Bram Bogaerts update 5/5

Het begin

Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik op vakantie een bericht van Lenn ontving met de vraag of ik een jaar lang mijn beleving van het leven na de academie op papier wilde zetten. Het is voor mij nauwelijks te geloven dat het een jaar geleden is dat we in het oude ABN-gebouw de gloeiende hitte trotseerden om ons voor het eerst als ontwerpers aan de wereld te presenteren.

“Een jaar later” betekent helaas ook dat dit mijn laatste blog is hier. Een uitgelezen moment dus om de laatste updates te delen, om terug te kijken maar ook om een blik op de toekomst te werpen. Laat ik beginnen bij het begin.
1 2
3
Close-up van een geweven wandkleed waar ik aan heb gewerkt

Dat ik zelf ben afgestudeerd betekent niet dat ik de academie ook heb verlaten. Iets wat ik dit jaar met veel plezier heb gedaan en wat ik zeker volgend jaar weer ga doen is het lesgeven bij de vooropleiding. Lesgeven is voor mij één van die dingen waarvoor je het driedubbele terugkrijgt van wat je erin stopt. Studenten blijven je altijd uitdagen om met een frisse blik te kijken en nieuwe ideeën op te doen. Ons vakgebied is er nu eenmaal één die constant om een frisse blik blijft vragen.

Daarnaast is het voor mij ontzettend leerzaam geweest om bij een ontwerpstudio te werken. Zelfs in een korte tijd is het heel goed om in de praktijk te leren toepassen wat je op de academie leert, en hoe sommige dingen misschien wel kunnen werken op de academie maar niet in het echte leven (en natuurlijk andersom).

Kleinere projecten, lezingen en tentoonstellingen zijn ook een rode draad geweest van het afgelopen jaar. Een tentoonstelling in EYE is natuurlijk iets waarvan ik zelf alleen maar had durven dromen toen ik aan de opleiding begon, net als een expositie bij GOGBOT-festival. Dat zijn dingen die je niet misschien niet meemaakt op de academie, maar waarvan ik geloof dat ze zeker op je pad komen, en waardoor je dus een nieuwe uitdaging voorgeschoteld krijgt.

Maar voor mij is het belangrijkste en allermooiste van dit jaar natuurlijk de oprichting van Superposition. Nu we ook echt bezig zijn met werk (en zelfs de komende maanden al relatief druk zijn) vind ik het geweldig om te merken hoeveel passie het werk bij mensen en ook bij onszelf los kan maken. Het mooiste ontwerp is een ontwerp dat voor mensen gaat leven, en waar mensen weer een eigen verhaal omheen bouwen.

Het leek me leuk om voor deze laatste blog ook aan mede-oprichter Robin Smits te vragen wat zijn visie is op innovatie, en op Superposition zelf:

“Zoals Bram in zijn eerdere blog post mooi omschreef begeven wij ons met Superposition op het grensvlak tussen kunst, ontwerp, technologie en de maatschappij. Met de projecten die we binnen Superposition aanpakken zijn we (soms nog onbewust) op zoek naar kruisbestuivingen tussen al deze gebieden. Volgens mij is het creëren van dergelijke kruisbestuivingen inherent verbonden aan innovatie en innovatief zijn. Deze werkwijze houdt echter wel in dat we als ontwerpers onszelf constant op de hoogte moeten houden van de nieuwste ontwikkelingen binnen al deze verschillende expertises en gebieden.

Dit “inlezen” gaat bij ons gepaard met onderzoek, wat meestal inhoudt dat we (opnieuw) kijken naar gebruiken, aannames en/of manieren van communiceren die zich in het verleden te lijken hebben bewezen. In de essentie gaat innovatief zijn volgens mij om de zoektocht naar antwoorden op de volgende twee vragen: “Waarom doen we dit zo?”, en “Is dit wel degelijk de beste, fijnste of meest efficiënte manier om deze taak uit te voeren?”. Dit leidt ertoe dat we het bestaande verhaal of proces compleet ontleden, en pas als we begrijpen hoe alle elementen binnen dat verhaal of proces werken, kunnen we daarop reflecteren middels een ontwerp. Volgens mij is dit voor ons de manier om innovatief te blijven.”

bram4Test voor de lichtinstallatie, hier is een gedeelte van het grid “aangezet”

We zijn de afgelopen tijd druk bezig geweest met een dynamische lichtinstallatie, waarvoor we een lettergrid hebben ontworpen dat aangestuurd kan worden met LED-licht. Zo kunnen we zinnen vormen op de voorkant van een hoteldesk. De technieken die we toepassen zijn (natuurlijk) nog volkomen nieuw en onbekend, en dus is dit een goed voorbeeld van hoe we elk klein detail eerst moeten testen alvorens de volgende stap in het ontwerpproces te zetten. Op dit moment is het gelukt om het grid met licht aan te sturen, maar als je het proces in de gaten wil blijven houden kan je ons bijvoorbeeld liken op Facebook (Superposition)

bram5 bram6 bram7
De poster die we ontworpen hebben voor Ontwerp Platform Arnhem
bram8
En zo ligt je ontwerp — op een bepaalde manier toch — bij Coming Soon

Ook hebben we de poster ontworpen voor een avond van Ontwerp Platform Arnhem. Het ontwerp van de poster staat in het teken van science-fiction, futurisme en speculatie. We hebben achteraf gehoord dat de posters vaak gejat zijn, dus dat beschouwen we als een groot compliment. Hoewel we hier met een traditioneel medium hebben gewerkt hebben we geprobeerd de grenzen op te zoeken en onszelf op die manier toch uit te dagen. Uiteindelijk is de poster in grote oplage gezeefdrukt op een papier dat doet denken aan deep space.

bram9Een eerste schets die we uit het archief van het Polygoonjournaal hebben opgebouwd, waarop onze huidige werkplek te zien is

Een laatste project wat ik nog even wil uitlichten is Open Media Art voor het instituut Beeld en Geluid. Daarvoor zijn we in de archieven van Hilversum gedoken en gaan we een platform bouwen wat het publiek in staat stelt door middel van camerabeweging door het archief te zoeken. Ook hierover kan je op de hoogte blijven door ons te liken.

Ik hoop dat we deze lijn voort kunnen zetten en dit soort geweldige projecten mogen blijven doen. Voor mij is dit pas het begin.

https://www.facebook.com/superposition.cc/?fref=ts

More from Bram Bogaerts

BRAM BOGAERTS UPDATE 3

Starten In het kort is innovatie voor mij onlosmakelijk verbonden met constante...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *