Karlijn Sibbel wint Design Stipendium 2015 van de Groote Sociëteit Arnhem

Karlijn Sibbel presenteerde tijdens de ArtEZ Finals 2015 in Arnhem haar projectplan aan een kritische jury die bestond uit alumni van ArtEZ Product Design en leden van de Groote Sociëteit. Andere genomineerden waren Franciska Slaager en Suzanne Oude Hengel van ArtEZ Product Design. Karlijn Sibbel overtuigde de jury op de Finals 2015 op 1 juli met een sterke presentatie over haar afstuderen en het project plan om in New York bij GenSpace een periode te gaan werken. Het Design Stipendium biedt haar de kans om haar werk internationaal te gaan ontwikkelen en om, vanuit een onderzoekende mentaliteit nieuwe werkvelden te openen.

11148410_801210199991842_6426794076586601507_n karlijn-sibbel-working-at-algaeparc-wageningen-university-lab

Als ontwerper ben ik gefascineerd door de steeds verder groeiende overlapping en samenwerking tussen wetenschap en design. Waar wetenschappers worden omringd door de regels van kundig onderzoek, vertrouwen op data en hun instrumenten, hebben ontwerpers de mogelijkheid om de wijdte in te stappen, onderzoek uit het lab te trekken en nieuwe paden te ontdekken. Zij kunnen onderzoek aan andere werelden koppelen en het daarmee toepasbaar en inzichtelijk maken zowel vanuit realistisch als speculatief oogpunt. Hierdoor ontstaat er een nieuwe werkplaats waarin de ontwerper en wetenschapper nauwer samenwerken en het lab naar buiten wordt geplaatst. Daarom zou ik na mijn afstuderen graag mijn project tot een nieuw level brengen bij Genspace in New York City. Hier wil ik een onderzoek starten naar organismen met als doel een productiemethodes te onderzoeken/ ontwikkelen die gebruik maakt van de natuurlijke processen van (oa) groei. Daarnaast wil ik me focussen op de context waar dit productieproces plaatsvindt en welke mogelijke toepassingen hieruit voort kunnen komen. Niet alleen het samenwerken met Genspace zou een boost geven aan mijn carrière, een reis naar New York biedt mij nog veel meer mogelijkheden voor de toekomst.

In 2013 zijn De Groote Sociëteit en ArtEZ Product Design een vijfjarige samenwerking aangegaan in de vorm van een jaarlijks designstipendium à € 4000,-. Het stipendium is bedoeld om jong talent met een wereldwijde blik te ondersteunen. Op deze wijze ondersteunt de Groote Sociëteit ontwerptalent dat inhoud, idealisme en positionering weet te verbinden met praktisch ondernemerschap.

Written By
More from Lenn Cox

Brief aan de Tweede Kamer ‘De waarde van Creativiteit’

Minister Bussemaker van OC&W en minister Kamp van EZ stuurden deze week...
Read More

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *