ARTEZ ALUMNI OP INSCIENCE FILMFESTIVAL 2 T/M 6 NOV.

Met de expositie ‘Contemporary Phenomena’ toont ArtEZ Academy of Art & Design Arnhem het werk van 9 alumni tijdens het Dutch International Science Film Festival ‘InScience’. Dit jaarlijkse vijfdaagse festival in Nijmegen kent van 2 t/m 6 november 2016 haar tweede editie. ArtEZ University of the Arts is sinds 2016 partner van InScience.

InScience wil een podium zijn voor nieuwe manieren om over wetenschap te communiceren. Daartoe brengen zij kennisinstellingen en innovatieve bedrijven, wetenschappers en kunstenaars bij elkaar en dagen de wetenschap en de kunsten – in het bijzonder de filmkunst – uit hun concepten aan elkaar te scherpen.

Wetenschap en de kunsten zijn verschillende manieren om naar de werkelijkheid te kijken en die te verbeelden. Maar voor beiden zijn creativiteit, nieuwsgierigheid en oorspronkelijkheid voorwaarden om tot nieuwe inzichten te komen. Wetenschap en de kunsten delen de durf om nog onontgonnen terrein te verkennen.

‘CONTEMPORARY PHENOMENA’

Waar wetenschappers methodologisch stapje voor stapje onze werkelijkheid proberen te doorgronden, zijn kunstenaars niet gehouden aan een gedeeld instrumentarium. Ze delen de nieuwsgierige en kritische houding van de wetenschapper, maar bepalen zelf hoe en welke afslag ze nemen. Een ‘Academy for Transition’, dat wil ArtEZ Academy of Art & Design Arnhem zijn, een laboratorium voor de samenleving. De InScience expositie Contemporary Phenomena in de Mariënburgkapel is een product van dat laboratorium. Hier laten negen eigenzinnige alumni van vijf verschillende afdelingen met hun werk zien wat hen beweegt – in een tentoonstellingsontwerp van ArtEZ alumni van Superposition.

homunculus0-9Dore van Montfoort – Creative Writing 2016
Homunculus 0.9
A first step in transforming Interactive Fiction – stories in which ‘readers’ take control – into a literary form and introducing it to a wider audience. ‘I am a living, feeling human being. I feel sadness, I can laugh and I have the ability to hate. Who do you think we are? Are we really less real than you?’

johannes-offerhaus photo Peter Stigter
Johannes Offerhaus –
 Fashion Design 2016
Centrifugal Systems
What would happen to clothing and fabrics if gravity would not be a factor? Its rules and restrictions are guidelines we have to follow. Ignore it and the work will simply not keep its intended shape.
Cancelling out gravity by making use of centrifugal force is at the core of this collection.

virtual-paper-image-1
Rudolf Romero – 
Fine Art 2012
Extended Workspace
The world of materials is far greater than the material world. As the world around us becomes more and more piloted by computer algorithms, so is the need for a less detached interaction with the digital world. The Extended Workspace project is a first step toward the realisation of a full interactive material experience that is both responsive and intuitive.

aa_11Amy Whittle – Interaction Design 2016
Artificial Afterlife
A personal interpretation of technology through spiritual phenomena using exposed wires, apparatuses and sockets physically connected with the dead. “As a non believer I too desire a form of afterlife, as an interaction designer I believe these notions can be realised with the help of technology.”

galactic01Merel Raven  – Interaction Design 2016
Galactic Correspondence
When someone you love were to undertake the journey to Mars, it would be nice to be able to stay in touch. The Galactic Correspondence series provides insight into these phenomena making them more tangible and creating a sense of connection.

00_img_4070Willem Kempers – Interaction Design 2016
Methods of Learning
An investigation into the differences between humans and neural networks. Whereas a neural network learns by crunching as much data as possible, humans tend to learn by associations and use tools to help them learn faster. A more collaborative approach towards both methods might bring new insights and possibilities.

screen-shot-2016-11-02-at-09-58-44
Lennart Bras – Product Design 2016
Bottom Up
Bottom Up is about the clarity of construction, referring to design and construction methods, with an open my mind to new applications for existing processes. Research and analysis of existing semi-finished products inspired this collection of different designs, ranging from shoes to furniture.

suzanne-oudehengel_bymashabakker-4268-kopie suzanne-oude-hengel-seamless-footwear-kopie
Suzanne Oude Hengel – Product Design 2016
Knit Development, Footwear Innovation
In search for alternative production methods material research into textiles is being used to create a perfect mold for new inventions, to ultimately simplify the current footwear industry.

myatomicbody_algae-lolly_vivianhartung myatomicbody_protectivesuit_vivianhartung_s
Vivian Hartung – Product Design 2015
My Atomic Body
“It will happen suddenly and unexpectedly: a nuclear disaster.”
A collection of post-apocalyptic paraphernalia that use algae for protection should a nuclear disaster happen. Scientific research has shown that algae can absorb radioactive particles and heavy metals.

image001

Written By
More from Eefje Bouwkamp

WORK IT, MAKE IT! LET ME GUIDE YOU AFTER ARTEZ

Momenteel wordt er achter de schermen flink gewerkt aan een publicatie (voor...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *