De Muur voor Verandering, 19 juni van 15-22h

Grenzen lijken vaak symbolen van natiestaten, maar toch worden ze vaak door onszelf opgeworpen óf weer omvergetrokken. Grenzen zijn er in alle vormen en maten, harde grenzen, zachte grenzen maar ook grenzen in ons denken en doen. Soms weten we niet dat er een grens is, soms weten we niet waarom er een grens is, soms vallen we er binnen, soms er buiten. Kortom de grens: de muur voor verandering.

Onder begeleiding van uzelf -u bent bovendien veel meer dan een bezoeker- organiseert De Visionarissen, een jong reflectieplatform uit Arnhem, op 19 juni een samenkomst waarin we onderzoeken hoe een grens ontstaat, wat de relatie is tussen dat wat binnen en dat wat buiten de grens valt. Ook onderzoeken we hoe de grens op een artistieke manier te overstijgen is om zo tot nieuwe oplossingen te komen voor eeuwenoude problemen, zoals migratiestromen. We zullen dit doen door ons ’hands on’ te verbinden met deze vraagstukken, bijvoorbeeld door middel van een workshop, een rondleiding door de tentoonstelling, van de curator, Youri Appelo, en een onderzoek naar de werken in de tentoonstelling Conflicting Identities. De middag wordt afgesloten met een ‘grensverleggend’ diner.

In de avond is er een lezing van Prof. Dr. Henk van Houtum, waarin hij zal ingaan op hoe muren identiteiten scheppen. Van Houtum is hoofd van het ‘Nijmegen Centre for Border Research’. Daarnaast staat hij bekend om zijn vele publicaties en artikelen rondom grenzen.

Tot slot is er een Artist Talk met beeldend kunstenaar Bas Overbeek. Waarbij er wordt stil gestaan hoe zijn werk, dat in de tentoonstelling te zien is, tot stand is gekomen. Daarnaast vertelt hij hoe zijn fascinatie voor grenzen voor hem een drijfveer vormt.
Programma de Visionarissen ‘Een Muur voor Verandering‘

Middagprogramma, kosten: 10 euro (max. 12 personen)
15:00 Introductie ‘De Visionarissen‘
15:20 Rondleiding door Youri Appelo
16:00 Workshop door De Visionarissen (Eef Veldkamp en Marit van Dijk)
18:00 Grensverleggend Diner

Avondprogramma, kosten: gratis
20:00 Lezing Prof. Dr. Henk van Houtum 20:40 Artist Talk – Bas Overbeek
21:20 Borrel

Meld je aan voor het middagprogramma via info@devisionarissen.nl.
Er zijn maar 12 plaatsen, dus wees er snel bij! Voor het avondprogramma hoef je je niet aan te melden (het is gratis)! 

Locatie
Expoplu, Van Oldenbarneveltsraat 63-A, Nijmegen | Expoplu.nl
Openingstijden: Do & Vr 16:00 – 20:00 | Za & Zo 13:00 – 17:00

www.devisionarissen.nl www.basoverbeek.nl
www.facebook.com/devisionarissen | www.youriappelo.com
www.henkvanhoutum.nl | www.expoplu.nl

 

 

More from Met Andere Woorden

Met Andere Woorden – HUISBLOGGER

Wat is de rol van kunst en de kunstenaar aan het begin...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *