Mirthe Dokter update 3

Zo, mijn eerste dag van mijn nieuwe levensjaar. De vieze taartbordjes van gisteren avond staan nog op tafel, de overgebleven chips is taai geworden en de verjaardagskaarsjes liggen wat verlaten op het aanrecht. Ik ben 23 jaar, eet een bord Brinta met suiker en kijk tevreden naar de ravage die mijn verjaardag heeft mogen aanrichten. Afgelopen jaar was denk ik het meest indrukwekkende jaar van mijn leven tot nu toe. Ik studeerde af met een eigen voosteling, startte een eigen bedrijf, begon aan een nieuwe fase, begon mijzelf een theatermaker te noemen en vloog mee met de wind. Het voelt alsof ik kilometers heb afgelegd. Ik heb mijzelf afgelopen halfjaar veel vragen gesteld, vragen die nieuw voor mij waren of eerst nog geen onderdeel waren van mijn gedachtewereld. Tijden veranderen, dat is een ding wat zeker is. Ik voel me meer en meer onderdeel van de wereld, ondanks dat ik in principe verwaarloosbaar ben als één van velen. Ik voel een urgentie om me nuttig te maken, iets te betekenen als kunstenaar, iets te kunnen bewegen. Alsof het er nu allemaal pas echt toe doet. 23 jaar, officieel een jaar ouder en een jaar wijzer. Een goed startpunt om een nieuwe tijd mee in te luiden. Tijd voor Mirthe Dokter 2.0!

Eind 2014 – Krabat
Er is veel gebeurd de afgelopen maanden sinds mijn vorige blog over Retro-Innovatie. Ik sloot het jaar 2014 af met het spelen van de voorstelling Krabat bij Muziektheater de Plaats. Het was een geslaagde voorstelling met een leuk team en we hadden veel bekijks. Daarmee sloeg ik het boek 2014 dicht.

1 2

2015
International Pop Arts Festival

2015 was in alle opzichten nieuw: ik was van plan mij te gaan focussen op mijn eigen werk en mijn voostelling IK WOU gaan hernemen en verder te ontwikkelen. Te beginnen bij het grote startschot op 15 februari (ja dat is al aankomende zondag). Want zoals ik al eerder heb aangekondigd mag ik mijn afstudeervoorstelling IK WOU dankzij Theatergroep Feikes Huis opnieuw spelen in het Ostade Theater op 15 februari om 15:00u als onderdeel van het International Pop Arts Festival. Wat een eer om als beginnende theatermaker op zo’n  bijzonder en voor beeldend theater begrippen hoogstaand festival te mogen staan! Dat deed mijn hart afgelopen maand wel wat harder doen kloppen.
3 4 5
Nu is het bijna zover en ik en mijn twee medespelers Tonio Geugelin en Deborah van der Velde zijn er bijna klaar voor. Aankomende vrijdag hebben we onze laatste repetitie en zal Jeannette van Steen, die ons in juli ook heeft geholpen met regisseren, ons helpen om de laatste puntjes op de i te zetten.
7 19
Ondertussen heb ik bergen verzet om alles organisatorisch voor elkaar te krijgen, vaak middels mijn Retro-Innovatie uitgangspunt zoals besproken in mijn vorige blogpost. Zo heb ik een twintigtal handgeschreven en per post verstuurde brieven gestuurd naar theatermakers, festival programmeurs en agentschappen. Een grote gestempelde envelop met daarin een ouderwetse met penceel geschreven brief en een gerecyclede flyer met ecoline beschildering. Zo kon ik en mijn flyers recyclen op een creatieve manier en een persoonlijke en originele blikkenvanger versturen. Mailtjes krijgen deze mensen al genoeg, maar een geknutselde brief op de deurmat blijft altijd een leuke verassing. En dankzij deze tactiek zitten er een aantal interessante figuren in de zaal op 15 februari. Maar wie dat zijn verklap ik niet, je moet maar gewoon komen kijken!
8 9
10 11

IK WOU soloperformance
Verder ben ik druk bezig om het concept IK WOU beeldend muziektheater te ‘verkopen’ aan theaterfestivals. Ook dat gaat al best voorspoedig. Aankomende maand, na Pop Arts, ga ik bezig om van IK WOU een soloperformance te maken. Deze soloperformance wordt een compilatie van de grote theatervoorstelling IK WOU van 15 minuten, waarbij ik alles in mijn eentje doe en maak. Ik gebruik hiervoor een overheadprojector, een projectiescherm, een loopstation, een fluit en wat potjes ecoline en sheets. Het wordt een performance bestaande uit een compilatie van ruim 10 gedichten uit bundel IK WOU van Toon Tellegen welke ik op praktisch elke locatie moet kunnen spelen. Zowel binnen als buiten als in een weiland als in een winkel als in een theater, zolang er maar een stopcontact in de buurt is.

Kijken, Kijken, Kopen.
De soloperformance van IK WOU gaat op zondag 8 maart in Première op het evenement Kijken, Kijken, Kopen van de Culturele Zondagen Utrecht (gratis te bezoeken). Ik zal spelen in boekhandel Savannah Bay in de Telingstraat Utrecht. Een kleine en gezellige boekhandel waar de Toon Tellegen boeken over de toonbank rollen. De perfecte plek voor IK WOU de soloperformance, naast de boekenkast met daarin het bundel IK WOU van Toon Tellegen en Ingrid Godon.
14

Op reis met de kofferoverhead
Afgelopen week heb ik met mijn kofferoverheadprojector en een rolkoffer vol verf en kwasten het land rond gereisd. Mijn reis begon afgelopen maandag 2 februari naar de Makersdag van Het Huis Utrecht waar ik een pitch/korte preview van de soloperformance IK WOU zou gaan geven, maar ik werd even belet door de grote treinstoring op Utrecht Centraal. Na heel wat gesjouw en 4 uur later kwam ik eindelijk aan in Utrecht, waar ik voor een tiental publiek mijn korte preview heb mogen laten zien. Dit was de eerste keer sinds 2015 dat de teksten van Toon Tellegen weer hard op door mij werden uitgesproken en het zat allemaal nog ergens veilig opgeborgen in een laatje in mijn hoofd. Nu zijn ze er weer uit bevrijd, afgestoft en schoon voor een nieuw jaar theater!

12 - anna van kooij
fotografie Anna van Kooij
13 - anna van kooij
fotografie Anna van Kooij
18 - anna van kooij
fotografie Anna van Kooij

Na mijn reis op maandag naar de Makersdag ben ik met mijn kofferoverheadprojector op dinsdag doorgereisd naar Delft, waar ik een gesprek had bij het Delft Fringe Festival voor de Delft Fringe Producties: een project tijdens het Delft Fringe Festival in juni waarin zij drie jonge makers de mogelijkheid bieden een voorstelling op locatie te maken met budget en coaching. Mijn gesprek ging erg goed.

O hemel, alsof het lot ermee speelt,  toevallig wordt ik nu net gebeld met het ontzettende goede nieuws dat ik één van de drie makers ben die een Delft Fringe Productie mag maken op locatie Stadsboerderij! WHOEHOE! Dat houdt dus in dat ik van 4 t/m 14 juni te zien ben met de aangepaste versie van IK WOU op het Delft Fringe Festival als zijnde soort van hoofdprogramma! Dat is een leuke onderbreking van het schrijven van mijn blog en dat is nog eens actueel nieuws! BAM! Een goed verlaat verjaardagscadeau!

15 20
Ondertussen ben ik druk bezig met het schrijven van aanvraag na aanvraag voor de theaterfestivals die er in 2015 weer aankomen. Mijn missie is om 2015 te wijden aan mijn eigen werk en te kijken waar het schip strand. Ik heb ontzettend veel zin om alles op alles te zetten en IK WOU aan een breder publiek te kunnen laten zien. Tot nu toe is er al veel beweging en interesse, dus ik heb goede hoop en veel moed om door te gaan!

‘To Be’

 

16
Tot slot wil ik graag nog even delen dat ik ben aangenomen voor een heel bijzonder project van het Rotterdams Centrum voor Theater (RCTH). Ik ben één van de performers in hun nieuwe productie ‘To Be’. Een voorstelling waarin zowel geestelijk beperkte mensen als niet geestelijk beperkte mensen samen als performers op het toneel staan. Onder leiding van regisseur Paul Röttger gaan we vanaf april bezig met het ontwikkelen van de voorstelling ‘To Be’. Deze voorstelling zal gaan over samenleven, zonder dat ‘de beperking’ onderdeel van gesprek is. Een voorstelling in samenwerking met voormalig Theater Maatwerk en Gallerie Atelier Herenplaats in Rotterdam. De voorstelling zal in oktober in première gaan en te zien zijn tot sowieso december 2015 in de theaterzaal van het RCTH in Rotterdam (www.rcth.nl). Hierover later meer.

Zo, ik ga snel verder met het wassen van mijn bevlekte overhead sheets in de badkuip. Recycling alom.

Don’t miss it!

Tot slot wil ik graag nog even zeggen: kom kijken naar IK WOU de theatervoorstelling, nu het nog kan, op:
aankomende zondag, 15 februari 2015  om 15:00u in het Ostade Theater te Amsterdam tijdens het International Pop Arts Festival.
Kaarten (10 of 8 euro) zijn te bestellen op:
www.popartsfestival.nl
www.ostadetheater.nl

Ik hoop tot dan, of als je niet kan tot 8 maart op Kijken, Kijken, Kopen in boekhandel Savannah Bay Utrecht om 13:15u of 14:15u of 15:15u of 16:15u (gratis)

6

3 4

P.s. Ik werd zelfs genoemd in het tijdschrift De Theatermaker editie febr/maart 2015! COOL!
17

Bedankt voor het lezen van mijn blogpost, misschien tot in de zaal bij IK WOU!
Groeten Mirthe, www.mirthedokter.nl
 

More from Mirthe Dokter

MIRTHE DOKTER UPDATE 4

Een brief uit Frankrijk                ...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *