Haute Tech Spitzen op DDW Eindhoven

Amber Ambrose Aurèle

Ik ontwerp schoenen vanuit een esthetisch oogpunt, waar sprookjesachtige donkere romantiek verwikkeld raakt met ambacht en innovatieve technologie. Mijn schoenen zoeken het spanningsveld op tussen mode en kunst.

Aankomende zondag, 18 oktober, zal ik een Q&A-sessie houden op de Dutch Design Week voor de “These Shoes are Made by Printing” tentoonstelling. Een tentoonstelling, die te zien zal zijn bij De Kazerne, waarvoor ik samen heb gewerkt met een kunstenaar uit een ander vakgebied; Floor Eimers, een prachtige ballerina van het Nationaal Ballet. (foto onderstaand:Photography by Sasha Gouliaev)

12109226_1044512485560591_6884392203374937999_n-1 Screenshot 2015-10-06 10.02.28

Ik vind het belangrijk dat mijn creaties draagbaar en verhalend zijn. Elke collectie introduceer ik een nieuwe techniek of een vernieuwde toepassing van ambacht. Ik experimenteer nu met het materiaal Filaflex om de eerste draagbare 3D geprinte spitzen te realiseren. Veel mensen kennen de 3D-printer vooral als een printer dat laag voor laag hard plastic op elkaar bouwt om een statisch beeldje te maken. Maar dankzij het schoenen innovatie en educatie Museum (SLEM) in Waalwijk heb ik de mogelijkheid gekregen om als een van de eerste innovators met dit flexibele filament te spelen om verschillende hardheden te realiseren binnen 1 ontwerp.

In de loop der jaren is de pointe schoen vrij dichtbij zijn oorspronkelijke ontwerp gebleven. Veel dansers hebben last van vergroeiingen in hun voeten die zich aanpassen naar de schoenen. Ballerina’s werken niet voor minder dan perfectie in hun dans en lichaam, ik wilde die perfectie doorvoeren in het perfecte schoentje. Door middel van een voet-scan heb ik een op maat gemaakte toebox ontwikkeld waardoor de schoen zich aanpast naar de tenen van de ballerina. Mijn geprinte spitzen schetsen een toekomstbeeld waar door onderzoek elke generatie beter wordt en waar hopelijk in de toekomst dit commercieel toepasbaar wordt. Op dit moment push ik de grens van 3D-print techniek en dat blijft de industrie doen totdat we perfectie bereiken.

Screenshot 2015-10-07 12.20.56
Screenshot 2015-10-07 12.21.09    IMG_1259

Ook dit sprookje eindigt magisch;
Het schoentje past alleen als gegoten bij het juiste voetje
Screenshot 2015-10-06 10.01.51

Profiel: Amber Ambrose Aurèle __________________________________________

Ontdek een nieuw universum; ervaar een andere werkelijkheid; verken een nieuwe manier om de wereld te zien. Verwen uzelf in de vervreemde details in de adembenemende ontwerpen van Amber Ambrose Aurèle. 

Amber Ambrose Aurèle staat bekend om haar uniek visueel werk en torenhoge hakken. Amber verkent de grenzen van de mode en kunst in haar Haute Couture schoen ontwerpen. Ze heeft een Master in Shoe Design van ArtEZ Arnhem (2012) en een Master in Kunstgeschiedenis van de Universiteit van Amsterdam (2012). Haar academische achtergrond maakt haar onderzoek proces uniek en verheft haar visie van schoonheid en design. Ze gelooft stellig dat de kunst van schoenmaken interdisciplinair onderzoek vereist dat nieuwe velden in elke collectie verkent. Ze was de eerste die metalen hakken 3D-printte. Haar creaties zijn zoet met een donker randje, waar fijn ambacht verwikkelt met innovatieve technologie.

“Sweet things have a strange edge.”

Na haar afstuderen startte Amber Ambrose Aurèle haar Amsterdamse gelijknamige label. Schoenen worden op bestelling gemaakt. Voor meer informatie kan u contact opnemen via info@amberambroseaurele.com.

Written By
More from Cily Smulders

OPA’s kerstborrel in SnowRoom Arnhem – 19 dec.

Op 19 december nodigt OPA iedereen die ontwerpen een warm hart toedraagt...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *