ROOS MEERMAN UPDATE 3

Onderzoeker, kunstenaar, of ontwerper?

Hoe blijf ik als ontwerper zoveel mogelijk tijd besteden aan datgene wat ik het aller leukste vind: onderzoeken. Tijdens het ontwikkelen van de projecten Canorgraphy en Aera Fabrica is het antwoord op deze vraag essentieel om te weten waar ik met deze projecten heen wil. Worden het installaties, producten of is het onderzoek al een conclusie voor mij?

De laatste maanden heb ik voor het project Aera Fabrica met ontwerpers, labs, onderzoekers, wetenschappers, ondernemers, kunstenaars en bedrijven gesproken om er achter te komen waar de kwaliteiten, mogelijkheden en valkuilen liggen van het project en het doen van materiaal of techniek onderzoek in het algemeen. Het is heel tof om te praten met mensen uit verschillende werkvelden over een zelfde project. Daar waar ik op ArtEZ over nadacht, kon ik nu in de praktijk ervaren: wetenschap, techniek en kunst zijn werkvelden waar ruimtes tussen liggen die, wanneer ze opgevuld zouden worden, hele mooie dingen kunnen opleveren.

Wasted
Ik ervoer dit ook toen ik uitgenodigd was een week mee te denken over het project Wasted van Cities in Amsterdam. Een week lang hebben we met een groep: twee industrieel product ontwerpers, een architectenbureau en sociale wetenschappers gepraat over het ontwikkelen van een plastic-recycle systeem in Amsterdam Noord. Het plastic wat verzameld wordt in de wijk, kunnen bewoners in een laboratorium gaan recyclen naar bouwstenen waarmee er allerlei voorwerpen gemaakt kunnen worden, zoals outdoor meubels en een podium voor activiteiten.
De manier waarop we deze week gewerkt hebben was heel inspirerend. Iedereen die zijn of haar kwaliteiten kon inzetten om bij te dragen aan het project bracht ons duidelijk heel snel bij de kern en mogelijkheden van het project.

Dit project en de gesprekken heeft me doen nadenken over mijn rol als ontwerper:
zou ik als ontwerper de schakel kunnen zijn tussen wetenschap, techniek en kunst?

Laboratorium bij Het Nieuwe Instituut
Ik heb besloten deze gedachte te testen tijdens mijn onderzoek Aera Fabrica, waarbij ik drie onderzoeksvragen geformuleerd heb die gaan over het controleerbaar maken van het opblaas proces, de software en vormstudies. De hele maand maart bouw ik mijn laboratorium op in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. In dit lab nodig ik een natuurkundige, een software bouwer, een industrieel product ontwerper en een werktuigbouwkundige uit om samen met mij te onderzoeken.

cities1cities2 cities

Digilab
Om zekerheid te hebben dat ik dit onderzoek op deze manier kan blijven doen zonder te verhongeren of op straat te slapen, werk ik in het Digilab van Kunstbedrijf Arnhem. Een lab waarin kinderen van 8 tot 18 jaar kunnen werken met digitale technieken zoals 3D-tekenen, films maken, fotograferen, muziek maken en bewerken en 3D printen.

digilab1 digilab2 digilab3

Tactile Orchestra
En wat leuk is om te weten. Samen met KunstLAB Arnhem en ODDstream Nijmegen werk ik aan een nieuw project dat Tactile Orchestra heet. De muur van 5 bij 2 meter, die er uit ziet als een tapijtwand met verschillende texturen en materialen, die muziek maakt als je er over heen strijkt, verschijnt uiteindelijk op kunst- en muziekfestivals in Nederland vanaf deze zomer!

Deze manier van werken, het doen van het techniek en materiaal onderzoek, een leuke vaste opdracht om geld te verdienen, meedenken met andere projecten en het doen van nieuwe projecten, is voor mij tot nu toe een hele goed combinatie om rond te komen als ontwerper, veel mensen te ontmoeten en te werken aan mijn droom: een laboratorium waar kunst, wetenschap en techniek samen komt.

 

Written By
More from Roos Meerman

Roos Meerman update 4

Workmates in Milaan In pakken gemaakt door Sjaak Hullekes bezorgden de Workmates,...
Read More

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *