Mirthe Dokter – laatste blogpost

Tijd om te oogsten

Ik zit in de trein na mijn vriend op het vliegtuig te hebben gezet naar Osaka – Japan. Hij gaat zijn droom achterna, 5 weken Bunraku poppenspel studeren in zijn droomland Japan ( http://timhammer.blogspot.jp of http://innovatie.artez.nl/2015/06/tim-yans-bunraku-blog-1-japan-van-anus-tot-zukai/ ) . Ondertussen leef ik mijn droom hier in Nederland. Weliswaar in een wat leger huis maar met mijn trouwe konijn als metgezel aan mijn zijde. Momenteel ben ik namelijk mijn eigen theaterconcept IK WOU aan het ‘verstekken’ op meerdere grote Nederlandse Festivals. Dit is het moment, de bloeitijd van het jaar 2015. Dat ik dit nu al allemaal mag doen na krap een jaar te zijn afgestudeerd is een groot geluk. Het engeltje zit nog altijd op mijn schouder.

1 Screen Shot 2015-06-17 at 09.19.37

Terugblik
Na het Pop Arts festival en februari en mijn avonturen in Frankrijk in maart bij het Roy Hart Theatre (zie vorige blogpost) ben ik op het moment alweer bezig met het verstekken van de derde en vierde voorstelling van IK WOU. Op 4 juni is een locatietheater versie van IK WOU in première gegaan op het Delft Fringe Festival. Ik noem het IK WOU de boerderij voorstelling, want het is een voorstelling in een voormalige boerderij in hartje Delft, de Rietveld Boerderij. Deze boerderij was tot half 1900 nog in bedrijvigheid. Aan de hand van de geschiedenis documenten die door de huidige bewoners zijn opgesteld heb ik de geschiedenis weer nieuw leven proberen in te blazen. In de voorstelling neem ik het publiek mee door de boerderij in 1800 en 1900. Ik zet de koeien weer in de stal en de boerin weer aan het aanrecht door middel van projecties. Ik maak maquettes van de omgeving van de boerderij en maak muziek over de geschiedenis. Uiteindelijk, wanneer de boerinnen weer aan tafel zitten, breng ik de binnenwereld van de boerinnen tot leven. Samen mijmeren we over dood, voorbij gaan, nadenken en onze laatste wens. Een voorstelling over voorgoed voorbij gaan of juist nooit voorbij gaan. Dit alles aan de hand van teksten van Toon Tellegen uit bundel IK WOU en eigen muzikale composities en arrangementen met loopstation, fluit en zang. Ik heb deze voorstelling ontwikkeld onder eindregie van Jeannette van Steen, een fantastische regisseuse!
https://www.youtube.com/watch?v=KinBDVc3eX4

Screen Shot 2015-06-17 at 09.19.54 Screen Shot 2015-06-17 at 09.20.01 Screen Shot 2015-06-17 at 09.20.09
Met deze voorstelling ben ik onderdeel van de Delft Fringe Producties. Drie makers hebben vanuit Delft Fringe de opdracht gekregen om over een aangewezen locatie een voorstelling te maken. Een gesubsidieerd project binnen het festival. Voor mij een uitgelezen kans om locatie theater te onderzoeken. Dit was de eerste keer dat ik echt een locatievoorstelling heb gemaakt. En ik moet zeggen: ik ben er erg over te spreken. De kaders van een locatie zorgen voor gerichte inspiratie, waardoor ik het voor elkaar kreeg een nieuw autonoom product te ontwikkelen zonder dat het onder deed aan de niet locatie gebonden voorstellingen van IK WOU.

Screen Shot 2015-06-17 at 09.20.28 Screen Shot 2015-06-17 at 09.20.22 Screen Shot 2015-06-17 at 09.20.16
De voorstelling was een groot succes. Omdat de voostelling zich bewoog door verschillende ruimtes in de boerderij kon ik max. 25 man meenemen. Een intieme voorstelling was het resultaat. Mensen kwamen ontroerd, ontwapend en opgetogen de voorstelling uit.

Screen Shot 2015-06-17 at 09.20.34 Screen Shot 2015-06-17 at 09.20.41
En ik stond zelfs in het Algemeen Dagblad met de boerderij voorstelling! Zie hieronder.

krantenartikel AD

Zomer
Na met een volgeladen bestelbus terug te hebben gereden uit Delft is het nu tijd om te beginnen aan IK WOU versie 4, getiteld ‘Ten Sop’. ‘Ten Sop’ wordt een kwartier durende voorstelling in een Wasserette in de Zeeheldenbuurt in Amsterdam als onderdeel van de theaterroute ‘Zeehelden variaties’ van Over het IJ en het Grachtenfestival Amsterdam. Dit doe ik in coproductie, samen met schrijfster Helena Hoogenkamp (www.nietvoorlola.nl). Helena en ik hebben elkaar gevonden tijdens de pitch middag voor Over het IJ in januari. We hebben de armen ineen geslagen en volgens mij zijn we een super team.
Screen Shot 2015-06-17 at 09.21.09 Screen Shot 2015-06-17 at 09.21.18 Screen Shot 2015-06-17 at 09.21.24
‘Ten Sop’:
In de wasserette op het pleintje zonder naam wassen de Zeehelden hun capes en leggings. De zeeschuimers van vroeger mijmeren over het moderne leven, want hoe kun je tegenwoordig nog een held zijn? Als anti-held Kuspaard de buurt betreed worden zij gedwongen het stof van hun moed te blazen.
Op muzikale en beeldende wijze portretteren Mirthe Dokter en Helena Hoogenkamp alledaags heldendom, geïnspireerd door bewoners van de Zeeheldenbuurt en teksten van Toon Tellegen.

Screen Shot 2015-06-17 at 09.21.30
Teksten zijn voortgekomen vanuit interviews met buurtbewoners.
De voorstelling zal tijdens twee festivals te zien zijn op:
2 t/m 12 juli: Over het IJ  http://overhetij.nl/programma/voorstelling/?id=18
14 t/m 23 augustus: Grachtenfestival. www.grachtenfestival.nl
Uiteindelijk zal ik de voorstelling solo ter gehore brengen, waarbij ik mijn record aantal speelmomenten overstijg, want in totaal zal de voorstelling rond de 80 keer te zien zijn. Genoeg kans om te komen kijken dus!

 

 

 

‘TO BE’
Naast mijn eigen werk ben ik werkzaam in een heel bijzonder project getiteld ‘TO BE’ van het Rotterdams Centrum voor Theater. Dit project is een samenwerking tussen Theater Maatwerk, Galerie Atelier Herenplaats (onderdeel van Pameijer) en het RCTH. De voorstelling ‘TO BE’ zal het eerste resultaat zijn uit een lang intensief onderzoekproces over het maken van theater in de combinatie van acteurs met- en acteurs zonder een beperking. De groep bestaat uit 9 acteurs met een verstandelijke beperking en 6 freelance acteurs zonder verstandelijke beperking. De eerste 7 onderzoeksweken zitten erop. In deze 7 weken hebben wij drie dagen in de week gewerkt onder leiding van regisseur Paul Röttger. Een bewogen, verwarrende, inspirerende en intense tijd waarin ik mijn mede collega’s erg goed heb leren kennen. We zijn op zoek gegaan naar het nulpunt in onszelf, het niet denken en het anarchistisch handelen. We zijn met z’n allen op reis geweest, hebben gesprekken gevoerd met demente bejaarden, homoseksuele mannen, islamitische vrouwen, verslaafden, vluchtelingen, kinderen. Hebben muziek gemaakt in kerken, op pleinen, in het centraal station, in bejaardentehuizen, Leger des Heils, musea, in de tram. Vanaf augustus gaan we bezig met het concreet vormgeven van de voorstelling. Ik geloof erin dat deze voorstelling een erg krachtige betekenis gaat hebben voor de rest van de wereld. Een voorstelling over ontmoeten, waarin wij laten zien dat iedereen anders is, maar jijzelf nog het meest.
Volg de ontwikkelingen op de blog van ‘TO BE’: http://nieuwesamenwerking.com
‘TO BE’ is te zien van oktober 2015 t/m maart 2016 in Rotterdam. Speelschema komt binnenkort online op www.rcth.nl

Toekomst
Zo, dat was seizoen 2014/2015. Wat een bewogen jaar was het. En wat een contrast met mijn verwachtingen. Ik had in september 2014 nooit kunnen denken dat ik de moed zou hebben om op deze manier aan het werk te gaan, en dat ik zo veel vertrouwen zou krijgen van de mensen om mij heen. Het balletje is gaan rollen en ik hol er achteraan. Ik durf mijzelf nu hard op een theatermaker te noemen en ik weet wat ik wil.
Volgend jaar ga ik een nieuwe missie bepalen en een nieuw theater concept verzinnen. Zo hoop ik elk jaar een nieuwe kleur te geven. Nu eerst Over het IJ, Grachtenfestival, ‘TO BE’.
Ter afsluiting, mijn nieuwe slogan: niet denken maar doen. Met een goede dosis daadkracht en dagelijkse moed de toekomst tegemoet.

Bedankt voor het lezen van mijn verhalen, blijf me gerust volgen op www.mirthedokter.nl of op www.facebook.com/voorstellingikwou

Veel goeds gewenst,
Mirthe Dokter

Screen Shot 2015-06-17 at 09.20.49 Screen Shot 2015-06-17 at 09.20.55 Screen Shot 2015-06-17 at 09.21.02

More from Mirthe Dokter

Mirthe Dokter update 2

Een pleidooi voor innovatie
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *