Amsterdam Fashion Week, wat soms als een soort Arnhem reünie voelde. Met natuurlijk Liselore Frowijn en Maison the Faux en alle Arnhemmers die hierbij komen helpen.

Ander leuk project zijn een aantal stukken die ik op maat gemaakt heb uit mijn collectie “One square fits all”. Waaronder een colbert voor de cultuurminister Jet Bussemaker.
Vanaf morgen staan er een aantal dagen Parijs in mijn agenda. Première Vision (de grote stoffenbeurs), le marais voor de stoffenwinkels en het nieuwe LV museum bekijken..

Ben hard aan het werk maar vooral heeel erg aan het genieten hiervan 🙂

Written By
More from Karin Vlug

Karin Vlug update 4

Beste iedereen, Wat gaat de tijd snel dit jaar, WOW!! De weken...
Read More

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *