Mirjam van Dijk – laatste blogpost

TERUG EN VOORUIT BLIKKEN

De laatste blog alweer! Times flies when you are having fun.
En gelukkig is er in de afgelopen maanden erg veel gebeurd. In deze blog blik ik kort terug op wat ik allemaal heb gedaan in de afgelopen maanden, wat er voor moois gaat komen en geef ik wat tips voor iedereen die dit jaar of later afstudeert.

WAAR HOOPTE IK NU TE ZIJN
Toen mij werd gevraagd afgelopen jaar om deze blogs te gaan schrijven, was ik vooral erg benieuwd wat er in mijn laatste blog zou staan. Ik had geen flauw idee wat me allemaal te wachten stond toen ik dat papiertje eenmaal in handen had.
Het enige wat ik hoopte is dat ik druk zou zijn met dingen die ik tof vind, en daar dan ook nog mee rond zou kunnen komen. En eigenlijk durf ik te zeggen dat dat best wel is gelukt!

TERUGBLIK
Tijdens mijn afstudeerperiode werd ik gecast voor de tv-serie “Suspicious Minds” van de VPRO. Dit was voor mij de eerste kennismaking met camera acteren, en omdat ik een klein rolletje had kon ik mooi kijken hoe dat er allemaal aan toe ging, en dat smaakte zeker naar meer.
Een maand later stond ik te performen op de Amsterdam Fashion Week voor Maison the Faux en begin December startte ik samen met Élénie Wagner ons eigen theatercollectief genaamd AFGEFACKT. Hiermee maakten we direct onze eerste voorstelling ANDREA i.s.m. Martijn Vorstenbosch. Met deze voorstelling hebben we al aardig veel gespeeld en touren we mee met “Het Wilde Oosten” vanuit Generale Oost.
In April kwam in als een van de nieuwe leden bij de Theaterstraat. Dit is één van de broedstraten in Amsterdam waar verschillende theatermakers/ schrijvers en regisseurs een ruimte delen en hiermee ook hun kennis. Als jongste van de groep en absoluut het minst ervaren, leer ik enorm veel van de andere leden. Voornamelijk ook veel praktische dingen zoals subsidies aanvragen, hoeveel je nou moet begroten voor een voorstelling etc. Hiernaast kunnen we elkaar inspireren en ben je niet alleen maar in je eentje in je woonkamer of café aan het werk. Het helpt enorm om een plek te hebben waar iedereen met een zelfde motivatie en/of doelstelling aan het werk is.
Ik zal ook zeker aan iedereen aanraden om een plek te vinden waar je niet enkel alleen aan het werk bent. Al is het maar een repetitieruimte.

VPRO-Suspicious Minds Amsterdam Fashion Week
Motiontracking Motiontrack

Ook heb ik de kans gekregen om enkele keren te werken met een Motion tracking suit. De laatste keer was bij het MAPLAB (mijn oude stageplek) i.s.m. het Pipslab. Ze werkten die dag met de Xsens suit in het Mo-cap Freaklab. Ik was gevraagd als actrice om in dit pak te gaan en als het ware de virtuele karakters te spelen. Het gave aan deze allernieuwste technologie was, dat het niet zoals veel pakken getrackt wordt door camera’s. De techniek zit in het pak zelf, waardoor ik naar buiten kon rennen, trappen kon beklimmen en me in andere ruimtes kon begeven terwijl mijn bewegingen nog steeds werden geregistreerd. Ik liep zelfs rond in een game! Voor mij stond een scherm waar een virtueel karakter in een game zat en waarvan ik de bewegingen kon bepalen. Ik heb gevochten met zombies en monsters verslagen. OYEAH! Dit pak wordt ook gebruikt voor animatie in films, zoals de beer in de film TED. In dit filmpje kan je zien hoe ze dat doen: https://www.youtube.com/watch?v=WI590pyNpbM

Dit keer werd het gedaan om te kijken of ze wellicht deze technologieën wilde aanschaffen, maar het heeft mij een goed inzicht gegeven in de mogelijkheden van motion tracking. Ik zou de loterij moeten winnen om er eentje aan te kunnen schaffen maar hey: “Keep dreaming”

TIPS (VOOR BIJNA-ALUMNI)

Waar begin je
Je bent geslaagd. EN NU?! Dat denk je straks.
En geloof me, je bent echt niet de enige. Ik ben heel blij dat ik ervoor heb gekozen om vol te gaan voor wat ik wilde doen. Wil je een voorstelling maken? Doen! Geen geld? Alsnog doen! Natuurlijk moet je hiernaast wat kutklusjes doen, maar het is het waard. Heb niet de illusie dat je hier direct van kan leven. Alles moet worden opgestart, mensen moeten je leren kennen en je moet jezelf kunnen laten zien. Verwacht ook niet dat je daar in twee maandjes  wel mee klaar bent.

Kansen en Kritieken.
Wat ik heel sterk heb gemerkt is dat mensen allemaal zo snel mogelijk een mening over jou en je werk willen vormen, en dat is prima. Gelukkig zijn het meningen en geen feiten en denk ik dat het het beste is als je je er niet al teveel door laat leiden. Natuurlijk kan je er veel van leren, maar als je alle negatieve kritieken persoonlijk gaat nemen kan je wel direct mee stoppen. Bedenk voor welke doelgroep je iets maakt en accepteer dat niet iedereen het fantastisch hoeft te vinden. Met AFGEFACKT hebben we van bepaalde mensen negatieve kritieken gekregen, en aan de andere kant geeft Generale Oost ons de kans om via hun productiehuis te gaan spelen en zijn mensen heel enthousiast. Dus grijp alle kansen, en filter de kritieken.

Geldwise
Money, money, money. Dag Stufi- Dag OV.
Mijn tip is om je niet direct uit geldzorgen volledig op een bijbaantje te storten. Dan hou je geen tijd over om met je eigen vak bezig te zijn en om te investeren. Want dat zal je heel erg veel moeten doen. Natuurlijk moet je geld verdienen, maar probeer iets te zoeken van 2 of max. 3 dagen in de week waar je goed mee kan bijverdienen zodat je de andere 4 of 5 dagen je volledig kan richten op wat je wilt. Als ik af en toe een schnabbel erbij heb lukt dat prima.

Misschien klinkt dit alsof ik het allemaal weet, maar ik sta er momenteel zelf nog midden in. Dit is enkel een observatie van wat ik afgelopen driekwart jaar zelf heb ondervonden. Misschien heb je er wat aan, of is dit voor jou totale onzin. Dus doe er vooral mee wat je wilt 😉 Ik ben in elk geval heel tevreden over hoe het gaat, ik leef nog en doe nog steeds wat ik leuk vind. Dus ik zou zeggen, maak je niet al te druk. Iedereen die voor jou is afgestudeerd staat ook niet op straat 😉

VOORUITZICHT
Het afgelopen jaar ben ik dus voornamelijk bezig geweest met alles opstarten en uitvinden wat het beste werkt, en uiteraard wat ik het leukst vind. Aangezien dit me al een fulltime investering kostte, heb ik me op een paar kleine projecten na niet uitvoerig bezig gehouden met innovatie op het gebied van theater en technologie. Nu het balletje is gaan rollen heb ik de rust om daar over na te denken en dit in te zetten bij nieuwe projecten. En er staat heel wat leuks in het vooruitzicht!

AFGEFACKT m-lab AFGEFACKTopH80

*In Juli staat AFGEFACKT i.s.m. AbART op Over het IJ Festival met de voorstelling “Schipper mag ik overvaren”
*In September staat de voorstelling ANDREA van AFGEFACKT in een volledig Engelse versie op het Fringe Festival Amsterdam.
*En in Oktober gaan we weer plannen maken voor een nieuwe voorstelling, dus hou de website in de gaten: www.afgefackt.com

Hou mijn eigen website ook in de gaten want de kans is groot dat je me op een groot festival tegen gaat komen deze zomer, maar helaas mag ik dat nog niet verklappen…
www.mirjamvandijk.com

Bedankt voor het lezen en wie weet komen we elkaar ooit eens tegen!
Mocht je na het lezen vragen hebben of gewoon een keer willen kletsen voel je vrij om een mailtje te sturen naar info@mirjamvandijk.com

More from Mirjam van Dijk

Mirjam van Dijk update 3

Try-outen en netwerken Je bent net een paar maanden afgestudeerd, en naast...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *