Modeontwerpers kijken heel esthetisch, schrijvers werken meer vanuit de ethiek
Afgelopen donderdag 21 mei opende ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de tentoonstelling Mode en De Zee. Een tentoonstelling in de vorm van een ‘flagship store’, als een vlaggenschip die de essentie van deze gerenommeerde kunsthogeschool uitdraagt. Studenten van de studierichtingen Fashion Design en Creative Writing reisden naar Enkhuizen om zich te laten inspireren door de cultuur van de voormalige Zuiderzee.
Vlaggenmasten
Het vlaggenschip van ArtEZ kondigt zich al aan bij aankomst in het buitenmuseum in de vorm van een lange lijn van vlaggen. De vlaggenmasten volgen op het eerste gezicht de lijn van de dijk maar de laatste vier wijken af en lopen van de dijk af het water in. Elke vlag is op een eigen hoogte gehesen in één positieve rechte lijn van onder in het water tot hoog in de lucht. De opgaande lijn staat voor de gezamenlijke ontwikkeling. De afwijkende lijn staat voor de noodzaak om een eigen weg te gaan.
bovenstaande foto’s JW Kadenbach – Kijk hier voor meer foto’s en een verslag door MIMI BERLIN
Onderwijs
Het Zuiderzeemuseum en ArtEZ stelden voor dit project Christiaan Klasema – hij is onder meer vormgever bij Mugmetdegoudentand – aan als curator. Hij fungeerde tevens als gastdocent voor ArtEZ, omdat het als modeafdeling onmogelijk was om zo’n groot project er en passant bij te doen. Op deze manier kreeg het thema van het Zuiderzeemuseum in 2015, Reis je rijk, een plek in het onderwijs en uiteindelijk in de tentoonstelling. “We hadden voor dit project een creatief leider nodig die verhalend kan denken, want wat is een thema zonder context?” zegt Matthijs Boelee, hoofddocent mode.
De studenten gingen bij aanvang van het studiejaar eerst een week op ‘bootcamp’ in het Groningse Wongema (een werkplek voor kunst- en ontwerponderwijs), grenzend aan de Waddenzee. Even weg van het gebruikelijke klaslokaal. De opdracht: ontwerp een collectie rond een zelfgekozen personage dat echt bestaan heeft of geleefd zou kunnen hebben in het Zuiderzeegebied. Het onderwijsprogramma van dit academiejaar werd ingericht rond het thema ‘fashion ballads’. Zo gingen de studenten ook tijdens de textiel-, publiciteits- en fotografielessen met deze thematiek aan de slag. Klasema: “Een ballade is een verhalend lied. Een mooi uitgangspunt om de verhalen uit het museum te mengen met eigen verhalen.” Boelee vult aan: “Onze studenten komen onder meer uit Limburg, Duitsland, Thailand en Griekenland, dus je kunt je voorstellen dat dit vanuit hun perspectief een verrassende menging oplevert die vaak niets met de feitelijke realiteit van de Zuiderzee te maken heeft.” [lees meer van het interview hier op fashionunited]







bovenstaande foto’s Meinke Klein