Healthy City Challenge

Voor de tweede keer organiseert Gelderland valoriseert een interdisciplinaire challenge, dit keer in samenwerking met opdrachtgever Wijchen Gezond, voor studenten van de hogescholen HAN, ArtEZ en Universiteit Radboud. Onderwerp: conceptontwikkeling om Wijchense jongeren te stimuleren gezond te leven.

Op 5 maart jl vond de kick-off bootcamp plaats in Meander, van ZZGzorggroep in Wijchen16 Enthousiaste studenten van de HAN, ArtEZ en de Radboud Universiteit bogen zich over het probleem dat de gemeente Wijchen hen had voorgelegd: Bedenk een oplossing voor het Virtueel Leefstijl Centrum Wijchen, waarmee jongeren (18-30) gestimuleerd en gemotiveerd worden om zich in te zetten voor een gezonde leefstijl voor zichzelf en anderen.

Na een korte kennismaking en een enthousiaste inleiding van de opdrachtgevers kregen de studenten de opdracht om in één uur honderd ideeën te bedenken. Deze uitdaging zorgde voor veel plezier en gekke concepten, maar leverde vooral ook erg interessante en creatieve ideeën op. Omdat studenten werd gevraagd om iets voor hun eigen leeftijdsgenoten te bedenken kon iedereen zich ook goed in de doelgroep verplaatsen, waarbij overigens niet alleen ideeën met betrekking tot digitale hulpmiddelen (apps en spelletjes) naar voren kwamen. Maar ook (combinaties met) fysieke spelelementen, en community-building concepten kwamen voorbij. Er werd dus heel breed gedacht, met name dankzij de multidisciplinariteit die de gemêleerde mix van studenten inbracht.

Deze ‘oefeningen’ waren mede bedoeld om gaandeweg de teams te laten ontstaan die door willen gaan voor de Challenge zelf.

OefeningBreekinBreekuit Kennismakingsoefening
De opdrachtgevers_Hans&Joop 100ideeen

Na een intensieve brainstormmiddag werden er aan het eind van de dag door vier groepen concrete concepten/ideeën gepitcht voor de tweekoppige jury, bestaande uit opdrachtgever Hans Vos van ZZGzorggroep en René Bakker, Lector Networked Applications van de HAN. Hierbij viel met name het enthousiasme en de professionaliteit van de studenten op bij de jury, die positief verrast was door het resultaat, vooral ook omdat uit dat ene bootcamp-proces heel verschillende concepten waren ontstaan. Zo had één groep de doelgroep verder gepreciseerd: namelijk gehandicapte jongeren; een ander koos voor FUN als leidend thema, een derde baseerde zich op een karakteristiek van de jongste generatie die is opgegroeid met games, en de vierde zette vooral in op de rol van sociale contacten in het bevorderen van een gezonde leefstijl.

5000 euro voor het beste concept

Na de bootcamp beslissen de studenten of ze met het team doorgaan en hun concept verder uitwerken om in juni een uitgewerkt product te kunnen presenteren aan de gemeente Wijchen. De teams maken hierbij kans op €5000,- die de gemeente Wijchen heeft uitgeloofd voor het beste idee/concept.

Ook mee doen ?

Op dit moment hebben zich geen teams met studenten/alumni vanuit ArtEZ aangemeld, helaas. Mocht je je toch nog met een (multidisciplinair) team willen inschrijven, wacht dan niet te lang. Op 2 april a.s. is de eerste terugkom-middag waar de teams een eerste uitwerking van hun idee presenteren om daarmee een werkbudget van 300 euro te verdienen. Voor nadere informatie, neem contact op met Lucie Huiskens l.huiskens@artez.nl.

 

Written By
More from Eefje Bouwkamp

SOLAR ENERGY CHALLENGE – pitches -18 maart

Op 18 maart aanstaande pitchen 7 gemixte studententeams van ArtEZ, HAN en...
Read More

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *