BRAM BOGAERTS UPDATE 2

Nog een beetje sprakeloos banen we ons een weg door de gangen van het Filminstituut EYE in Amsterdam. De ene deur wordt voor ons geopend met een pasje, de volgende met een sleutel, en voor we het weten staan we in de “room with a view”, de mooiste verborgen kamer in het museum. Met het prachtige uitzicht over het IJ aan de ene kant en het museumrestaurant aan de andere kant, is het hier dat Jesper Vos en ik geïnterviewd worden over Machine Room.
(zie bovenstaande foto) Interview bij Filminstituut EYE / Filminstituut EYE, Amsterdam / Foto: Martijn van Boven

We vertellen niet alleen over het maakproces, maar ook over de betekenis en het doel van het werk. Na het afstuderen heb ik gemerkt dat hoe meer tijd verstrijkt, hoe beter ik over het project kan praten. Ik kom er steeds meer achter wat ons heeft gedreven om Machine Room te maken. Daardoor krijg ik ook een steeds duidelijker beeld van wat ik precies wil bereiken als ontwerper, en door terug te kijken krijg ik over het algemeen een duidelijker beeld van de volgende stap. Reflectie is voor mij daarom een essentieel deel binnen innovatie.

De afgelopen maand heb ik samen met mede-huisblogger Karlijn Sibbel meegedaan aan een pitch met betrekking tot actieve en intelligente verpakkingen. We ontwierpen een verpakking die een bijdrage kan leveren aan het verminderen van voedselverspilling door de consument bewuster te maken van de daadwerkelijke producten in die verpakking.
bram22
Ons voorstel / Bogaerts + Sibbel / Foto: Karlijn Sibbel

Bij dit project kwamen we erachter wat het betekent om te innoveren, en dat dit niet altijd gemakkelijk is. Bij onze pitch in de Winkel van Sinkel in Utrecht spraken we erg veel interessante mensen die vanuit allerlei verschillende hoeken naar verpakkingen keken: van nano-technologists tot drukkers. Al deze verschillende perspectieven gaven ons ook weer inspiratie om verder te gaan met de innovatie van ons product. Aan de andere kant kwamen we ook in aanraking met de grote hoeveelheid regel- en wetgeving die er rondom voedselverpakking bestaat. Logisch natuurlijk, die regels, maar daardoor kwam bij ons de vraag bovendrijven hoe het mogelijk is om innovatief te zijn als het ontwerp pas na een aantal jaar in de markt gezet kan worden. Om écht te kunnen innoveren moeten bestaande denkwijzen uitgedaagd worden.

bram23
Pitch intelligente verpakkingen / Winkel van Sinkel, Utrecht / Foto: Wahid Fayumzadah

Voor mij was het een bijzondere ervaring om aanwezig te zijn bij een evenement waar echt innovatie plaatsvindt: de door het VPRO Medialab georganiseerde bijeenkomst Bliksem & Donderdag, waar niet alleen een aantal genodigden een woord mochten doen, maar waar iedereen werd uitgenodigd ter plekke te vertellen wat hen bezighield en waar zij hulp of expertise voor zochten. Voor mij was dit zo’n plek waar bestaande denkwijzen worden uitgedaagd en waar dus ruimte ontstaat voor nieuwe ideeeën en samenwerkingen.

Een andere plek waar ik de afgelopen maanden werd geïnspireerd is het lokaal naast die waar ik altijd les in heb gehad op ArtEZ. Nu ik zelf het vak Interaction Design geef aan de vooropleiding merk ik hoe uitdagend het is om een klas vol aankomende studenten voor je te hebben, die allemaal een eigen inbreng hebben en jouw opdracht op een andere manier tot uitvoer brengen. Als ik een opdracht bedenk, kan ik helemaal niet voorspellen hoe deze uiteindelijk door mijn studenten ingevuld wordt, en ook dit leidt bij mij tot nieuwe ideeeën en inzichten.

bram24
Presentatie bij uitreiking Hendrik Valk Prijs / Museum Arnhem, Arnhem / Foto: Yuri Keukens

INNOVATIE VOOR MIJ

In het kort is innovatie voor mij onlosmakelijk verbonden met constante reflectie op en uitdaging van je bestaande ideeënwereld. Hoewel er de afgelopen maanden te veel interessants is gebeurd om hier op te kunnen noemen, wil ik nog één bepaald moment er uitlichten: de uitreiking van de Hendrik Valk Prijs in Museum Arnhem. Ook daar vertelden wij het verhaal achter Machine Room, waarbij we de nadruk legden op het media-archaeologische aspect van onze installatie. We gingen in op de samenkomst van verouderde en nieuwe technologie in de ruimte die wij gebouwd hebben, en toen kwam ik erachter dat Machine Room voor mij een goed voorbeeld is van (persoonlijke) innovatie: aan de ene kant reflecteren we op het bestaande, maar aan de andere kant dagen we dat uit. We eren de computer, maar proberen we ook kritisch te zijn op bestaande vormen van interactie met die computer. Hoewel de prijs uiteindelijk niet naar ons is gegaan, ben ik nog steeds erg tevreden met het project. En ik zal het blijven innoveren.

More from Bram Bogaerts

BRAM BOGAERTS – HUISBLOGGER

Het snijvlak tussen kunst, ontwerp en technologie Dag lezers! Ik ben Bram...
Read More

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *