BREIKRACHT ORGANISEERT ZA.16 MEI LEZING + WORKSHOP visserstrui

Lezing van Stella Ruhe, gevolgd door een workshop ‘breien van een eigen identiteit in een Manchet’

Zaterdag 16 Mei 13 uur start lezing Stella Ruhe. De Identiteit van de visserstrui

Zaterdag 16 mei om 14 start workshop- 17 uur De eigen identiteit in een Manchet.

Lezing: Na intensief onderzoek in musea, archieven en bij particulieren heeft Stella Ruhe prachtige foto’s gevonden uit de periode 1875-1950 van vissers uit vijfenvijftig verschillende kustplaatsen die voor die plaats en/of streek kenmerkende truien dragen. Deze visserstruien, gedragen als bovengoed, werden beschouwd als werkgoed en waren dé vissersdracht. Ze zijn gebreid van wollen sajet met motieven die uitsluitend opgebouwd waren uit variaties van recht, averecht en kabels. Doorgaans waren de truien gebreid in zwart, grijs, diverse blauwen – van korenblauw tot marine en alles wat daartussen zit – of naturel. De gebruikte motieven hadden een eigen, meestal bezwerende betekenis. Alle truien, ook die met dezelfde motieven, werden door de individuele breisters anders gebreid, waardoor de variatie enorm was. Dit fraaie breiwerk van talloze anonieme vrouwen en meisjes, waaruit bijzonder vakmanschap en grote creativiteit spreekt, is uniek erfgoed. De visserstruien zijn van een prachtige eenvoud en de mooie patronen spreken daarom ook nu nog veel mensen aan.

Screen Shot 2015-04-13 at 23.14.50

Tijdens de aansluitende workshop zal vanuit de informatie van de lezing Manchetten worden gemaakt die een ieder op zijn eigen wijze kan maken. Juist die eigen identiteit zorgt voor de koppeling vanuit het erfgoed naar het heden. Manchetten zijn naast lekker warm ook duurzaam, ze geven een oude trui een nieuwe look.

De lezing en workshop zijn gratis na aanmelding op Breikracht@gmail.com, wel zal de entree van het museum CODA betaald moeten worden.

Screen Shot 2015-04-13 at 23.15.03

Like de facebook pagina Breikracht en blijf op de hoogte van de activiteiten van Breikracht. https://www.facebook.com/Breikracht
Breikracht is een On- en offline community voor het in stand houden en vernieuwen van het ambacht breien en andere handwerken. Breikracht wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderland. Partners van Breikracht zijn: ArtEZ, Nederlands Openluchtmuseum, Kunstbedrijf Arnhem, Arnhem Mode Incubator, het Modekwartier, Museum Arnhem, Breiclubs Gelderland en Tesselschade Arbeid Adelt.
Door ambacht en innovatie te verbinden hopen we tot nieuwe samenwerkingsverbanden te komen die het ambacht breien in stand houdt en vernieuwd.

Het thema van het project is Dubbelleven en het product dat speciale aandacht krijgt zijn manchetten.
Projectleider van Breikracht is Danielle Wanders, adviseur creatieve verbindingen.
danielle@hetpraktijkbureau.nl

BreiKracht_Logo_2

 

Written By
More from Cily Smulders

UITNODIGING: 7 JUNI 13.00U ROZET ARNHEM OPENBARE PITCHPRESENTATIES

Bent u nieuwsgierig naar een samenwerking met de creatieve sector? Bezoek dan de...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *