BRAM BOGAERTS UPDATE 3

Starten

In het kort is innovatie voor mij onlosmakelijk verbonden met constante reflectie op en uitdaging van je bestaande ideeënwereld. Dat schreef ik in mijn vorige blog over mijn associatie bij het woord ‘innovatie’. In dit blog wil ik wat meer ingaan op de praktijk rond innovatie.

Een paar uur geleden fietste ik weg bij Stichting Atelierbeheer SLAK, met in mijn tas een getekende huurovereenkomst en in mijn zak de sleutel van een studioruimte aan de Utrechtsestraat in Arnhem. Er gaat iets spannends gebeuren: ik heb ontslag genomen bij mijn baan in Den Haag, om samen met grafisch ontwerper Robin Smits een ontwerpstudio te starten in Arnhem.

https://vimeo.com/151385158

Met Robin heb ik bij LUSTlab samengewerkt aan de installatie Beaufort’s Poetry, een permanente projectie in het Forumgebouw in Den Haag. De projectie visualiseert de altijd aanwezige wind rond het gebouw door een vertaling naar gekleurd licht, en een gedicht dat in real-time wordt geschreven over de richting en kracht van de luchtstroom. De samenwerking beviel zo goed dat we aan de praat raakten over onze gedeelde wens om ons eigen bedrijf te starten.

Dit brengt allerlei spannende ontwikkelingen met zich mee. We schrijven subsidie-aanvragen, halen opdrachten binnen, bouwen een netwerk op, gaan studioruimte huren, en meer. Het voelt als een stroomversnelling die ons mee gaat nemen naar onbekend terrein, waar wij als ontwerpers ruimte kunnen maken voor iets nieuws. Natuurlijk is het allermoeilijkste aan het beginnen van een bedrijf het vinden van een goede naam en een bijbehorende domeinnaam, en met trots kan ik melden dat we op beiden vlakken zijn geslaagd. We maken de naam en onze ontwerpvisie bekend zodra we goed en wel zijn gestart, dus u heeft iets om naar uit te kijken in mijn volgende blog!

Ook rond mijn afstudeerproject Machine Room is het niet stilgebleven de afgelopen maanden. Jesper en ik hebben bij de opening van de huidige tentoonstelling Close-up – A New Generation of Film and Video Artists in the Netherlands van het Filmmuseum EYE een lezing gegeven over het werk en het proces daarachter. In maart zal Machine Room in het EYE tentoongesteld worden, en in aanloop naar dat moment zijn de interviews die wij vorig jaar hebben afgelegd gepubliceerd.

Naast een nieuw, eigen bedrijf en het reizende circus van Machine Room is er nog iets waar ik met veel plezier mijn hart in heb gestoken: de vooropleiding van ArtEZ Art & Design. Samen met Thomas Boland gaf ik daar de les Interaction Design. Aan het eind van de vooropleiding presenteren de studenten al het gemaakte werk en breekt voor hen het spannende moment aan: ben ik toegelaten of niet? Het is ontzettend inspirerend om de studenten over hun werk te horen praten en om te zien welke kant ze uitgaan met een opdracht. Ik zie er erg naar uit om meer te zien van de studenten die we hebben aangenomen voor de bachelor-opleiding.

Dit zijn drie voorbeelden van wat mijn bezighoudt op dit moment, en ze hebben alles van doen met innovatie. Persoonlijke innovatie, want ik blijf immers mezelf uitdagen om iets nieuws te proberen, maar ook innovatie van de ontwerpwereld: als studio willen Robin en ik ons steentje graag bijdragen. Jullie horen nog van ons!

More from Bram Bogaerts

Bram Bogaerts update 5/5

Het begin Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik op...
Read More

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *