TRANSITIES 29 oktober 11-16H ArtEZ Zwolle

Het Art Business Centre organiseert inspirerende (netwerk)bijeenkomsten over relevante thema’s met betrekking tot kunst en ondernemerschap. De opleiding Docent Beeldende kunst en Vormgeving ArtEZ Zwolle presenteert in samenwerking met het Art Business Centre het Symposium: “Transities”, Hoe kan een nieuwe generatie kunstdocenten de wereld voeden? Op donderdag 29 oktober van 11:00-16:00u ArtEZ hogeschool voor de kunsten, Rhijnvis Feithlaan 50 Zwolle

MELD JE NU AAN !

meld je aan voor deze middag: abc@artez.nl Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jurianne Guichelaar, j.guichelaar@artez.nl

TRANSITIES
Het gelijkwaardige gesprek tussen kunst, educatie en theorie kenmerkt de docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving. Maar ook de beweging van student die docent wordt en docent die student was: een gemeenschappelijke maar niet altijd gelijktijdige beweging door een bepaald verleden, een gedeeld heden en een verbonden toekomst. In deze uitwisseling gaat het over gevoed worden door en voeding geven aan het werkveld, de samenleving en de wereld. Tijdens het symposium worden deze transities uitgelicht, waarbij de hoofdsprekers Emiel Heijnen en Aetzel Griffioen hun eigen spot richten.

We zijn het collectieve denken verleerd’, stelt Aetzel Griffioen en onderzoekt daarom nieuwe vormen van gemeenschappelijke welvaart en werkt aan sociaalecologisch onderwijs in de wijken van Rotterdam-Zuid.

In zijn proefschrift concludeert Emiel Heijnen: ‘Betekenisvol kunstonderwijs huist in een curriculum dat leerlingen de mogelijkheid biedt creatief te participeren in – en te reflecteren op de actuele culturele wereld om hen heen’.

Het symposium wil niet zozeer antwoorden bieden op de vragen die rondom het hedendaags kunstdocentschap leven, maar zeker bijdragen in de mogelijkheid om deze in een eigen licht te kunnen (her-)bezien. Naast de hoofdsprekers zijn er ook bijdragen van alumni, docenten en het kunsteducatieve werkveld.

TOELICHTING SPREKERS
Emiel Heijnen is senior docent en onderzoeker aan de Academie voor Beeldende Vorming en Master Kunsteducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Onlangs promoveerde hij op zijn proefschrift Remixing the Art Curriculum: How contemporary visual practices inspire authentic art education.

Aetzel Griffioen is docent filosofie van Rotterdam Vakmanstad. Hij schrijft en spreekt over de meent, Big Society, kunst, politiek en ecologie en geeft les aan de Haagse Hogeschool, TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Facebook_PageHeader

COVERBEELD
Bas Overbeek – ‘The natural default setting 2’
Fine art – Arnhem

Toen ik constateerde dat de onzichtbare kant van een afzetlint groter is dan de fysieke verschijning ervan viel er een kwartje. De mogelijkheid dat objecten met een waanzinnige autoritaire kracht kunnen dwingen tot een vorm van (zelf)regulering is voor mij fascinerend en griezelig tegelijk. Mijn werk materialiseert een onderzoek naar systemen, hun autoriteit, de manier van kadering en de verhouding tot de menselijke maat. Laten we onszelf steeds verder inkaderen of klimmen we over het hek?
Fotografie: Yuri Keukens

Written By
More from Eefje Bouwkamp

ArtEZ alumni op designplein INNOVATE Arnhem – 1 okt. IPKW

INNOVATE is een initiatief van de Innovatiefabriek Arnhem. De ambitie van Innovatiefabriek...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *