MILOU VOORWINDEN UPDATE 2

ONDERWEG ZIJN

Als er één thema is die mijn afgelopen maanden goed samenvat dan is het wel: onderweg zijn. Zowel in letterlijke zin: reizen van expositie naar expositie, maar ook in de ontwikkeling die ik doormaak in mijn werk en de zoektocht naar hoe ik mijn ontwerppraktijk wil gaan vormgeven. Als je aan het afstuderen bent is dat het doel waar je je compleet op richt, wat er daarna komt zie je nog wel. In de afgelopen maanden zijn de mogelijkheden zich langzaam gaan uitstippelen en moet ik zelf keuzes gaan maken over welke lijnen ik wil gaan volgen.

Een mooi voorbeeld van zo’n mogelijkheid was mijn kans om met Dutch Invertuals te exposeren op de Dutch Design week, iets wat ik tijdens mijn afstuderen nooit gedacht had. Tijdens de eindexamenexpositie was de curator van Dutch Invertuals één van de gecommitteerde, en kwam ze in aanraking met mijn werk. Na de expositie benaderde ze mij om mee te werken aan hun expositie, wat voor mij uiteraard een prachtige kans was om mijn werk te laten zien op de Dutch Design week. Voor het eerst hier exposeren was natuurlijk een enorm verrijkende ervaring op zichzelf, maar ook het samenwerken met de groep andere ontwerpers opende deuren. Je leert mensen kennen van buiten de academie, die al een aantal jaar in het werkveld actief zijn en je op deze manier ook in contact kunnen brengen met het werkveld.


 
Dutch Invertuals_Power Play_ Ronald Smits photography

Zo heb ik de afgelopen tijd voor het eerst echt zelf ervaren hoe belangrijk het is om nieuwe mensen te leren kennen in het vakgebied, om van te leren en omdat zij een schakel kunnen vormen naar nieuwe mogelijkheden. Hoe erg dit allemaal misschien ook als een cliché klinkt: als je op een zolderkamertje blijft werken zonder contact te maken met anderen en onzichtbaar bent, dan blijf je waarschijnlijk ook op die zolderkamer. Het is denk ik belangrijk om los te komen van de academie, en zelf een wereld te creëren waar jij je fijn in voelt.
Een ander belangrijk ding wat ik geleerd heb is dat het belangrijk is om in het begin tegen zoveel mogelijk dingen ‘ja’ te zeggen, ook als het in eerste instantie misschien niet iets is wat je dacht dat je leuk zou vinden of zou kunnen. Ik denk dat dit belangrijk is om zo ook te leren waar de grenzen van je mogelijkheden liggen. Als je iets tegenkomt wat je niet leuk vindt leer je ook weer meer over jezelf.
Een laatste ding waar ik mij bewust van geworden ben is dat ik voordeel haal uit de specifieke focus van mijn werk, het weven en textiel. Er is denk ik behoefte aan ontwerpers die zich kunnen focussen op een deel van een ontwerpproces en die een speciale techniek heel goed beheersen. Als ontwerper vind ik het belangrijk om zelf te experimenteren en een techniek heel goed onder de knie te krijgen.

INNOVATIE

Dit sluit aan op mijn visie op innovatie. Ondanks dat ik hier niet altijd bewust mee bezig ben, heb ik het idee dat innovatie in mijn werk voortkomt uit het steeds dieper duiken in een techniek, waardoor ik elke keer weer nieuwe mogelijkheden ontdek. Doordat ik zoveel aan het experimenteren ben met één bepaalde techniek en fouten zie als kansen, bouw ik vanzelf een bepaalde kennis op die ik kan inzetten om weer verder in het onderzoek te gaan. Hoewel ambacht en innovatie misschien tegenovergesteld van elkaar lijken te zijn denk ik dat ze hand in hand kunnen gaan. De kern van innoveren is volgens mij een oneindige nieuwsgierigheid naar nieuwe mogelijkheden en toepassingen. Zelfs met een zeer oude techniek als weven kan je nog innoveren. Ik probeer mijn ontwikkeling als ontwerper dan ook als een soort experiment te zien waar ik mijzelf in stort zoals ik dat in mijn werk doe, en zo, door gewoon te proberen en fouten toe te laten, mijn weg probeer te vinden.


expositie Concordia (bovenstaand) – expositie Innovate Arnhem (onderstaand)
 

More from Milou Voorwinden

MILOU VOORWINDEN – HUISBLOGGER

Weven is draad voor draad iets opbouwen De eigenschappen van het weefsel...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *