KARLIJN SIBBEL UPDATE 2

Industry by Nature on tour

Als ik terugblik op de afgelopen maanden, zie ik een hele interessante spannende en drukke tijd. Het gaat over het moment waarin je na de studie zelf je eigen weg moet gaan zoeken en je ontwerpers bestaan begint vorm te geven.

Deze tijd heeft voor mij in het teken gestaan van exposities, lezingen, opdrachten en ontmoetingen. Zoals ik in mijn vorige blogpost al aangaf, stonden er heel wat dingen op de agenda. Zo trapte ik af met een 20×20 pitchpresentatie als ‘Arnhemse Nieuwe’ bij OPA (zie foto bovenstaand) en bij Odd talks in Nijmegen. Daarna volgde een publicatie in de ‘Nieuwe Arnhemse Krant’ en in ‘Dude’ magazine van de BNO. Bij de publicatie in Dude magazine hoorde ook een expositie in Amsterdam, daar heb ik bij ‘Dog&Pony’ mijn ‘Crystal layering’ proces geëxposeerd. In diezelfde tijd deed ik ook mee aan het ‘Innovate Arnhem’ festival in het stadhuis, een festival waarin innovatie vanuit verschillende werkvelden uit Arnhem centraal stond. Hier heb ik tijdelijk mijn algen verzorgd en het proces van ‘Rotomolding Algae’ gepresenteerd. Daarop volgde de expositie op de Dutch Design Week, waar ik mijn project ‘Industry by Nature / salt’ op het Ketelhuisplein presenteerde*. Mijn werk stond daar in een ABN Amro hotspot ontworpen door studio ‘van der Eijk en van der Lubbe’.
De opbouw van deze expositie vond buiten plaats op een regenachtige herfstdag, een hele interessante uitdaging als je werk volledig gemaakt is van zout.

Na de Dutch Design Week heb ik mijn hele project ‘Industry by Nature’ gepresenteerd in het Mariënburg Kapel in Nijmegen tijdens het ‘InScience’ filmfestival. Een festival dat in het teken staat van het visualiseren van wetenschap en de versmelting tussen kunst en wetenschap. Direct na dit festival is mijn hele project doorgereisd naar het Media Art Festival in Leeuwarden, waar ik genomineerd was en tweede werd voor het ‘Young Masters Award’.

Na deze expositietour door Nederland ligt mijn focus nu meer op de ontwikkeling van mijn projecten en de studio.

20x20 Arnhemse Nieuwe - Masha Bakker - Karlijn Sibbel Innovate Arnhem - Industry by Nature - Algae - Karlijn Sibbel
InScience Filmfestival 2015 - credits Ted van Aanholt - Industry by Nature Dude-magazine-Karlijn Sibbel

Naast de tour
Naast het opbouwen, afbouwen, verplaatsen, overgieten en transporteren van mijn werk, hebben er ook interessante ontmoetingen en opdrachten plaatsgevonden de afgelopen tijd. Zo heb ik met mijn fellow huisblogger Bram Bogaerts samengewerkt aan een pitchopdracht voor ‘Wereld van Papier’ en ‘Kenniscentrum Papier en Karton’. In deze opdracht hebben we ons beziggehouden met het ontwerpen van een verpakkingsconcept dat voedselverspilling tegen gaat. Hiervoor hebben we onszelf open kunnen stellen en onder laten dompelen in de voor ons nog totaal nieuwe en complexe wereld van verpakkingen.

Ook heb ik begin oktober een fellow ‘zoutfanaat’ ontmoet. Eric Geboers is dit jaar afgestudeerd in Architectuur aan de TU Delft met een techniek om gebouwen te kunnen maken van zout. Hij heeft een manier ontwikkeld om zout als grondstof zoals zand te benaderen en deze te verstevigen om deze innoverende toepassing mogelijk te maken. We zijn nu aan het kijken hoe we samen zouden kunnen werken en zo een mooie aanvulling op elkaar te zijn en hoe we elkaar daarmee zouden kunnen versterken.

Eric Geboers - Render - The Salt Project Media Art Festival - Karlijn Sibbel - Industry by Nature

Industrie Park Kleefse Waard
Op het IPKW hebben ze een hele mooie oude laboratorium ruimte die ik mag omtoveren tot mijn eigen ontwerpstudio. Deze ruimte geeft mij de mogelijkheid om me meer bezig te houden met het doorontwikkelen van mijn project en het uitvoeren en uitbreiden van mijn onderzoek. Hier kan ik vrij experimenteren buiten de muren van mijn 13m² grootte woonruimte. Het IPKW lijkt me een hele goede plek om mijn studio te vestigen omdat hier een versmelting plaatsvindt tussen verschillende werkvelden, waar onderzoek, ontwerp en de industrie samen komen.

IPKW-bovenaanzicht

Innovatie : durven dromen

Omdat ik als huisblogger mag schrijven voor de ArtEZ & Innovatie website wil ik graag wat dieper ingaan op wat innovatie voor mij als onderzoekend ontwerper betekent. De dikke VanDale definieert innovatie als: “een invoering van een nieuwigheid” oftewel het toepassen van iets nieuws. Ik wil mijn omschrijving van innovatie graag toelichten vanuit mijn werkwijze.

Mijn ontwerpproces start vaak vanuit de nieuwsgierigheid naar een materiaal of proces. Vanuit deze nieuwsgierigheid onderzoek ik via “trial and error” de eigenschappen van een materiaal en/of de werking van een proces. Ik ben af en toe een beetje “geeky” en wil ontzettend graag begrijpen hoe dingen werken. Dit vind ik uit door vrij te experimenteren en samenwerkingen en connecties te zoeken, zoals met universiteiten of bedrijven. Als ontwerper stap ik zo eigenlijk in een voor mij totaal nieuwe wereld die ik door te spelen en samen te werken beter leer begrijpen en waarmee ik interessante koppelingen kan maken en tot innovatie kom. Innovatie gaat voor mij dus over het leggen van verbindingen tussen verschillende werelden en het plaatsen van een techniek, materiaal of principe, in een andere context, dat leidt tot nieuwe inzichten. Maar waar innovatie voor mij vooral over gaat is durven dromen.

Het durven dromen over dingen die niet mogelijk lijken te zijn, te bizar zijn of juist te logisch, leidt tot innovatie. Door dingen uit te proberen kom ik tot nieuwe ideeën en soms eigenaardige theorieën. Deze theorieën kloppen lang niet altijd, maar leiden wel tot interessante nieuwe gedachte gangen, dromen en uiteindelijk tot innovatie.

Bij mij begint het dus niet met het bewuste idee dat ik ga een innoveren, dit gebeurt gaande weg in het proces. Door te experimenteren ontstaan er dromen die steeds meer vorm krijgen en tot innovatie leiden.

Het gebruiken van het woord ‘innovatie’ en met name het woord ‘innovation’ is een hype. We zijn steeds meer op zoek naar intelligente oplossingen voor complexe problemen. Er is een grote vraag naar innovatie, waardoor onze alarmbellen al afgaan zodra we het woord zien staan en lijken we direct geïntrigeerd. Dat leidt er natuurlijk toe dat het woord snel en veel wordt toegepast en in de toekomst misschien zijn waardering zal verliezen. Maar ik ben tegelijk ook blij dat deze hype plaatsvindt. Een grote vraag naar innovatie zorgt er ook voor dat bedrijven zich meer gaan focussen op innovatie en daardoor meer zullen investeren in onderzoek, wetenschap en de creatieve sector.

In de volgende post zal ik jullie op de hoogte brengen van mijn plan en voorbereidingen om naar Genspace in New York te gaan. Ik kijk er erg naar uit.

Tot de volgende update!

 

More from Karlijn Sibbel

KARLIJN SIBBEL UPDATE 4

Eerste indruk Na een lange vlucht over prachtige sneeuwlandschappen, gebergtes en zee...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *