OPA Peter Nijenhuis interviewt Pauline van Dongen

Voor OPA interviewt Peter Nijenhuis (schrijver van o.a. De Wereld Werkt in Arnhem) regelmatig ontwerpers die een connectie hebben met Arnhem, dit keer een interview met Pauline van Dongen

(foto bovenstaand: Pauline van Dongen Solar Shirt Photography: Liselotte Fleur Hair and make-up: Angelique Stapelbroek Model: Ann, Paparazzi Models)

Peter Nijenhuis: Je bent in 2010, na het behalen van je masterdiploma, begonnen met je eigen label. Een van de zaken waarmee je je van begin af aan onderscheidde, was het onderzoek en het gebruik van nieuwe, technisch geavanceerde materialen en technieken. Dat doe je nog steeds. Een voorbeeld daarvan is jouw Solar-shirt. Doordat de stof door middel van prints is voorzien van zonnecellen, is het mogelijk om zonne-energie op te slaan en te gebruiken voor het opladen van een telefoon of een ander apparaat. Dat is nog maar een begin, lijkt me. De technologie van bijvoorbeeld slimme garens maakt het mogelijk om bepaalde vormen van menselijke gedrag, zoals toezichthouden, controleren, waarschuwen en prikkelen, een deel te laten worden van kleding. Je kunt je een toekomst voorstellen waarin een kledingstuk je bewegingen registreert, je temperatuur, de kwaliteit van de lucht en de uitscheiding van bepaalde stoffen via je huid. Op grond daarvan geeft het kledingstuk je bepaalde adviezen: ga eens op tijd naar bed, beweeg wat meer, eet beter of neem wat rust en zoek het gezelschap van andere mensen… Zie je wat dat betreft voor jezelf een rol weggelegd en zijn er volgens jou praktische mogelijkheden om dat op korte termijn achterna te jagen?

Pauline van Dongen: Ik denk dat het onvermijdelijk is dat interactiviteit en connectiviteit een steeds grotere rol in onze samenleving gaan spelen. Ik denk ook dat het steeds belangrijker wordt om deze ontwikkelingen te blijven bevragen

Lees het volledige interview hier:
http://www.o-p-a.nl/blog/pauline-van-dongen

Written By
More from Lenn Cox

Dissolving the Ego of Fashion -Danielle Bruggeman

Deze maand is Daniëlle Bruggeman Auteur van de maand bij ArtEZ Press. Haar...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *