Bram Bogaerts Update 4

Superposition

In mijn vorige blog beloofde ik spannende onthullingen rondom het bedrijf dat ik samen met grafisch ontwerper Robin Smits ben gestart. Natuurlijk zal ik niet teleurstellen, en val ik meteen met de deur in huis: Superposition is een feit!
(zie foto boven voor een indruk van onze nieuwe werkplek)

We begeven ons op het grensvlak van kunst, ontwerp en technologie en ontwerpen interactieve ervaringen. Voor ons kan dit alles omvatten, van een installatie tot een publicatie en van een app tot een sociale bijeenkomst of performance. De verbindende factor van onze projecten is dat het altijd een ervaring betreft: een gelaagde reis die zowel het intellect als de zintuigen aanspreekt, en stukje bij beetje een verhaal vertelt.

We blijven tijdens het ontwerpproces constant vragen stellen en blijven met een kritische blik kijken, zodat we steeds dieper doordringen tot de kern van dat wat wij willen vertellen. Uiteindelijk vormt zich zo een werk dat op geen enkele andere manier had kunnen ontstaan, en in zich de rijkheid van het proces draagt. Die gelaagdheid noemen wij de “Superposition”.

Screen Shot 2016-04-19 at 07.50.58(Superposition – Midden in een prachtig park)

Screen Shot 2016-04-19 at 07.51.31

(Het logo van Superposition)

De oprichting van deze studio bouwt voort op veel ervaringen uit het verleden; zoals ik in een van mijn vorige blogs schreef is innovatie voor mij “onlosmakelijk verbonden met constante reflectie op en uitdaging van je bestaande ideeënwereld”. Een groot deel van mijn blik op de ontwerpwereld is ontstaan door het bezoeken van verschillende ontwerpers, in Nederland en daarbuiten, die zo gastvrij waren om ons als studenten te ontvangen. Dit soort kruisbestuiving heeft mij erg veel gebracht, en ik hoop dat wij in de vorm van Superposition ons eigen steentje kunnen bijdragen aan de ontwerpwereld – in Arnhem, maar zeker ook daarbuiten.

Screen Shot 2016-04-19 at 07.51.49
(Vanaf nu wordt hier gewerkt… Zodra het internet is aangelegd.)

Naast de spannende ontwikkelingen rond de studio – we werken ondertussen aan een aantal opdrachten en zitten vol ideeën voor projecten die we zelf willen initiëren – is mijn afstudeerwerk Machine Room ook tot zijn hoogtepunt geklommen. Twee weken lang mochten wij een deel van de expositieruimte in het filmmuseum EYE overnemen, en stelden wij het project tentoon, naast een vitrine met een greep uit het archief van filmkunstenaar Bart Vegter, waarop wij destijds dit project baseerden.

Als voorloper op dit event hebben Jesper en ik samen met Simona Monizza (curator EYE) en Martijn van Boven (hoofddocent ID Arnhem) een lezing gegeven bij het symposium Transformation of Digital Art van de Stichting Behoud Moderne Kunst, waarin we ingingen op onze bevindingen tijdens het ontwerpproces van Machine Room. Voor mij ook een vorm van innovatie, omdat je je eigen werk in een nieuw en onverwacht licht gaat zien als je wordt uitgenodigd om op zo’n symposium te spreken.

Screen Shot 2016-04-19 at 07.52.11

Op de avond van de (uitverkochte!) opening in het EYE konden we voor het publiek eerst wat meer ingaan op het werk, voordat het publiek zelf de interactie met het werk zocht. Dit schepte een (wat mij betreft) perfecte context voor het werk: er ontstond namelijk een sfeer waarin niet alleen het werk zelf bestond, maar ook ruimte was voor discussie. Het werd bijna een performance, en voor mij is die ervaring nu ook deel van het werk geworden.

Om af te sluiten met iets heel anders: ook qua materiaalkeuze probeer ik mezelf te blijven uitdagen. Een tipje van de sluier: op dit moment rollen uit een weverij in Brabant twee wandkleden van twee meter lang, die zijn ontstaan uit een algoritmische interpretatie van archieffoto’s en de grens van het organische en systematische opzoeken… Tot volgende keer!

Screen Shot 2016-04-19 at 07.52.27

More from Bram Bogaerts

BRAM BOGAERTS UPDATE 2

Nog een beetje sprakeloos banen we ons een weg door de gangen...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *