INNOVATIE VOUCHERS IN BEELD…KLAAS KUIKEN

Het Art Business Centre stelt vanuit Gelderland valoriseert gelden beschikbaar voor Technische Haalbaarheids Studies (THS) in de creatieve sector. Het doel is om, relatief laagdrempelig, jonge ondernemers in de aller vroegste fase een idee met een technische component verder uit te laten werken. Een mooie kans voor creatieve ondernemers om in deze risicovolle startersfase van hun onderneming nieuwe frisse ideeën te kunnen door ontwikkelen.

Deze maand kijken we naar het onderzoek van Klaas Kuiken

EVEN VOORSTELLEN
Ik ben Klaas Kuiken, ik heb een ontwerpstudio op Industrie Park Kleefse Waard, bouw graag mijn eigen machines en gereedschap, werk hands-on, kijk vaak how it’s made, ben altijd opzoek naar diversiteit binnen industriële processen en veel mensen kennen mij van de bottles collectie.

WAT WAS JOUW ONDERZOEKSVRAAG?
Sinds mijn afstuderen is de Bottles&Vases collectie, een collectie van ‘opgeblazen’ wijnflessen, een groot onderdeel van mijn dagelijkse ontwerppraktijk. Voor mijn afstuderen heb ik destijds een eigen oven gebouwd, later zijn daar nog eigen versies van gemaakt. De ovens functioneren ok, maar kunnen beter, daarom was onze onderzoeksvraag of wij in samenwerking met een ovenbouwer een oven konden bouwen die geschikt is om de flessen in op te blazen, maar die een stuk betrouwbaarder is dan de huidige ovens.

Screen Shot 2015-11-12 at 13.59.49 Screen Shot 2015-11-12 at 14.00.22

HOE HEB JULLIE DIT AANGEPAKT?
Het begon wat vreemd, we hebben enkele ovenbouwers benaderd met deze vraag, maar al snel bleek dat niet iedere bouwer zit te wachten op het ontwikkelen van een oven, die buiten hun gebruikelijk productie valt. Of het feit dat het slecht gaat om enkele stuks is niet voldoende interessant.

Maar na een zoektocht langs verschillende partijen waren er uiteindelijk nog een aantal opties over waar wij allemaal de opties en mogelijkheden mee hebben besproken. Uiteindelijk zijn wij bij Mojo ovens uitgekomen voor de beste oplossing voor onze ovens.

Vanaf daar ging het heel snel, terwijl wij juist in eerste instantie hadden verwacht dat de moeilijkheid zou zitten in de ontwikkeling. Bleek de moeilijkheid vooral te zitten in het vinden van de juiste partner die het traject wou aangaan.

WELKE BEDRIJVEN ZIJN ER BIJ BETROKKEN?
Uiteindelijk heeft Mojo ovens met ons deze nieuwe oven ontwikkeld. Wij merkten dat hun kennis in combinatie met onze ovens een optimaal resultaat opleverde, wel was het soms moeilijk om beide productie processen op 1 lijn te brengen.

WAT ZIJN DE RESULTATEN?
Als je een oven bouwt voor je afstuderen bouw je hem niet met de eisen dat je hem jaren later nog kan gebruiken. Dat je hem kan verhuizen. Dat het fijn zou zijn als hij zo veilig is dat je ook iemand anders er mee kan laten werken. Dat je een stabiele productie er mee kan draaien. Dat je oven niet een aantal weken van slag is wanneer je hem in een nieuw atelier zet. Maar wanneer je op een gegeven moment merkt dat de vraag nog steeds hoog blijft, wil je op een gegeven moment een oven die wel voldoet aan deze eisen. Ovens die geschikt zijn om flessen op te blazen bestaan niet binnen het bestaande aanbod van ovens.
Daarom hebben wij deze oven ontwikkeld met de volgende eigenschappen:
De oven die wij nu hebben is stuk veiliger, wij kunnen door de verschillende verwarmingspunten het proces beter sturen.  Wij kunnen het proces volgen dmv drie kijkgaten, de fles wordt beter ondersteund tijdens het proces in de oven. Wij kunnen de temperatuur op 6 punten aflezen. En het plafond is instelbaar. Daarnaast zijn er meerdere verdiepingen te plaatsen in de oven waardoor de temperatuur extra gestuurd kan worden.

Beeld1 Beeld4 Beeld3 Beeld2

WAT IS JULLIE VOLGENDE STAP?
Wij willen door middel van de oven een efficiëntie slag maken in onze productie.

Written By
More from Cily Smulders

Woonbeurs Ambiente zoekt designtalenten

De internationale beurs voor interieurdesign en woonaccessoires Ambiente roept ontwerptalent op om...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *