Roos Meerman update 4

Workmates in Milaan

In pakken gemaakt door Sjaak Hullekes bezorgden de Workmates, het Arnhems ontwerp collectief waar ik me sinds dit jaar bij aangesloten heb, de krant Good News in Milaan tijdens de Salone del Mobile. Niet alleen in het nadenken over het maken van producten, maar ook in de manier hoe we onszelf presenteren, proberen we op nieuwe, efficiëntere manieren te werken. Daarom hebben we als collectief besloten om niet met onze producten naar Milaan te gaan, maar met onze ideeën. We wachten niet tot mensen naar onze plek toe komen om onze producten te bekijken, maar we gaan zelf naar mensen toe die interessant voor ons zijn en laten meer over de achtergrond van ons product zien. In de krant Good News krijg je een indruk van onze werkplaatsen, onze werkwijze en hoe onze producten tot stand komen. Ook mochten we onze krant presenteren tijdens de Future Series lezingen van de Dutch Design Week. De kranten zijn niet alleen verspreid in Milaan, maar liggen ook op verschillende plekken in Arnhem!

workmates2 workmates1
workmates5
  workmates3
workmates4

Open Lab in Het Nieuwe Instituut
Vlak voor Milaan, was mijn studio/laboratorium een maand lang te bezoeken in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Zoals ik al schreef in mijn vorige blogpost, heb ik deze maand gebruikt om de mogelijkheden van mijn project Aera Fabrica te onderzoeken. Ik ben gedurende deze maand gesponsord door Ultimaker en Makerpoint door het lenen van Ultimaker 3D printers. Hier mee kon ik snel stappen maken in het onderzoek naar materiaal, vorm en toepassing van de techniek. Deze centrale plek in Rotterdam was een perfecte plek om mensen uit te nodigen om mee te denken over de mogelijkheden. Door de deur van lab open te laten voor bezoekers van het museum en het archief van het instituut, ben ik met verschillende mensen in contact gekomen die ik normaal gesproken niet tegen zou zijn gekomen zoals een glasblazer, architectuur studenten en meubelmakers.

HetNieuweInstituut
 Tuft1 tuft2

Met nieuwe stappen in verschillende richtingen, ga ik de komende tijd verder met het project. Met mode ontwerpster Karin Vlug gaan we werken aan het project KIEM waarbij textiel gemaakt kan worden zonder te naaien en zonder patronen. Hiervoor is een mal nodig waar textiel op wordt gespoten, Hier mee ga ik me bezighouden met als basis de Aera Fabrica techniek.
Ook ben ik in contact met een innovatie afdeling in de gezondheidszorg en ben ik stappen aan het maken in de opschaalbaarheid van de techniek. Over deze plannen hoop ik jullie snel meer te kunnen vertellen.

Ultimaker heeft tijdens deze maand een video portret gemaakt van het project in Het Nieuwe Instituut. Deze kun je hier bekijken.

Na terugkomst in de Coehoorn in Arnhem, was mijn geluk nog niet op en kon ik de champagne opentrekken voor het winnen van de Ontwerp en Innovatie Prijs Gelderland, waarmee ik het project een flinke zet kan geven.

De komende maanden staan in het teken van mijn andere projecten Canorgraphy en Tactile Orchestra, waar ik al eerder over vertelde in een blogpost. Voor dit project bracht ik een paar weken een bezoek aan het Tapijtmuseum en het bedrijf Timzo in Genemuiden. Het was heel gaaf om het verschil te zien tussen de oude textiel verwerkingstechnieken en de grote machinale productieprocessen. Ik heb erg veel bewondering voor de vrijwilligers in het Tapijtmuseum die nog een van de weinigen zijn die het echte vak van de textielindustrie kennen en de kennis en vaardigheden bezitten die wellicht over twintig jaar verdwenen zijn. Bij het tuftbedrijf Timzo hebben wij tuftpistolen mogen lenen voor het maken van onze interactieve installatie.
Tactile Orchestra wordt in juni gepresenteerd op festivals in Venetië en in Nijmegen, waar wij natuurlijk zelf ook een kijkje gaan nemen. Een spannend vooruitzicht!

 

 

Written By
More from Roos Meerman

INNOVATIE VOUCHERS IN BEELD…Roos Meerman

Het Art Business Centre stelt vanuit Gelderland valoriseert gelden beschikbaar voor Technische...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *