Roos Meerman winnaar BAD Award 2016

Alumna 2014 ArtEZ Product Design en huisblogger voor ArtEZ & Innovatie Roos Meerman vertelt hier meer over het project ‘Dynamorphosis – The beauty of inner mechanisms’ dat ze ontwikkelde met Lilian van Daal en met Renée van Amerongen van het Swammerdam Institute for Life Sciences van de Universiteit van Amsterdam. Ze zijn één van de prijswinnaars van de Bio Art & Design Award 2016 en t/m 26 februari 2017 is dit project te beleven in de tentoonstelling Fluid Matter – Liquid and Life in Motion bij MU!


Schrijf je nu al in voor de BAD Award 2017! 

Heb je ook interesse in de biowetenschappen en ben je niet langer dan vijf jaar geleden afgestudeerd? De BAD Award roept kunstenaars en ontwerpers op om een voorstel in te dienen voor de Bio Art & Design Award 2017.

Over het project

Dit project brengt onzichtbare biologische processen van het lichaam samen door middel van 3D printing, met aandacht voor de unieke kwaliteiten van biologie om zichzelf aaneen te sluiten, massa te verplaatsen en om evenwicht te behouden. Het onderzoek van de ontwerpers test het potentieel van dergelijke systemen als formele en functionele inspiratie voor design. Het resultaat is een serie van geprinte, kinetische objecten. Deze verlichten de verborgen schoonheid van biologische processen in longen, ingewanden en borsten; processen die constant bewegen maar zelden gezien worden.

opening-fluid-matter-hanneke-wetzer-6 opening-fluid-matter-hanneke-wetzer-1 15326043_1431301780220809_187586911480851199_o 15289283_1431309663553354_6580895491539806231_o
Opening Fluid Matter @MU – foto’s Hanneke Wetzer

Lactility

De borst is de verbinding tussen moeder en kind. Toch ontbreekt nog veel kennis over de groei en vormen die borstweefsel aanneemt in verschillende levensfases. Geïnspireerd door tweedimensionale wetenschappelijke afbeeldingen hebben Roos Meerman en Lilian van Dalen één van de eerste fysieke 3D visualisaties van het weefsel ontwikkeld. Door gebruik te maken van een 3D print techniek waarmee dunwandige, smalle gangetjes vervaardigd kunnen worden, ontstaat een fijnmazig gangensysteem waarin vloeistoffen directioneel getransporteerd kunnen worden.

Elabricate

Longen zijn extreem gestructureerd opgebouwd. Ze kunnen in rekenkundige algoritmes worden gevangen. Het vertakte longweefsel bestaat uit zogenaamde “fractals”: wiskundige patronen die zich op elk niveau herhalen. Deze groeiwijze vergroot het longoppervlak maximaal in de beschikbare ruimte binnen de borstkas, waardoor zoveel mogelijk zuurstof kan worden opgenomen. Deze complexe ballon, gemaakt met 3D geprinte mallen, transformeert in volume door middel van luchtdruk.

Transorb

De darm transporteert voedsel door middel van zogenaamde ‘peristaltische bewegingen’. Pulserende in plaats van continue bewegingen zorgen voor efficiënt energieverbruik. Lange, horizontale ‘spieren’ nemen de pulsen van korte, verticale ‘spieren’ over, om een vloeiende, voortstuwende beweging te maken. Door 3D printen op flexibel materiaal als textiel lukt het om een pulserende beweging om te zetten in een vloeiende beweging.

Lilian van Daal en Roos Meerman – Dynamorphosis, the beauty of inner mechanisms 2016
In samenwerking met Renée van Amerongen of the Swammerdam Institute for Life Sciences of the University of Amsterdam.
opening-fluid-matter-hanneke-wetzer-4
Written By
More from Lenn Cox

JONGE MEDIAMAKERS TONEN HUN WERK BIJ BEELD EN GELUID

Op 16 maart 2017 opent het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *