Karin Vlug – laatste blogpost

Hallo Allemaal,

De laatste blog alweer. Dat betekent dat mijn eerste jaar als vers afgestudeerde modeontwerper achter de rug is en de nieuwe lichting fris klaar staat…!

Smart Fashion Production
In het kader van mijn onderzoek project “Smart Fashion Production” heb ik begin mei samen met mijn collega ir. Laura Duncker de Techtextil beurs in Frankfurt bezocht. Een beurs in een van de grootste conferentie centra ter wereld waar alle technologische stoffen / materialen / fabrikanten / machine bouwers / etc. zich verzamelen. Een voor ons reuze interessant bezoek, dit is exact de hoek waarbinnen wij ons concept hebben ontwikkeld en dan doel ik vooral op de non woven en verzel fabrikanten. We hebben afspraken gehad bij het bedrijf Taiwan Textile Research Institute, zij zijn bezig met een onderzoek wat erg in onze lijn ligt, en met het Turkse non woven bedrijf Mogul.
Daarnaast hebben we een aantal zeer interessante contacten opgedaan die wellicht iets kunnen betekenen binnen ons onderzoek, de non woven en vezel fabrikanten. Na het bezoek heb ik weer een beter idee over welke richting we met ons onderzoek op dienen te gaan en welke technieken en bedrijven bij ons passen.

unnamed-4 unnamed-5 unnamed-3 unnamed-2

Frans Molenaar Couture Award
De afgelopen maand heb ik mij volop op mijn nieuwe collectie geconcentreerd. Mijn show tijdens de tijdens de Frans Molenaar Couture Award, half juli, komt steeds dichterbij. Daar presenteer ik ook mijn onderzoeksproject in de vorm van een video en boekje.
Bern Media heeft voor ons de animatie gemaakt en Chris Wienk de illustraties.

3.1.11-Frans-Molenaar-Couture-Award-2014-first-prize-winner uuid=f3019a50-e118-b388-e1bc-48806711d474

Mode en De Zee – Zuiderzeemuseum
Naast het werken aan mijn collectie is ondertussen de expo Mode en De Zee in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen geopend waar een set van mijn afstudeercollectie “One Square Fits All” staat.

Screen Shot 2015-05-28 at 16.18.02 mimiberlin_artez_zuiderzeemuseum-00799

ArtEZ Fashion Shows
En ik heb de regie gedaan van de ArtEZ Graduation Fashion Shows. Een kleine week in Arnhem samen met een heel fijn team. Er vonden 6 modeshows plaats, bestaande uit een film presentatie van het 1e en 2e jaar, een modeshow van Collectie Arnhem van het 3e jaar en alle 21 afstudeer collecties van het 4e jaar.
De regie bestaat uit het uitwerken van de verschillende choreografieën, het aanleren hiervan aan alle 130 modellen die ieder 4x per show lopen, de communicatie en alle wensen van de ontwerpers, producent, fotografen en ArtEZ. Tijdens de 6 shows bepaal ik de timing, wanneer gaat het licht aan, de visuals, de muziek en wanneer komt welk model op en van welke kant.
Super intensieve dagen maar o zo leuk, de meeste 4e jaars ken ik natuurlijk, en het is sowieso fantastisch om hier weer bij te zijn.

ArtEZ%202015DSC01952 11406906_1019702354714110_6169243790666366592_n

TERUG_BLIK
Als ik terugdenk aan het afgelopen jaar en mijn blogs teruglees had ik nooit kunnen denken dat ik nu hier zou zijn, ik heb zo ontzettend veel verschillende dingen gedaan en interessante mensen ontmoet.
Ik ben precies de kant op gegaan die ik wilde. Onderzoek in innovatieve manieren voor de productie van kleding, en het maken van een nieuwe collectie binnen mijn idealen.
Dit laatste is naast het onderzoek erg belangrijk, onderzoek gaat langzaam, en als modeontwerper is het blijven trainen van een ontwerp oog en het gebruiken van je handen erg belangrijk. De onderzoek kant blijkt een totaal andere wereld en taal dan de ontwerp wereld waarbinnen ik de afgelopen vier jaar heb gefunctioneerd. Behalve dan op het gebied van concept en idee.

VOORUIT_BLIK
Ik hoop dat ik de komende jaren mijn onderzoek verder kan gaan uitwerken en mijn visie over hoe kleding in de toekomst geproduceerd zou kunnen worden werkelijkheid kan maken. Uiteindelijk zou ik graag mijn eigen onderzoeksbureau willen starten, waarin ik werk met verschillende mensen, ingenieurs, bouwkundigen, architecten, chemici en ontwerpers. Het ontwikkelen van innovatieve technieken voor het produceren van mode en producten. Het is niet iets wat ik alleen voor mijn eigen label wil gebruiken, ik hoop juist dat iedereen straks zo wil produceren.

Tips voor de volgende lichting
Nieuwsgierig en leergierig zijn, je blijven verwonderen, en altijd alles blijven bevragen, waarom is dat zo?? En natuurlijk netwerken.Veel praten met mensen en niet bang zijn om te vragen te stellen. Je kan er een contact aan over houden, waardevolle informatie die vroeg of laat van pas komt, of juist een verhelderend inzicht over hoe je het totaal niet zou willen.

Vertrouw op jezelf, je hebt veel geleerd op de academie. Sta open voor alles maar blijf kritisch tegen waar je ja tegen zegt. Wees nieuwsgierig en leergierig! Jezelf altijd blijven voeden met informatie en vooral inspiratie!

 

 

Written By
More from Karin Vlug

KARIN VLUG – HUISBLOGGER

Hallo lezers 🙂 Ik ben Karin Vlug, zojuist afgestudeerd aan ArtEZ Fashion...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *