ArtEZ alumni op designplein INNOVATE Arnhem – 1 okt. IPKW

INNOVATE is een initiatief van de Innovatiefabriek Arnhem. De ambitie van Innovatiefabriek Arnhem is om beter zichtbaar te maken wat Arnhem (en omgeving) aan hoogwaardige kennis, creativiteit en innovatie in huis heeft en om bestaande initiatieven beter te verbinden.

ArtEZ besteedt veel aandacht  aan het samenbrengen van het bedrijfsleven en creatieven en richt zich hierbij ook op strategische samenwerkingen. Het Art Business Centre en het Centre of Expertise Future Makers vertegenwoordigen hier ArtEZ als partner voor innovatie in de regio. Complexe vraagstukken, innovatieve projecten en maatschappelijke dilemma’s zijn bij uitstek een uitdaging voor de creatieve sector

Op zaterdag 1 oktober tijdens het festival INNOVATE presenteert het Art Business Centre 10 vooruitstrevende ArtEZ alumni op het designplein in de expositie (vormgegeven door Marjanne Kuipers en Kim Waterlander (ArtEZ alumni Graphic Design 2015)
“Hartritme van de toekomst”. bij Industriepark Kleefse Waard

Hartritme van de toekomst

Als je goed luistert, hoor je hier het hartritme van de dingen. Niet van de tandwieltjes en de radertjes, maar van een sensorisch geheugen. Voel je hoe alles hier pulseert?
Zoeken we de oplossing voor een probleem, of willen we het probleem overstijgen en al antwoorden hebben voor de vragen gesteld zijn? Bestaat er een wereld waarin we onbevangen mogen denken en waar we ons kunnen laten overspoelen door een nieuwe blik?
Zouden we niet vaker onder moeten duiken in een nieuw universum, waar we onaantastbaar zijn voor het onverschillige?
Hoe ziet een toekomst eruit waarin we ons laten stimuleren door wat ons raakt en niet door wat we nodig achten voor comfort of gemak? Wat als we ons voor ons gezicht laten slaan door waarnemingen die we niet verwachten? Mogen we je vragen met ons een nieuwe wereld in te tuimelen? Een wereld waarin we aan het praktische en het pragmatische voorbij gaan, waar we ons laten prikkelen door wat ons roert en waar dromen de grenzen van werkelijkheid overstijgen.
Lisa Weeda

kevin-kuijpers
Kevin Kuijpers – Sense of Smell Research

Hoe ruiken wij eigenlijk? Hoe kunnen wij meer te weten komen over hoe ons olfactorische zintuig werkt en wat het met ons doet als mens? Hoe kunnen we op een nieuwe manier geur inzetten?
Kunstenaar Kevin Kuijpers toont zijn onderzoek naar geur. Hij ontwikkelt een toolkit voor andere makers om geur mee te onderzoeken.

milou-voorwinden
Milou Voorwinden– Evolving Patterns

Ontwerpen begint voor mij achter het weefgetouw. Draad voor draad bouw je een weefsel op, elke ingreep op het proces kan een compleet nieuw beeld opleveren. Mijn werkwijze zie ik als een evolutie proces waarin het weefsel een constructie is die langzaam maar zeker vorm krijgt. Evolving patterns is het resultaat van een onderzoek naar weven en bestaat uit toegepaste en autonome objecten die een ruimtelijke vorm aannemen.

johannes-offerhausJOHANNESOFFERHAUS© PHOTO PETER STIGTER ARTEZ 2016

Johannes Offerhaus – Centrifugal Systems

Wanneer je een kledingstuk ontwerpt werk je altijd tegen de zwaartekracht in; het geeft ons regels en beperkingen. Ik onderzocht hoe ik met een centrifugale kracht de zwaartekracht op kan heffen. Deze kennis heb ik gebruikt om mijn Centrifugal Belt Systems te ontwerpen. Met deze systemen kan ik lichte stof- en touwconstructies rond het lichaam in de lucht laten zweven en is het mogelijk om te werken in een krachtveld met nieuwe regels en nieuwe restricties.

studio-kort
Studio Kort – Groenewijkstroom

Groenewijkstroom heeft tot doel lokaal opgewekte groene stroom direct in de wijk te gebruiken en te verrekenen met andere lokale producten, diensten en onderlinge hulp in de wijk. Zodat minder groene stroom verloren gaat en lokaal opgewekte stroom een sociaal en economisch positief effect op de wijk en zijn bewoners heeft. Groenewijkstroom wordt momenteel doorontwikkeld met een innovatief pilot-project in de Arnhemse wijken Sint Marten en het Sonsbeekkwartier.

roos-meerman
Studio Roos Meerman & Studio Plott – Flying Architect

Studio Plott en Roos Meerman onderzoeken hoe de mogelijkheden van de 3d-printtechniek sterk kunnen worden vergroot, waarbij ze streven naar ultieme vorm vrijheid. Door middel van het maken van een vliegende 3d printer, wordt het mogelijk om bindingen en structuren te ontwikkelen. Zouden we door middel van deze nieuwe techniek net zoals vogels nesten kunnen bouwen? Net zoals spinnenwebben maken. Wat biedt dit voor mogelijkheden voor de mens en architectuur?

rudolf-romero
Rudolf Romero – Extended Workspace

Het Extended Workspace project is ontwikkeld over een langere tijdsperiode. Ons doel is ambitieus genoeg, om intuïtief digitale materie door middel van delicate handgebaren te manipuleren in Virtual Reality, exact zoals men zou doen in de werkelijkheid. Om dit te bereiken, maken we gebruik van specifieke algoritmes. Deze kunnen een breed scala aan materialen simuleren, zoals: hout of steen, maar ook door de mens gemaakte materialen zoals glas, staal en beton.

suzanne-oude-hengel
Suzanne Oude Hengel – Knit Development & Footwear Innovation

Als ontwerper heb ik een passie voor schoenen en het ontwikkelen van textiel. Ik probeer om verder te kijken dan het bestaande. Door gebruik te maken van technieken en het maximale te halen uit de materialen. Ik streef er naar om een hoge esthetische kwaliteit te halen in alles wat ik maak. Ik ben voortdurend opzoek naar alternatieven om de schoenen productie te herdenken; een nieuw perspectief op het ontwikkelen van materialen en producten te geven.

amy-whittle
Amy Whittle – Artificial Afterlife

Artificial Afterlife is een interactieve installatie bestaande uit een elektronisch circuit, gevarieerde apparaten en een overleden dier. Het dier, gedoneerd door de dierenbescherming, dient als batterij en genereert blauwe en rode beelden op het scherm. Hiermee probeert Amy een kunstmatige hiernamaals te weergeven: zelfs na de dood is er een vorm van leven aanwezig, die zichtbaar wordt door middel van technologie. De laboratorium-achtige opstelling refereert naar de Vanitas beweging en Frankenstein’s experiment, die zijn project/monster tot leven bracht met behulp van elektriciteit.

karlijn-sibbel
Karlijn Sibbel – Industry by Nature

Industry by Nature is een project van Studio Karlijn Sibbel dat onderzoekt hoe we geïnspireerd kunnen worden door de natuur om nieuwe manieren van productie te ontdekken.
Het project laat zien hoe we objecten en materialen zouden kunnen laten groeien in plaats van te bouwen. Door groeiprocessen te sturen en gebruik te maken van lokale grondstoffen en bronnen zoals de zee. Studio Karlijn Sibbel werkt op het grensvlak van design, wetenschap, natuur en techniek.

lennart-bras
Lennart Bras – Bottom Up

Mijn interesses liggen in industriële productieprocessen en hoe deze vertaald kunnen worden in eenvoudige bouwprincipes. Bottom Up betekent letterlijk ‘van onderen naar boven’ en verwijst naar mijn werkwijze waarin ik mijzelf zo open mogelijk opstel om nieuwe toepassingsmogelijkheden van bekende bouwprincipes te bedenken. Mijn collectie is ontstaan door onderzoek en analyse van bestaande halffabrikaten, de leesbaarheid en focus in constructie. De productievondsten zijn toegepast in verschillende ontwerpen van meubilair tot schoenen.

14054220_1790415317847047_133946469821789903_n

Future Makers

Wilt u vooral op onderzoeksniveau samenwerken met ArtEZ bezoek dan ook de presentatie van het Centre of Expertise Future Makers in de IPKW talks.
De onderzoeksgebieden van Future Makers liggen vooral op het gebied van mode, textiel en interieur. Future Makers is altijd op zoek naar samenwerking met partijen die vragen hebben op gebied van ontwikkeling en toepassing van nieuwe materialen of maakprocessen.

Kijk voor het volledige programma op www.innovatearnhem.nl

screen-shot-2016-09-22-at-18-47-52

 

Written By
More from Eefje Bouwkamp

Healthy City Challenge

Voor de tweede keer organiseert Gelderland valoriseert een interdisciplinaire challenge, dit keer...
Read More

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *