KARLIJN SIBBEL UPDATE 4

New York Street - Karlijn Sibbel

Eerste indruk

Na een lange vlucht over prachtige sneeuwlandschappen, gebergtes en zee duikt daar vanuit de ‘suburbs’ ineens een gigantische stad op aan de horizon. Tijdens de landing heb ik al een prachtig uitzicht over de enorme hoeveelheid aan gebouwen die New York karakteriseren. Als je denkt dat we in Nederland, als ‘dicht’ bevolkt land al met veel mensen op elkaar zitten, valt dat in het niets in vergelijking met deze wereldstad waar 9,5 miljoen mensen wonen verspreid over een gebied van 789 km² (Nederland 17 miljoen in een gebied van 41.543 km²). Een gegeven dat zorgt voor innovatieve woonconstructies en zeer gereguleerde en systematische landschap indeling.

Flight - North America - Karlijn Sibbel New York skyline - Karlijn Sibbel
(foto: Flight North America + New York Skyline)

Ik ben nu iets meer dan een week in New York en begin steeds meer mijn weg te vinden. Ik heb me deze week vooral bezig gehouden met verkennen en observeren van de stad en de New York mentaliteit, het plannen en regelen van bezoeken en gesprekken met studio’s en instituten, het bezoeken van lezingen en musea, het ontmoeten van mensen en de introductie aan Genspace (het lab waar ik ga werken). Het eerste wat me hier in New York opviel, en waar ik door werd verast, is het bewustzijn van de New Yorker. Mijn stereotype beeld van de ‘MC’ Amerikaan die ik ook in New York verwachtte ben ik nog bijna niet tegen gekomen. Sterker nog ik ben verrast door de kwaliteit van het eten dat ze hier hebben en de zorg die mensen besteden aan hun gezondheid. De New Yorker is bereid om veel geld te besteden aan ‘organic’, ‘non-fat’, ‘locally farmed’, ‘no added corn sugars food’ dat hier veel te verkrijgen is, met name in Manhattan. Daarnaast kom je in iedere uithoek van de stad hardlopers tegen of mensen die in een hoog tempo met hun yoga mat over straat lopen. De mensen die ik tot nu toe heb ontmoet hebben een enorme werkmentaliteit, zijn gedreven en zelfverzekerd.

New York High Line - Karlijn Sibbel New York Street - Karlijn Sibbel
New York Street - Karlijn Sibbel
(foto: New York Highline  + New York Street )

Genspace

Afgelopen week heb ik mijn eerste stappen gezet in het lab van Genspace in Brooklyn. Daar heb ik kennis gemaakt met onder andere Ellen Jorgensen (mede-oprichtster van het platform) (https://www.ted.com/talks/ellen_jorgensen_biohacking_you_can_do_it_too) en ben ik rondgeleid en verder geïntroduceerd in de werkwijze van het platform. Om gebruik te maken van het lab moet ik eerst lid worden, om lid te worden moet ik mijn projectplan omschrijven en inleveren. Voordat ik daar aan de slag kan zullen ze eerst nagaan of mijn plannen niet gevaarlijk zijn en moeten ze het goedkeuren. Daar zijn ze momenteel mee bezig. Daarna krijg ik een veiligheidscursus om vervolgens zelf aan de slag te kunnen gaan. De lab-manager, William Shindel, die deze introductiecursus geeft is veel aanwezig in het lab en zal mij verder helpen met het werken met de instrumenten die ik daar tot mijn beschikking heb. Ook heb ik me alvast opgegeven voor de bootcamp ‘Biohacking’  bij Genspace waar ik erg naar uit kijk. Binnen Genspace zijn er verschillende mensen werkzaam, van opstartende bedrijven, biologen, kunstenaars, analisten, tot scholieren. Ook is er een community van bio-designers werkzaam bij Genspace. Deze week zal ik kennis maken met deze groep ontwerpers en met hen spreken over hoe zij gebruik maken van het lab en wat hun visie is en hoe zij werkzaam zijn in de ontwerppraktijk.

Botanical Garden NY - credits Karlijn Sibbel Botanical Garden NY - credits Karlijn Sibbel Botanical Garden NY - credits Karlijn Sibbel
Botanical Garden NY - credits Karlijn Sibbel Botanical Garden NY - credits Karlijn Sibbel   Botanical Garden NY - credits Karlijn Sibbel
(foto: New York Botanical Garden)

New York Botanical Garden

In New York vinden er constant enorm veel interessante exposities, lezingen, events en workshops plaats. Deze week heb ik een expositie bezocht in de ‘New York Botanical Garden’ (NYBG) genaamd: ‘The Orchid Show’.  Eén van de meest fascinerende en inspirerende museums waar ik ooit ben geweest. De NYBG is één van ’s werelds meest vooraanstaande planten onderzoek en natuurbeschermingsorganisaties. Al meer dan 120 jaar werken ze aan het ontdekken, documenteren en behouden van plantensoorten over de hele wereld. Dit maakt dit museum een gigantische levende encyclopedie en verzamelplek van duizenden plantensoorten die zichzelf op bijzondere manieren hebben ontwikkeld en evolueert om te overleven in biljarden jaren tijd. Met een romantische geschiedenis van hoe deze bijzondere plantensoorten allemaal zijn verzameld van overal ter wereld, heb ik me vol verbazing door deze prachtige en inspirerende plek begeven. Ik werd gefascineerd door de verzameling vormen, patronen, materialen, geuren en structuren, de slimme manieren van het opvangen van water en energie, de interessante samenlevingsvormen waarin verschillende soorten elkaars krachten gebruiken en de verschillende slimme manieren waarop de natuur klimt en bouwt.

De NYBG bevindt zich buiten het centrum van New York (Manhattan) in de ‘Bronx’, een levendig gebied boven Manhattan en Harlem. Om naar de ‘Botanical Garden’ te komen moest ik de trein pakken vanaf ‘Grand Central Station’. Vanuit deze trein had ik uitzicht over Harlem en verschillende gebieden in de Bronx. Een grote omslag van het rijke Manhattan, langs autostortplaatsen en gebieden waar veel werkloosheid heerst. Ik werd geadviseerd om niet te veel in deze buurt rond te lopen als een zoekende toerist, dus ik ben alleen in de tuinen geweest. Maar het voelde apart om me in zo’n parel van natuur te bevinden waarachter zich vroeger één van de gevaarlijkste buurten van New York bevond.

Botanical Garden NY - credits Karlijn Sibbel
(foto: New York Botanical Garden)

Ondertussen in Nederland 

Tijdens mijn verblijf hier heb ik natuurlijk ook regelmatig contact met Nederland. In Wageningen ben ik samen met Eli Brouwer – student Biologie aan de Wageningen Universiteit – een interessant project aan het opzetten. Daar zijn we bezig met het organiseren van een event in samenwerking met Studium Generale van de WUR. Dit event met als thema, Biodesign, zal gaan over het samenbrengen van wetenschappers en ontwerpers. Om dit te organiseren en kwaliteit te waarborgen, zijn we nu vooronderzoek aan het doen en verschillende interessante mensen samen aan het brengen om dit event reflecterend vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Een proces dat enorm interessant is om te ondergaan en waarin ik mijn ervaringen hier in New York gelijk toe kan passen.

Dit was mijn update van de eerste week en indrukken hier in New York. Ik ben enorm benieuwd naar wat mijn tijd hier mij nog meer gaat brengen en daar ga ik jullie in de volgende update uiteraard meer over vertellen.

Tot de volgende update!

Botanical Garden NY - credits Karlijn Sibbel
(foto: New York Botanical Garden)

New York Algae - Karlijn Sibbel
New York Algae – Karlijn Sibbel
More from Karlijn Sibbel

KARLIJN SIBBEL – HUISBLOGGER

Industry by Nature Vers geperst uit de ArtEZ Finals 2015, ben ik...
Read More

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *