SPANNENDE FINALE HEALTHY CITY CHALLENGE

Drie studententeams presenteren hun idee om van Wijchense jongeren de gezondste van Nederland te maken.

Op donderdag 25 juni streden drie studententeams van HAN, ArtEZ en Radboud Universiteit om de hoofdprijs van 5000 euro in de Healthy City Challenge. Bij Zorgcentrum Meander te Wijchen presenteerden zij – onder de ogen van een veelkoppig publiek – hun oplossing voor een uitdaging van de Stichting Wijchen Gezond.

De uitdaging
Voor de driekoppige jury: Hans Vos (voorzitter Wijchen Gezond), Rene Bakker (lector HAN), Eef Veldkamp (Kunstenaar Ondernemer) presenteerden zij het antwoord op de vraag:
“Bedenk een oplossing voor het Virtueel Leefstijl Centrum Wijchen, waarmee jongeren (18-30) gestimuleerd en gemotiveerd worden om zich in te zetten voor een gezonde leefstijl voor zichzelf en anderen”.

Nieuwe vorm van leren
Een sprankelende opening werd verzorgd door dagvoorzitter Sylvia Bronkhorst (projectleider en trainer HAN). Zij sprak over de Challenge als nieuwe vorm van leren. Een vorm van leren waarin de nadruk niet ligt op ‘wat stoppen we erin’, maar op ‘wat halen we eruit’. Met als ultieme uitdaging om studenten klaar te stomen om waarde te gaan creëren. Voor zichzelf en anderen.
Door – met studenten met verschillende achtergronden – te werken aan een reële en gecompliceerde uitdaging hebben ze binnen de Challenge aan dit principe geproefd.

Een droom met een deadline
Keynotespeaker en juryvoorzitter Hans Vos lichtte toe dat het de ambitie is Wijchen om het meest gezonde dorp van Nederland te worden. Volgens Vos een droom met een deadline. De Stichting Wijchen Gezond bekijkt gezondheid vanuit vier pijlers: voeding, beweging, reflectie en verbinding. Gezondheid definiëren zij breder dan ‘afwezigheid van ziektes’. Voor Wijchen Gezond draait het bij gezond zijn om ok zijn met jezelf met alles wat je bent. Voor jezelf. En in relatie met anderen.

Drie oplossingen
1.
De eerste studentengroep groep FunFit toonde een variatie op Pong. Een digitaal spel dat alleen of samen met iemand kan worden gespeeld op een openbare locatie in Wijchen. Op die manier willen zij mensen in beweging krijgen op plekken waar ze normaal stil staan. Teksten op straat met waterafstotende verf, die tevoorschijn komen als het regent(!), maakt hun oplossing om de Wijchenaren bewust en actief te maken compleet.
2.
De tweede groep SolvingIT presenteerde een app, waarin door de gebruikers openbare Wijchense (bewegings-)activiteiten kunnen worden geplaatst. En waarmee gebruikers vrienden en bekenden kunnen uitdagen om samen deel te nemen. Een mooi eenvoudig comunitybased concept.
3.
Na een kort sportief intermezzo gaf groep drie SamenGezond hun concept op een tablet aan de jury. Zij interesseerden alle aanwezigen vervolgens voor hun oplossing: een breed opgezette app, waarmee je door: met vrienden samen te bewegen, gezonde tips, speurtochten in Wijchen, toewerkt naar het verdienen van vouchers. Te verzilveren in Wijchen en daarmee een prachtige impuls voor Wijchense middenstand. Een mooie oplossing om gebruikers door middel van de smartphone van hun smartphone af te krijgen.

De winnaar
Na rijp beraad wees de jury SolvingIT aan als winnaar van de Challenge. Zij ging niet met 5000 maar met 3000 euro naar huis. De overige 2000 euro werd eerlijk verdeeld over de twee resterende groepen. Met de warme uitnodiging van de juryvoorzitter aan de drie groepen om het geld te zien als een impuls om de gepresenteerde concepten te realiseren. Wijchen Gezond en de drie kennisinstellingen (HAN, ArtEZ en Radboud) deden de belofte om daarbij behulpzaam te zijn. Een droom van een afsluiting voor deze Healthy City Challenge.

image003
De winnaars SolvingIT met hun cheque en de jury
Van links naar rechts Rene Bakker, Jeffrey Koers, Hans Vos, Eef Veldkamp, Alex Floor.

 

Written By
More from Eefje Bouwkamp

ArtEZ alumni op designplein INNOVATE Arnhem – 1 okt. IPKW

INNOVATE is een initiatief van de Innovatiefabriek Arnhem. De ambitie van Innovatiefabriek...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *