KARLIJN SIBBEL UPDATE 3

Genspace New York

Een laatste druk op de groene knop en het is officieel, de tickets zijn geboekt, donderdag 31 maart vlieg ik naar “The city of dreams” – New York. Voor ongeveer 3 maanden zal ik me gaan onderdompelen in deze gigantische stad vol mogelijkheden. Als een spons zal ik me open stellen om me te kunnen begeven in een totaal andere omgeving met een andere mentaliteit. In New York bevinden zich vele interessante studio’s, labs en natuurlijk Genspace. Genspace is het eerste door de overheid goedgekeurde ‘doe het zelf’ lab voor biotechnologie. Zij bieden een laboratorium en community waar je lid van kunt worden om onder begeleiding daar je eigen biotechnologisch gerelateerde project op te zetten. Ook geven ze masterclasses om te leren hoe je bijvoorbeeld veilig met biologisch materiaal kunt werken in een lab omgeving en organiseren ze events en gesprekken op het gebied van bio-design. Oftewel een mooi platform waar wetenschap, design, techniek en natuur samen komen.

Mijn trip in New York zal zich afspelen rondom mijn lidmaatschap bij Genspace. Daar zal ik een onderzoek opstarten aansluitend op het concept van mijn lopende project ‘Industry by Nature’. Maar wat ik daar vooral wil doen is dingen leren en met name leren door te doen. Ik ben gretig naar meer kennis om in een lab te werken. Kennis waarmee ik verder de diepte in kan om niet op de oppervlakte te blijven en volgende stappen te kunnen zetten. Omdat ik me bevind op het grensvlak tussen wetenschap en design en ik graag een koppelstuk zou willen vormen tussen wetenschappers, ontwerpers en de industrie moet ik ook de verschillende talen kunnen spreken. Daarbij word ik geen wetenschapper die volledig gedegen onderzoek doet, dat is niet mijn specialiteit, maar ik moet wel een basis hebben om vanuit te kunnen werken.

Genspace lab New York Genspace Genspace New York

Naast het werken bij Genspace wil ik ook veel studio’s, labs, universiteiten, lezingen en exposities bezoeken. Ik ben natuurlijk op zoek naar hoe ik op verschillende manieren  als ‘niet traditionele’ ontwerper mijn geld kan gaan verdienen. Dit wil ik niet doen door het verkopen van fysieke producten zoals product ontwerpers dat traditioneel doen, mijn product is iets anders. Uit mijn ervaring blijkt dat door er met veel mensen over te praten, studio’s te bezoeken, visies uit te wisselen dit steeds verder richting krijgt. Daarnaast wil ik op deze manier ook graag mijn internationale netwerk uitbreiden.

Afgelopen tijd heb ik dit ook veel gedaan, ik heb open gepraat over mijn project, mijn plannen, mijn visie en heb daardoor veel interessante mensen ontmoet.

Interacties

Zo deed ik 3 februari mee aan de 3 uur durende pop-up expo Generation 16’ van MoAM in de School in Amsterdam. Hier heb ik in een korte tijd de mogelijkheid gehad om veel enthousiaste mensen te spreken en mijn werk te presenteren voor een groot publiek. Daarnaast heb ik op het moment mijn werk in Impulse op de Wageningen Universiteit geëxposeerd staan, dit is vooral interessant omdat ik hier juist de mogelijkheid heb om een heel ander publiek te bereiken, namelijk wetenschappers, engineers en onderzoekers.
Generation 16 MoAM - credits Adinda van Groeningen Generation 16 MoAM - credits NooijImpulse WageningenUR

Naast deze exposities ben ik ook op andere manieren contacten aan het leggen. Zo heb ik 22 januari meegedaan aan een uitwisselingsprogramma met Keulen. Om de grens te overschrijden met Duitsland waar ze weer een hele andere mentaliteit hebben. Hier ben ik gekoppeld aan een Duitse professor van de Kisd academie die mij rondleidde over de IMM beurs en tegelijkertijd de mogelijkheid gaf om interessante discussies te voeren. In Duitsland heerst een meer conservatieve insteek en is het daardoor veel lastiger om een onderzoeksinstituut binnen te treden en gesprekken aan te gaan. Ik vond het interessant dat het aangaan van connecties met de wetenschap in Duitsland (in ieders geval rondom Keulen) heel anders gaat als in Nederland.

Ook interessant voor mij was het deelnemen aan de Netwerkborrel in Rotterdam georganiseerd door het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds. Waar veel interessante ontwerpers kwamen en ik onder andere Marjan van Aubel weer tegen kwam waar ik een hele toffe stage heb gelopen.

Eigen studio

Dit jaar begint voor mij ook heel luxe omdat ik mijn eigen studio ruimte heb. Naast het veel regelen van dingen, schrijven, belastingaangifte, telefoontjes en veel computerwerk ben ik nog op zoek naar een balans waarbij ik ook tijd maak voor de dingen die ik het leukste vind: namelijk experimenteren! Daarom ben ik nu bezig met het opzetten van een hele grote kristalkweek waarin ik een krukje ga laten groeien van zout. Met dit experiment wil ik de eigenschappen van de zoutstructuren verder onderzoeken, hoe sterk is het eigenlijk? Hierin is mijn suggestie voor een “product” eigenlijk een experiment uit mijn onderzoek.

Ik kijk enorm uit naar een hele inspirerende tijd in New York. Waarvan ik jullie natuurlijk op de hoogte ga houden. Een spannende onderzoeksreis die mogelijk wordt gemaakt door de Groote Sociëteit Arnhem.

Tot de volgende update!

studioKarlijnSibbel-thinkspace studioKarlijnSibbel-labspace
stool experiment preview - Karlijn Sibbel studioKarlijnSibbel- salt lace experiment

 

More from Karlijn Sibbel

KARLIJN SIBBEL UPDATE 5/5

“Fundamentally, biology is a manufacturing technology – Biology is all about making...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *