SOLAR PARKA-veiling: Pauline van Dongen

Ben jij straks één van de vier ter wereld die in een Solar Parka rondloopt? Bied mee op de online veiling!

50-jarige Waddenvereniging stimuleert innovatie duurzame energie
[bovenstaande foto: Jan-Willem Bullee W75.nl]

Je smartphone opladen via solar technologie in je kleding. Pauline van Dongen ontwikkelde in samenwerking met de Waddenvereniging en Blue LOOP Originals de Solar Parka die gepresenteerd werd op het festival INTO THE GREAT WIDE OPEN afgelopen september. Met het zonnepaneel aan de jas kan binnen twee uur voldoende zonne-energie worden opgewekt voor een volle iPhone of Android batterij. De eerste van drie prototypes worden geveild! De opbrengst gaat deels naar het Werelderfgoed en deels naar doorontwikkeling van de Solarkleding.

De smartphone is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Tegelijkertijd zijn we ook steeds meer onderweg. Stroom is dan niet altijd voorhanden. Met de draagbare Solarkleding van Pauline van Dongen wordt een heel nieuwe draai gegeven aan het gebruik van zonnecellen. ‘Met de Solar Parka ben je volledig zelfvoorzienend. Het is bovendien een uiterst modieuze manier om je eigen energie op te wekken’, aldus Ruth ter Voort van de Waddenvereniging. De Waddenvereniging staat al 50 jaar voor de bescherming en het behoud van het waddengebied. De overgang van fossiele energie naar 100% hernieuwbare energie en energiebesparing ziet de vereniging als een essentiële stap om de Wadden te behouden. Met de Solar Parka levert de Waddenvereniging in haar jubileumjaar een concrete bijdrage aan deze kansrijke innovatie op het gebied van duurzame energie.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Volledig duurzaam
Niet alleen het zonnepaneel is duurzaam. De jas is gemaakt van nieuwe garens op basis van oude afgedragen kleding. Blue LOOP Originals heeft na jaren van onderzoek sterke en hoogwaardige garens weten te ontwikkelen van gerecycled denim. Het katoen uit deze oude spijkerbroeken noemen we Blue LOOP DNA. Blue LOOP Originals is al langere tijd partner van de Waddenvereniging. Samen ontwikkelden ze een originele Jubileum Vissertrui, ‘Wijs met de Waddenzee’ T-shirt en hoodies voor medewerkers en wadgidsen. Blue Loop Originals gelooft in het verschil maken. Vandaar dat elk kledingstuk Blue Loop Originals DNA zit. Deze combinatie met solar technologie is duurzaamheid in het kwadraat, aldus Ron van de Wiel van Blue Loop.

Tot 19 oktober kun je HIER online meebieden op de alleereerste Solar Parka.
[bron: http://waddenvereniging.nl/veiling]


Pauline, kun je uitleggen wat de parka-wensen waren? En waarom een parka?
“De Waddenvereniging heeft mij grotendeels vrij gelaten. Ik vond het belangrijk om te kijken naar de manier waarop het ontwerp gebruikt zou worden, namelijk door mensen met een avontuurlijke outdoor mentaliteit, die lange tijd in weer en wind, en bovendien omring door water, op pad zijn. Daarom hebben we uiteindelijk gekozen voor een parka. De zonnecellen in de parka zijn de meest efficiënte dunne filmpanelen ter wereld. Ook bij bewolkt en grijs weer genereren ze voldoende energie. Het paneel is op een modulaire manier geïntegreerd; je kan het met drukknopen vastzetten aan de zak op het voorpand, maar ook opbergen in een zak aan de zijkant van de jas.”
Lees hier het volledige interview wat INDEPENDENT FASHION DAILY Georgette Koning op 3 september had met Pauline van Dongen over haar specialisme: Wearable Technology en de ontwikkeling van de Solar Parka

 

Screen Shot 2015-09-29 at 10.02.19

Written By
More from Lenn Cox

Tim yan’s laatste bunraku blog #5 Poëzie en Constitutie of “The Truman Show”

Tim Hammer (afgestudeerd aan ArtEZ Muziektheater 2012) schrijft over zijn belevenissen in...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *