€1 miljoen voor vijf innovaties die de modebranche opnieuw uitvinden

What if we could reinvent fashion? What if we could make a shift from “take-make-waste” to a fashion world where there is no waste? What materials would we use? What would the processes and business models look like? We are looking for game changing ideas that can make fashion circular.

De tweede ronde van de Global Change Award van de non-profitorganisatie H&M Foundation is geopend!  De competitie is in het leven geroepen om vroege innovaties te stimuleren die de verschuiving van een lineaire naar circulaire modebranche versnellen, met het doel de aarde en onze leefomstandigheden te beschermen. De eerste Global Change Award leverde baanbrekende ideeën op als kleding gemaakt van de bijproducten van citrusvruchtensap, microben die polyesterafval verteren en een online marktplaats voor textielresten. Vorig jaar heeft Tjeerd Veenhoven o.a. gewonnen met zijn proces om textielvezels onder water te kweken met algen om zo duurzaam textiel te produceren.
De beslissing hoe de € 1 miljoen aan prijzengeld te verdelen onder de vijf winnaars wordt overgelaten aan het publiek via een online stemming op www.globalchangeaward.com

Van de modebranche een circulaire industrie maken gaat niet alleen over recycling. Om ideeën vanuit een breder toepassingsgebied te stimuleren, heeft de Global Change Award 2016 drie categorieën voor inzendingen opengesteld:
1.Circulaire businessmodellen: ideeën t.a.v. hergebruik, reparatie, delen, digitaliseren of het verlengen van het leven van producten.
2.Circulaire materialen: ideeën voor nieuwe vezels, recycletechnieken, leervervangers, etc.
3.Circulaire processen: gericht op het vinden van nieuwe methoden met betrekking tot chemicaliën, water en verven, evenals productie op locatie, 3D-printen en diensten op aanvraag etc.

“Na het zien van zoveel fantastische innovaties vanuit de hele wereld met het potentieel om de modebranche te veranderen, kunnen we niet wachten om de volgende ronde van de Global Change Award open te stellen. Ik vind het ook een eer om enkele nieuwe leden in de vakjury te verwelkomen, onder wie Dame Ellen MacArthur, die een immense kennis bezit over de overgang naar een circulaire economie,” zegt Karl-Johan Persson, bestuurslid van de H&M Foundation en CEO van H&M.

“Door innovators samen te brengen om positieve oplossingen te ontwikkelen, is de Global Change Award een prachtig voorbeeld van de benadering die nodig is om verandering te creëren en de modebranche te helpen bij de overgang naar een restauratieve en regeneratieve circulaire economie. Ik verheug mij erop deel uit te maken van de vakjury om de volgende vijf innovaties te vinden die werkelijk grensverleggend zijn,” zegt Dame Ellen MacArthur, oprichter van de Ellen MacArthur Foundation.

Andere leden van de vakjury die helpen om de beste innovaties voor de Global Change Award 2016 te kiezen zijn Amber Valletta, Ellis Rubinstein, Rebecca Early, Franca Sozzani, David Roberts (nieuw), Lewis Perkins (nieuw), Vikram Widge (nieuw) en Johan Kuylenstierna (nieuw). Behalve de prijs krijgen de winnaars ook toegang tot een eenjarige innovatieaccelerator, georganiseerd door de H&M Foundation in samenwerking met Accenture en het KTH Royal Institute of Technology in Stockholm. Deze accelator is opgezet om te zorgen dat de innovaties zo snel mogelijk op eigen benen kunnen staan en een maximale invloed hebben op de industrie.

Door het stimuleren van groene, werkelijk baanbrekende ideeën, richt de Global Change Award zich op een van de grootste uitdagingen waar de modebranche vandaag de dag voor staat – het creëren van mode voor een groeiende bevolking en tegelijkertijd het verminderen van de impact op het milieu. De non-profitorganisatie H&M Foundation initieerde de competitie om dit proces voor de gehele modebranche te versnellen. Noch de H&M Foundation, noch het bedrijf H&M hebben aandelen in of intellectuele eigendomsrechten op de innovaties. Het doel is om de modebranche als geheel te beïnvloeden. De eerste in 2015 door de H&M Foundation georganiseerde Global Change Award ontving meer dan 2.700 inzendingen uit 112 landen.

Informatie over de Global Change Award, inschrijving en persmateriaal zijn beschikbaar op: www.globalchangeaward.com

Klik hier voor een folder over de Global Change Award.

 

 

GCA Competitie tijdlijn

GCA

Written By
More from Lenn Cox

ArtEZ Future Makers @State of Fashion LAB t/m 22 juli

foto State of Fashion ©Eva Broekema ArtEZ Future Makers initieert en realiseert...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *