Vlaggenschip ArtEZ strijkt neer in het Zuiderzeemuseum – persbericht

Studenten creëren tentoonstelling Mode en De Zee

Op donderdag 21 mei openen (alleen op uitnodiging) ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de tentoonstelling Mode en De Zee. Een tentoonstelling in de vorm van een ‘flagship store’, als een vlaggenschip die de essentie van deze gerenommeerde kunsthogeschool uitdraagt. Studenten van de studierichtingen Fashion Design en Creative Writing reisden naar Enkhuizen om zich te laten inspireren door de cultuur van de voormalige Zuiderzee.

Uitgangspunt voor deze tentoonstelling is de toepassing van het Zuiderzee-erfgoed als basis voor hedendaagse vormgeving en teksten. Uit de eindexamencollecties uit 2014 en 2015 is een selectie gemaakt uit ontwerpen die verwijzen naar zeilen, spinnakers en al wat leeft in, op, en rond De Zee. De eerste en tweede jaars studenten Fashion Design hebben onderzoek gedaan naar de specifieke Zuiderzee-cultuur en daar hun geheel eigen interpretatie aan gegeven. De tweede en derde jaars studenten Creative Writing hebben hierop gereageerd met hedendaagse balladen.

vlaggenDIJK

Vlaggenmasten
Het vlaggenschip van ArtEZ kondigt zich al aan bij aankomst in het buitenmuseum in de vorm van een lange lijn van vlaggen. De vlaggenmasten volgen op het eerste gezicht de lijn van de dijk maar de laatste vier wijken af en lopen van de dijk af het water in. Elke vlag is op een eigen hoogte gehesen in één positieve rechte lijn van onder in het water tot hoog in de lucht. De opgaande lijn staat voor de gezamenlijke ontwikkeling. De afwijkende lijn staat voor de noodzaak om een eigen weg te gaan.

Het binnenmuseum
In de tentoonstelling in het binnenmuseum slaan de studenten van ArtEZ een brug tussen het verleden en heden door de Zuiderzee-cultuur op innovatieve en vooral ook eigenzinnige manier te interpreteren. Experiment in vorm en materiaal, kleur, en aspecten uit klederdrachten hebben tot een serie vernieuwende silhouetten en stofontwerpen geleid. Binnen de tentoonstelling is het werk van eerste, tweede en vierde jaars studenten Fashion Design te zien. In relatie tot deze ontwerpen en de thematiek in het algemeen zijn door de studenten Creative Writing hedendaagse balladen geschreven, die de verhalen van de Zuiderzee verbinden met de eigen ervaringen van de studenten. Speciaal voor de tentoonstelling is een tijdschrift samengesteld waarin de ontwerpers en schrijvers vertellen over de Zuiderzee, over zichzelf, hun ontwerpen, en over de specifieke werkwijze van de opleiding.
www.fashionandthesea.com

Over ArtEZ
ArtEZ hogeschool voor de kunsten is gevestigd in drie steden in het oosten van Nederland, te weten Arnhem, Enschede en Zwolle. Fashion Design en Creative Writing zijn opleidingen die alleen in Arnhem gesitueerd zijn. Voor in totaal ruim 3000 studenten biedt ArtEZ een breed aanbod aan Bachelor- en Master-opleidingen op het gebied van beeldende kunst, vormgeving, architectuur, theater, muziek, dans en kunsteducatie.
De opleiding Fashion Design van ArtEZ bestaat inmiddels meer dan 60 jaar en heeft een gerenommeerde staat van dienst met een lange lijst aan succesvolle alumni met ontwerpers zoals Viktor & Rolf, Alexander van Slobbe, Iris van Herpen en Jan Taminiau. De afdeling is in 2011 onderscheiden met de Grand Seigneur, de hoogste onderscheiding vanuit de Nederlandse mode industrie,voor het baanbrekende en innovatieve onderwijs van hoogstaand niveau dat al decennia lang in Arnhem word verzorgd.
De studierichting Creative Writing is relatief nieuw binnen ArtEZ en groeit snel in populariteit en aandacht. Zij leidt op voor inhoudelijke tekstschrijvers binnen de culturele sector zoals theaters, kunstinstellingen, literaire productiehuizen, en organisaties binnen de nieuwe media.
www.artez.nl

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2013 en 2014 riepen bezoekers van beoordelingssite Zoover het Zuiderzeemuseum uit tot het beste museum van Nederland.
www.zuiderzeemuseum.nl

Mode en De Zee is van 22 mei t/m 25 oktober te bezoeken in Enkhuizen
…………………………………………………………………………………………………………………………………………
Einde persbericht

Voor meer informatie kun je contact opnemen met schoon den boer PR, telefoon 020- 7371695 per mail: contact@schoondenboer.nl

Campagnebeeld: ‘Mode en De Zee’ werd geschoten door Louise te Poele
Outfit: Rixt Rooks (ArtEZ Fashion Design 2nd year – Fashion and The Sea)
Model: Liza de Boer
Haar: Djovrie Krüs
Make-up: Sunanda Koning

Campagnebeeld tentoonstelling Mode en De Zee_foto Louise te Poele

Written By
More from Lenn Cox

OPEN CALL DUTCH DESIGN AWARDS 2017

Dutch Design Awards (DDA) is one of the most important awards in...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *