Doe mee aan de Post-Fossil City Contest! deadline 24 feb.

We staan op het punt om steden te creëren die niet meer verslaafd zijn aan fossiele brandstoffen. Maar hoe ziet die stad eruit? Met dit stuk nodigt De Correspondent kunstenaars, makers en ontwerpers uit daar ideeën voor te bedenken. Doe mee aan de Post-Fossil City Contest!

https://decorrespondent.nl/…/laten-we…/738466694515-2e3cc1a9

De Post-Fossil City Contest is nu open!
De deadline voor inzendingen is vrijdag 24 februari.
De jury maakt een selectie van de tien beste ideeën voor een nieuwe stad.
Lees hier meer over de wedstrijd 

‘…Beter dan wie ook is de kunstenaar gewend om te werken met het onbekende, het niet-weten. In de woorden van schrijver Donald Barthelme: ’Het niet-weten is cruciaal voor kunst, het is wat het maken van kunst mogelijk maakt. Zonder het onderzoekende proces dat niet-weten met zich meebrengt, zonder de mogelijkheid de geest in onverwachte richtingen te sturen, zou er niets worden uitgevonden.’ Donald Barthelme doet die uitspraak in dit boek.

Precies dat kunnen omgaan met niet-weten is belangrijk in het ontwerp van een open stad, waartoe wij hier oproepen. Veerkracht ontstaat niet uit een blauwdruk, maar uit de kunst om met het onbekende om te gaan. Zoals Sennett het zegt: ‘Ieder goed verhaal heeft de mogelijkheid om het onvoorziene te onderzoeken, om te ontdekken; de kunst van de schrijver is om dat proces van ontdekking vorm te geven. De kunst van de stedelijk ontwerper lijkt daarop.’

De overgang naar een post-fossiel tijdperk is hét moment om een nieuw vergezicht te schetsen. De stad vraagt niet om een lineair narratief, maar hunkert naar een andere, beweeglijke verbeelding.

Dat is een spannende ontdekkingsreis. Nu, op het punt van ongekende veranderingen, hebben we kunstenaars daarom meer dan ooit nodig, om de wegen te verkennen die we normaliter niet nemen. Om ons de steden van de toekomst voor te stellen, met alle veranderlijkheid die daarbij hoort.

De Post-Fossil City Contest roept lezers van De Correspondent dus bij dezen op om zich een stad voor te stellen die niet langer verslaafd is aan fossiele brandstoffen. Wat zijn in zo’n stad de statusobjecten, hoe gaan mensen met elkaar om, hoe zien huizen en straten eruit? Hoe leef jij je leven in de stad van de toekomst?…’

bron De Correspondent: https://decorrespondent.nl/6005/laten-we-de-verbeelding-inzetten-om-de-stad-van-de-toekomst-vorm-te-geven/738466694515-2e3cc1a9


Futurama is een kijkkast van ruim een half voetbalveld. Het paviljoen telt vijfhonderdduizend woningen en een miljoen bomen. De objecten starten als miniatuurtjes, maar hun formaat neemt toe: uiteindelijk zie je huizen en bomen op ware grootte. Foto: General Motors (bron De Correspondent)

 

Written By
More from Lenn Cox

COLLECTIE ARNHEM 2015 – DATAFLOW

Collectie Arnhem is een jaarlijks project van derdejaars modestudenten van ArtEZ Hogeschool...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *