Suzanne Oude Hengel bij Santoni in Shanghai

Afgelopen november was ze al ‘ondernemer van de maand‘ op ArtEZ & Ondernemen. Ze vertelde over haar destijds aankomende avonturen in Shanghai bij het Santoni Pioneer Program #2. Dat is nu een feit, Suzanne Oude Hengel is weer terug en haar avonturen in woord en beeld ontdek je hier!

De afgelopen 2 maanden ben ik in Shanghai geweest waar ik woonde in een Chinese kopie van het Four Seasons hotel in Jinshan. Jinshan is een buitenwijk van Shanghai. Er wonen 2 miljoen mensen en er zijn veel fabrieken gevestigd, zo ook Santoni Shanghai. De reden dat ik naar Shanghai vertrok was om deel te nemen aan het Santoni Pioneer Program #2, waar ik voor geselecteerd was samen met drie andere ontwerpers.

Screen Shot 2016-01-04 at 13.01.17 Screen Shot 2016-01-04 at 12.59.51
Santoni is een Italiaans bedrijf dat werd opgericht in 1919 in Brescia. Santoni was de eerste Italiaans die machines ontwikkelde voor het breien van sokken. Later fuseerde Santoni zich met de Lonati Group (wereld- leider in productie van sokken- en panty- machines). Eind jaren 90 kwam Santoni met het Seamless concept: de eerst electronisch brei-machine die complete kleding kon produceren. “Seamless” wordt veel toegepast in sportwear.  In 2004, vestigde Santoni Knitting Machinery Co., Ltd. zich ook in Shanghai om zich op de Aziatische markt te richten.

Daarnaast zagen zij in hoe belangrijk het is om aan “development” te doen. Hun machines bieden veel mogelijkheden om nieuwe producten te ontwikkelen of bestaande producten te innoveren. Ze bevinden zich momenteel midden in een innovatie hype: Santoni is een initiator binnen dit vakgebied. Santoni realiseert zich degelijk dat zij niet langer machines kunnen verkopen door alleen de brei-machines te presenteren. Voor de verdere ontwikkeling van Santoni is het erg belangrijk om te voldoen aan de wens van zowel vaste als potentiële klanten om informatie te verkrijgen over de capaciteiten en mogelijkheden van zowel hedendaagse als toekomstige machines.

zij hebben ontwerpers nodig om mooie, innovatieve producten en kleding te bedenken

Screen Shot 2016-01-04 at 12.59.57 Screen Shot 2016-01-04 at 13.01.10 Screen Shot 2016-01-04 at 13.01.02
Screen Shot 2016-01-04 at 13.00.30 Screen Shot 2016-01-04 at 13.00.23 Screen Shot 2016-01-04 at 13.00.16

Santoni is expert op het gebied van machine ontwikkeling, maar het zijn geen ontwerpers. Daarom hebben zij dit programma ontwikkeld; zij hebben ontwerpers nodig om mooie, innovatieve producten en kleding te bedenken. Dit is hun slimme manier van verkopen: mogelijkheden aanreiken. Door deze beslissing gaat er een hele nieuwe wereld voor Santoni open. Zij zijn op zoek naar mensen die de grenzen verleggen en hun inzichten geven hoe zij de machine beter kunnen ontwikkelen en wat de toekomstige breimachine zou moeten kunnen maken. Santoni creëert een omgeving waar alles mogelijk is. Er wordt alles aan gedaan om jouw ideeën werkelijkheid te maken. Zo krijg je nooit een “Nee” te horen: alles kan geprobeerd worden.

Santoni is zeer genereus in de uitvoering van hun Pioneer Program. Zij wilden ons leren hoe de machines werken en ons kennis te laten maken met hun machines. Ik heb vooral veel technische uitleg gekregen over hoe de machines werken, uit welke onderdelen de machine bestaat en welke functie zij vervullen in het proces. Ook zijn wij geïntroduceerd in het besturing progamma van de machines.
Niet alleen werd ons kennis bij gebracht. Ook hebben wij de textielindustrie mogen verkennen van binnenuit. Het Santoni team nam ons geregeld mee op sleep- touw naar alle grootse spinnerijen in de industrie zoals Shanghai Galaxy Metallic Yarn Co., The Woolmark Company, Südwolle Group, Sinotextiles Corporation Limited, Nilit Fibers en Invista.

Hier is een voorbeeld van hoe een dag er ongeveer uitzag :

We werden elke dag bij het hotel opgepikt door de Chinese versie van Schumacher ook Schummy genoemd om naar Santoni gereden te worden. Eenmaal bij Santoni gingen we naar rondleidingen van fabrieken, hadden we lessen of gingen we lekker aan de slag met de beschikbare machines, begeleid door technici. In mijn geval, zat ik bijna altijd naast Chinese of Italiaanse technici die werkten aan mijn project. Ik zocht de interactie op om veel te kunnen vragen en gelijk te kunnen vertellen wat en hoe ik het bedacht. Het begint dan vaak met de vraag: Wat kan de machine ? Dan: Owwww maar als dit kan… dan kan dat ook. Zo kom je stapje voor stapje steeds iets verder. Dat ging niet in één keer goed, het was een kwestie van veel proberen. Vaak kwam Yellow, een van de technici, terug met een sample en dan ging ik daar op tekenen en de verbeteringen aan geven die ik à la minute bedacht. Dan vroeg ik of dat lijntje een beetje naar boven kon of zei ik:” “nee daar moet toch een ander garen aan toe gevoegd worden”. Zo gingen we stapje voor stapje de samples aanpassen tot dat ik er tevreden mee was. Of tot dat de andere ontwerper de technici nodig had. Of tot dat de dag alweer om was. Dat betekende dat het 17:40 was en dan stond Schummy weer klaar om ons naar het hotel te brengen.

Screen Shot 2016-01-04 at 13.01.25 Screen Shot 2016-01-04 at 13.01.50
Screen Shot 2016-01-04 at 13.03.10

Met mijn project heb ik me bezig gehouden hoe ik de tube kon gebruiken om een schoen te maken. Hoe kan een tube een schoen worden ? Hoe kan ik een sok in een schoen veranderen ? Hoe kan ik een seamless schoen maken ? Wat zou er gebeuren als ik hard en zacht kan integreer in de stof ? Hoe kan ik over comfort en stevigheid denken ? Hoe maak ik een rekbare structuur stug ? Mijn startpunt was een tube. Ik ben de vorm gaan manipuleren om dichter tot de voet te komen. Naast de focus op vorm was ik geïnteresseerd in nieuwe garens en brei-structuren (voor mij). Ik vroeg me af hoe ik harde en zachte structuren kon integreren op bepaalde plekken. Ik heb met 3 machines kunnen experimenteren.

Screen Shot 2016-01-04 at 13.01.43 Screen Shot 2016-01-04 at 13.02.39 Screen Shot 2016-01-04 at 13.01.33
Screen Shot 2016-01-04 at 13.03.35

Echte verwachtingen van het Santoni Pioneer Program had ik niet. Wel was ik benieuwd en had ik er veel zin in. Het leven in China is echt even wennen. Er waren zo veel verschillen, zeker in het begin. In Shanghai wonen 27 miljoen mensen. Die drukte had ik nog nooit ervaren en dat was soms best wel benauwend. Over benauwend gesproken, de lucht-kwaliteit was erg vervelend. Het Chinese eten was heerlijk, heerlijk tot dat er geen andere keuze meer was. En je alleen nog maar Chinees eet. Ik heb echt verlangd naar een boterham of yoghurt zonder toegevoegde suiker. Daarnaast bleef het communiceren toch best een lastig puntje. Ik ben zo vaak verdwaald in Shanghai wat op zicht best leuk was als je er niet te veel bij stil staat. Na een weekend in Shanghai, die grote en anonieme stad, was het heel fijn om weer naar Santoni te gaan, wat dan bijna voelde als een Italiaanse familie.

Ik had niet verwacht dat we zo veel kennis en inside informatie zouden krijgen. Ik had nooit kunnen verwachten dat het Santoni team zo open en behulpzaam zou zijn. Ik heb mij gesteund gevoeld van het begin tot het einde in alle gekke ideeën en alle praktische vragen die ik heb gehad. Binnen Santoni heb ik de zee aan mogelijkheden en de vrijheid om alles te doen kunnen ervaren.

Er komt een Santoni Pioneer Program #3,
www.santoni.cn

Screen Shot 2016-01-04 at 13.04.13 Screen Shot 2016-01-04 at 13.04.22

Written By
More from Lenn Cox

Open Oproepen Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Open Oproep Residency Arita, Japan 2018 Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *